dinsdag 31 december 2013

Begroting in geval van crisis

Spaarcentje blogde een tijdje terug over haar crisisbegroting. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit heb stilgestaan bij een crisisbegroting. 
Wat zou ik balen als ik werkloos werd, of arbeidsongeschikt!
Dan valt mijn inkomen tientallen procenten terug en misschien wordt het uiteindelijk wel bijstand!

Wat moet ik dan? Een rijke man zoeken? De tering naar de nering zetten? Ik ga uit van dat laatste.
Over 5 jaar krijg ik AOW en een relatief laag pensioen, dat komt omdat ik niet zo veel pensioenjaren heb.
In geval van werkloosheid
: ik krijg voor elk jaar dat ik gewerkt heb 1 maand WW. Dat schiet niet zo hard op, want ik heb niet zo lang gewerkt. Nu zou het betekenen: 15 maanden WW. Au! Dat doet zeer!
Maar als ik met mijn digiD inlog bij het UWV en ik voer mijn gegevens in, dan heb ik volgens de site recht op 38 maanden WW. Hoe kan dat nou? Ik zou een arbeidsverleden hebben van 42 jaar! Volgens diezelfde site kunnen aan deze opgave geen rechten worden ontleend. Nu ja, ik ga er vooralsnog van uit dat ik niet ontslagen word en misschien kan ik bij het UWV beter geen slapende honden wakker maken?
Het staat er echt:
Uw WW-uitkering duurt: 38 maanden
De eerste 2 maanden krijgt u: 1450 bruto per 4 weken
Vanaf de derde maand krijgt u 1360 bruto per 4 weken
 Dat zijn bedragen die er heel anders uitzien dan mijn huidige salaris. Ik ontvang nu 1528 netto per maand. Dat is wel even andere koek!
Maar bij mijn werkgever is gedwongen ontslag bij een vaste aanstelling absoluut niet aan de orde, mijn werkgever gaat niet failliet en krimpt voorlopig ook niet in, dus ik wil er hier verder niet op ingaan. Dat zou een zinloze exercitie zijn.

Veel interessanter, of beter gezegd reëler, is de mogelijkheid dat ik arbeidsongeschikt word. Ik krijg een of andere ernstige ziekte en ik kan nooit meer werken.
Dan heb ik in de ziektewet de eerste 2 jaar recht op 70% van mijn loon en daarna kom ik in de WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen), in het onderdeel IVA (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten). In de WIA zou ik 75% van mijn laatstverdiende loon ontvangen. Hoeveel is dat? Dat is ongeveer 1600 bruto per maand. Mijn inkomen is nu bruto €2137. Netto is dit €1528. Dat bruto inkomen met WIA of ziektewet is aanmerkelijk lager. Ik zou misschien mijn spaargeld moeten aanspreken om rond te kunnen komen. Dat kan natuurlijk. Het spaargeld is immers bedoeld voor slechte tijden. 
spaarvarken plunderen
Gelukkig zijn mijn vaste lasten niet zo hoog. Ik denk dat ik ondanks een lager inkomen nog steeds voldoende heb om goed rond te kunnen komen. Door mijn zuinig leefstijl kan ik ook met minder toe. Dat stelt mij gerust. 

12 opmerkingen:

 1. de jareneis om een ww uitkering te krijgen bestaat uit een feitelijk arbeidsverleden en een fictief arbeidsverleden.
  het feitelijk arbeidsverleden is de tijd die werkelijk gewerkt is, bij jou dus 15 jaar. Het fictieve arbeidsverleden bestaat uit de jaren vanaf het jaar dat je 18 werd tot en met 1997. Het maakt daarbij niet uit of je in die periode wel of niet gewerkt hebt. dus je krijgt inderdaad 38 maanden ww.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat het toch klopt! Ik zou na 3 jaar met pensioen kunnen gaan en mijn pensioen voor een groot deel opgebruiken. Dat is waarschijnlijk beter dan in de bijstand gaan en een hypotheek op mijn huis nemen. Www is voor mij vanaf mijn 64e bruto 17680 per jaar. Pensioen bruto 18393 per jaar. Vanaf het moment dat ik AOW krijg wordt mijn jaarinkomen dan 18616 bruto.
   En wie weet kom ik als 60 plusser wel heel snel weer aan het werk!
   Zoals gezegd is de kans op ontslag uiterst miniem.

   Verwijderen
 2. ik net even gekeken wat je vaste lasten zijn, wauw! zitten nu ongeveer op 700 euro per maand. Wat fantastisch,
  het is toch mooi dat je rond kunt komen van dat bedrag van de ww/wia, dan niet meer aflossen maar wel leven. Liever niet in de ww/wia natuurlijk. Je hebt al heel wat bereikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat je je kan blijven redden al zou je ziek worden of werkloos. Maar hopelijk zal dat niet gebeuren natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super van je dat je dat al bereikt hebt! Zal wel veel rust geven! Idd wel iets om bij stil te staan...als wij van de schuld af zijn gaan we dat zeker doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij zijn lage lasten inderdaad de sleutel tot enigszins financiële veiligheid. Hoe lager je lasten, hoe minder kwetsbaar je bent als er financieel iets mis gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch fijn om te weten dat je er goed voor staat, wat er ook gebeurt!
  Op dit moment verkeren wij helaas niet in die positie, maar wij werken er hard aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarop baseer je dat je 100% arbeidsongeschikt zou worden en een IVA-uitkering zal krijgen? Er zijn er niet veel die dat meteen overkomt. Zou tussen 35 en 65% niet veel reeeler zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan, maar dan blijf ik voor een deel werken bij mijn werkgever en ontvang ik van de werkgever een inkomen.

   Verwijderen
 8. Ik ben er ook over aan het denken. Een begroting maken op basis van uitkering plus mijn studiefinanciering. Dat zou nu netto redelijk wat 'extra' opleveren. Er moet hier hard gespaard worden en als ik dat een paar maanden voor elkaar kan krijgen, is de buffer een groot stuk aangevuld, voor als het daadwerkelijk gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het ook al eens uitgerekend als ik 30% minder salaris ontvang. Dan zou ik gelukkig alle vaste lasten kunnen betalen. Ik zou dan wel mijn auto de deur uit doen om dit bedrag te kunnen sparen, maar zelfs als ik mijn auto wel hou, dan is er nog geen man over boord gelukkig! Tuurlijk wordt het iets minder, maar dat ik dan niet rond kan komen is gelukkig ook niet het geval! Gelukkig maar....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je komt echt niet zo makkelijk in de IVA als dat jij stelt! Daarbij moet je 80-100% BLIJVEND worden afgekeurd. Bij de meeste ziektes stelt het UWV dat er een mogelijkheid bestaat tot herstel danwel verbetering in de toekomst, en dan kom je dus NIET in de IVA. Mijn man kan nooit meer beter worden, maar omdat hij wel medicijnen krijgt voorgeschreven en bij een specialist onder controle staat, heeft dat voor het UWV een aantal jaren betekent dat hij niet in de IVA kon. Pas bij een laatste herkeuring (waarbij het UWV een brief van de specialist had ontvangen die niets aan duidelijkheid overliet over mijn man's toekomstverwachtingen) werden de gegevens in de computer zodanig aangepast, dat er in Nederland geen baan bestaat die mijn man zou kunnen uitvoeren en pas toen werd hij eindelijk toegelaten tot de IVA. Daaraan vooraf ging een 8 jaar durend proces waarbij hij aanvankelijk nog niet eens 35% werd afgekeurd (en dus vanuit de ziektewet de WW werd ingestuurd).
  Dit is iets wat weinig mensen weten.
  Wat je bovendien niet meerekent, is dat ook al krijg je in de IVA 75% van je laatstverdiende loon, je hebt bijv. geen recht op arbeidskorting, dus netto houd je echt een stuk minder over!
  Maar is het natuurlijk wel goed dat je er eens over nadenkt, dat doen helaas veel te weinig mensen.

  BeantwoordenVerwijderen