Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 26 januari 2014

Financiële ondersteuning aan de gemeente

Gisteren ontving ik weer de aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Die komt ieder jaar om deze tijd. Op de aanslag staat precies hoeveel geld ik dit jaar 10 maanden lang aan de gemeente moet betalen. Het gaat in mijn geval om rioolheffing, onroerend zaak belasting en afvalstoffenheffing.
Dit jaar is het totaalbedrag €580,62.
Het valt nog mee, vorig jaar betaalde ik €637,07. Nou denk je misschien: jouw gemeente is goedkoper geworden! Wat leuk voor jou! Maar helaas, dat is maar zeer gedeeltelijk zo.  Afgelopen 2 jaren betaalde ik ook afvalstoffenheffing voor dochter en betaalde ik dus het tweepersoonstarief. En verder is het zo dat de waarde van mijn woning omlaag is gegaan, niet de eerste keer, overigens. Mijn huis is nu voor de OZB sinds de eerste keer dat ik OZB betaalde, ongeveer 20 duizend euro in waarde gedaald. Om inkomensachteruitgang van de gemeente in te perken, heeft de gemeente het percentage OZB verhoogd. Ik betaal nu, in vergelijking met afgelopen jaar, omgerekend per maand €0,576 minder.
Wat krijg ik voor die €580,62 per jaar?
Onderhoud riolen.
Het wekelijks afhalen van huisvuil, de ene week gft en de andere week de rest.
En verder allerlei klussen die de gemeente uitvoert of beheert, bijvoorbeeld het strooien van zout bij (kans op) gladheid, straatverlichting etc.
Toch eigenlijk een koopje voor €46,39 per maand!

6 opmerkingen:

 1. Wat leuk om eens een positieve opmerking over de gemeentelijke belastingen te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zeker een koopje, ik was gisteren 34 euro kwijt om 2 septietanks gedeeltelijk leeg te laten pompen, waarom gedeeltelijk omdat hier geen riolering is hebben we veel last van grondwater en dat stroomt ook de septietanks in als ze helemaal leeg zijn . Sinds we dat ontdekt hebben maken we ze niet meer helemaal leeg dat kan alleen in de zomer. Verleden maand heb ik ze voor 57 euro geleefd. Geef mij maar die rioolbelasting ,maar dat zal hier nog wel even duren . De andere genoemde items betalen we ook aan de gemeente. Ik klaag niet , maar vond het leuk om het in een ander perpectief te laten zien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik klaag ook niet hoor over deze belastingen. Krijg er zoveel voor terug immers. Ben blij dat ik elke week mijn beide containers bij de weg kan zetten! En in mijn geval valt het reuze mee, 150 euro in 3 termijnen....dus das prima te doen!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik baal altijd van de aanslag, maar koop het liever af dan dat ik bv voor elke klikoleging moet betalen. Ik heb hem nog niet gehad, ben benieuwd of het hier nog scheelt dat ik van een 2 naar 1 persoons huishouden gegaan ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier lag de envelop ook al op de mat. Ik heb hem nog niet open gemaakt maar bij ons (2 personen) is het vaak rond de 300 euro. Ik heb wel eens uitgerekend dat het voor ons ongeveer 5 euro per vuilniszak is....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben heel tevreden over mijn gemeente. Het afgelopen jaar heb ik drie keer gebeld vanwege problemen met de stoep of met de weg, en alledrie de keren was het euvel binnen twee weken gefikst. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen