Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 24 januari 2014

Uit eten op kosten van de baas

Regelmatig ga ik met mijn team uit eten. Toen ik, vanuit de bijstand, ging werken, heb ik mij uitermate verbaasd over het fenomeen uit eten op kosten van de baas. Sinds 1999 werk ik en ga ik mee met gratis etentjes, voor mij tenminste gratis, niet voor de baas. Er is een potje teambuilding en daar worden dat soort zaken uit betaald. Nou ja, potje, eigenlijk kun je beter spreken van een vette, dikke pot.
Toen ik nog in de bijstand zat ging ik nooit uit eten. Ik was heel zuinig en maakte goedkope maaltijden. Ik kan jullie verzekeren, ik keek in het begin mijn ogen uit tijdens die teametentjes!
een voorgerecht
een hoofdgerecht
en een nagerecht
en dat alles met flink wat drinken cq drank!
Kosten per persoon inclusief drank waren al gauw ongeveer 50 euro. En iedereen deed alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Dat was het voor mij absoluut niet! 

Op dit moment zit ik in 2 teams. Bij het ene werk ik 1 dag per week en bij het andere team 3 dagen per week. Het team waar ik 3 dagen per week werk, heeft alleen een etentje vlak voor de zomervakantie. Het team waar ik 1 dag per week werk, heeft 2 uitjes per jaar. Afgelopen zomer waren ze naar Amsterdam en hebben ze ergens overnacht. Omdat ik maar zeer beperkt werk voor dit team was ik toen niet mee, maar gisteravond wel! Eigenlijk moet ik vreselijk oppassen met dat gratis eten! Als ik niets zelf hoef te betalen, dan heb ik toch al snel de neiging om te veel te eten en misselijk naar huis te gaan. Dat is niet de bedoeling en ook helemaal niet prettig. Maar soms gebeurt het toch, dat ik voordat ik het goed en wel in de gaten heb te veel eet.
Als ik zelf moet betalen is dat niet aan de orde. Meestal eet ik dan eerder wat te weinig dan te veel, vaak alleen een hoofdgerecht met koffie na.
Gisteren heb ik mij in weten te houden. We waren met ons zevenen en het was uitermate gezellig! Ik at zalm als voorgerecht en in de 2e gang gamba's en de 3e gang was geroosterde eend. Het waren niet onwijs grote porties. Het toetje heb ik overgeslagen. Heerlijk allemaal, maar ik ben niet met een steen in mijn maag gaan slapen. Dus kon ik vandaag fris en uitgerust opstaan.

Vanochtend ga ik naar de huisarts en de praktijkverpleegkundige om de overstap van de diabeteszorg van het ziekenhuis naar de huisarts te bespreken. De internist had overigens geen bezwaar tegen mijn overstap.

42 opmerkingen:

 1. Klinkt allemaal lekker wat je hebt gegeten!
  Wij gaan heel af en toe met de afdeling uit eten, we leggen allemaal een bedrag in ( meestal 25 euro) en gaan dan vaak wokken (ivm glutenallergie van een aantal collega's). Het is dan altijd heel gezellig. Ik heb eigenlijk nog niet meegemaakt dat we het "van de baas" kregen. Anderhalf jaar geleden mocht ik een uitstapje/teambuildingdag inelkaar flansen. Aangezien er ook minder mobiele personen op onze afdeling werken werd dit een hele klus. Al met al is het me gelukt om een leuk programma op te zetten voor niet al te veel geld ( de baas zou immers betalen, maar wil die ook geen poot uittrekken). Dus, ik legde mn voorstel neer en hij vond het allemaal keurig uitgestippeld bla bla bla, ging het uiteindelijk niet door vanwege budget!!!! Er is verdorie een budget voor en nu mocht het niet, en ik ben echt binnen de perken gebleven met het budget, had nog veel meer mogen uitgeven wat dat betreft....vond het zo flauw.....maargoed, ik betaal dan ook liever zelf mn dag weg dan dat ik hem van de baas krijg, weet ik zeker dat we gaan ;-)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn zo'n etentje! Maar inderdaad: teveel eten voelt heel vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn dochter is (ook) ambtenaar en doet uit principe nooit mee aan etentjes en andere (niet verplichte) activiteiten op kosten van de (belastingbetaler) baas!
  .....en ik eet altijd goed en voldoende of ik nu zelf betaal of niet! Ik ben erg zuinig met mijn eigen geld maar ook met geld van anderen.
  Janthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik werk al twintig jaar als ambtenaar maar ik ken ze niet de principe weigeraars vanwege de belasting betaler. Wij krijgen van de baas een keer per jaar een borrel met de kerst en een dagje uit met etentje voor onze afdeling (budget EUR 60,00 pp). Daar ga ik me echt niet schuldig over voelen en ook niet over het broodje dat ik wel eens bij een lunchbijeenkomst krijg. Je wilt niet weten hoeveel belasting er ontdoken wordt door grote bedrijven. Daar draaien wij toch ook voor op. Of de banken die gered moesten worden.
   Overigens eet ik op eigen kosten graag en vaak buiten de deur met gezin, vrienden of familie. Ik eet dan lekker wat ik wil maar dat kan gelukkig met mijn goede salaris dankzij de belastingbetaler haha,
   Ilse

   Verwijderen
  2. .......vele kleintjes maken een groot......

   Janthe

   Verwijderen
 4. Ik werk voor het eerst van mijn leven bij een commercieel bedrijf en ik heb mijn ogen uitgekeken: zeker 2x per jaar een uitstapje. 1x met het hele hoofdkantoor en 1x met de afdeling. 2 dagen, diner, live band, hotelovernachting, pre-opening expositie of zoiets, partner mee (bij het grote feest).

  Daarvoor heb ik bij (semi-)overheid gewerkt, en daar gooiden we inderdaad allemaal wat in de pot waarvan we 1x per jaar gingen eten.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk bij een groot commercieel bedrijf en eerlijk: team uitjes hebben we niet. Een borrel bij een collega thuis, low budget en super gezellig! Wij werken veel op afstand samen en dan is het wel erg belangrijk om eens te zien welke mens achter de naam schuilt. Het bedrijf als geheel heeft jaarlijks een feest. Als geheel vind ik dit heel mooi geregeld. Tien jaar geleden kon het allemaal niet op, dat vond ik toen heel bizar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Werk in de zorg, 1x per jaar een uitje waarbij de baas 10 euro p.p. bijlegt de rest betalen we zelf.
  En heel soms organiseren we zelf iets, bij iemand thuis.

  Raar dat als de baas betaald wel alles kan.
  Mensen die voor de belastingbetaler werken zouden zuinig om moeten gaan met geld van de belasting betaler;
  Dus ook de hoge bazen geen dure lunches, recepties en uitjes.
  Nu de winter spelen eraan komen gaan heel veel bobo's gratis en volledig verzorgd ernaar toe, ik vind het een schande en een vorm van corruptie.
  Dat soort mensen krijgen al een hoog salaris, en dan ook nog allerlei gratis voorrechten?
  Zo komen ze ver van de gewone mensen af te staan.
  pff, ik ben het weer kwijt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus Mark en Willem en Max gewoon vakantiedagen opnemen, alles zelf betalen, hoeven jullie ook niet te netwerken of over home rechten te babbelen , maar kunnen jullie gewoon op eigen kosten onbeperkt genieten!

   Verwijderen
  2. Dit soort uitjes zijn vooral grotendeels heel hard werken. En dan geen 8 maar 10 tot 12 uur per dag. Steeds op al je woorden letten, op alle gezichtsuitdrukkingen. Ik ben heel blij dat ik die baan niet heb.
   Wat mij betreft mag dat salaris daar best tegen over staan.

   Verwijderen
 7. Wij gaan als groot commercieel bedrijf niet vaak uit eten met de hele afdeling, maar soms krijgen wij een etentje aangeboden als blijk van waardering voor onze inzet. Soms is het ook gewoon werk(eten tijdens een vergaderpresentatie), en soms teambuilding omdat een deel van mijn afdeling in verre buitenlanden zit zoals Australie, China, Zuid-Amerika.
  Geen dure restaurants, maar ook geen eet-cafe. En teveel alcohol is al helemaal not-done.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik werk bij een industrieel bedrijf waar de uitgaven voor etentjes, feestjes e.d. sterk afhangen van het bedrijfsresultaat. Vorig jaar hebben we een heel goed jaar gedraaid en daarom mochten we twee weken geleden flink uitpakken voor de nieuwjaarsreceptie. In mindere tijden blijft het bij een eenvoudig hapje en drankje in de kantine.
  Daarnaast is er voor iedere afdeling een budget voor een jaarlijks werkoverleg-buiten-de-deur. Dat is niet super-royaal maar ja, 't is een werkoverleg en geen feestje. Als we na het overleg nog willen blijven hangen in het café/restaurant moeten we de drankjes zelf betalen. ('t Is altijd op een avond, dus buiten werktijd.)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. dat vind ik nou het ergste aan mensen die extreem zuinig zijn, als het gratis is je maar volvreten, als je in een groep zit kan ik de mensen er ook vaak al goed uithalen die thuis altijd zuinig aan doen met eten[jaren lange ervaring met een paar familieleden]
  Ik ga er dan ook extra opletten[stom van mij] maar kan mij daar dan ook dood aan ergeren

  sorry voor dit negatieve antwoord, ik lees je stukjes verder elke dag, en vind dat je vaak leuke stukjes schrijft, maar dit vind ik dus drie keer niets.

  Als je aan het consuminderen bent, ga dan eens doen wat je altijd doet als je thuis bent en ga het niet op een zuipen en vreten zetten omdat het GRATIS is.
  mijn oom was zogenaamd altijd op dieet, ook op zjn eigen verjaardag maar als hij een verjaardag van iemand anders had, dan mocht hij zoals hij zelf altijd zei wel een dagje zondigen, en hoe, alles wat los en vast zat at hij dan op, we gingen wel eens een weekend weg,met de familie.
  dan gingen we wat drinken en dan wilde hij nooit wat[ te duur natuurlijk]
  maar als mijn oma dan een keer het drinken betaalde dan nam hij altijd whisky.
  Hij en mijn tante hadden het nooit in de gaten maar de hele familie sprak er schande van , en we lachten er ook altijd om

  Diana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk eerder dat je meer eet omdat er een groepsdruk is: iedereen eet alle gangen, dan omdat het gratis is. Ook als ik zelf moet betalen als ik met een groep uit eten ga eet ik meer dan thuis.

   Verwijderen
  2. Beste Diana, ik heb beslist niet meer gegeten dan de anderen en minder wijn gedronken, want ik vind 2 glazen meer dan genoeg. Bovendien was het "all you can eat". Dus of je nu 1 hapje nam of 9 gerechten nam, het maakte wat kosten betreft helemaal niet uit.
   Tijdens groepsetentjes heb ik altijd wel de neiging om iets meer te eten als ik anders doe, voor mijn geldt zien eten doet eten.

   Verwijderen
  3. Wij zijn ook vrij zuinig, maar dat ben ik ook met het geld van een ander.

   Bij mij past er nooit een heel driegangenmenu in, dus sla ik hetzij het voorgerecht hetzij het nagerecht over. Ik vind het moeilijk om mijn bord halfvol te laten staan.

   Verwijderen
 10. Het leukste is nog , dat volgens mij niemand die consuminderd zich hierin zichzelf herkent, iedereen vind vanzichzelf dat het nog wel meevalt, maar het valt buitenstaanders altijd op, en er wordt dan ook vaak over gesproken als ze er niet bij zijn.
  Het begint al bij kinderen , mijn dochter 13 jaar had een verjaardig van iemand ze zei,mama er waren twee kinderen die hebben alle chips opgegeten, ik zei misschien mogen ze thuis wel geen chips eten. Maar wie waren dat dan vroeg ik, ze zei de namen en het ene meisje kreeg ze zelf ook op haar verjaardag,
  Toen haar verjaardag [van mijn dochter] was geweest, ik mocht daar als moeder niet bijzijn natuurlijk, vroeg ik haar hoe haar verjaardag was gegaan, en toen zei ze dat meisje heeft weer alle chips opgegeten, en toen had een ander meisje gevraagd krijg je thuis niets te eten
  Diana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hoeft toch niet zo te zijn dat die kinderen thuis geen chips krijgen?
   Het kan ook zijn dat ze thuis juist wel ongelimiteerd mogen pakken.

   Verwijderen
 11. Lekker veroordelend, misschien mogen die kinderen thuis wel onbeperkt chips eten en hebben ze daar door geen rem. Ook verdediging van voedsel kan het nog zijn: thuis is het wie het eerst komt, wie het eerst maalt en dus is het zaak eerst je behoefte te bevredigen en dan pas te zien of een ander ook iets wil. Misschien vonden ze de rest wel niet te eten. Het zit vol met aannames en veroordelingen. Net als je voorgaande berichtje.
  Je ziet hetzelfde gedrag maar het heeft een andere oorzaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je thuis niets krijgt dan begint het al vroeg bedoel ik, hetzelfde gezin van mijn oom, daar die kinderen van, die kregen thuis ook nietsnatuurlijk, en als ze ergens anders waren dan wilden zij ook altijd alles hebben, de porties konden niet groot genoeg zijn

   Verwijderen
  2. Wat een onzin.
   Wij kregen vroeger altijd dingen maar zeer beperkt.
   Biivoorbeeld alleen in het weekeinde een kleinglaasje fris. Als wij dan bij anderen van die gigantische glazen fris kregen, dan konden wij dat helemaal niet op!

   Conclusie: je theorietje klopt niet.

   Verwijderen
  3. dat is jouw meningtje

   Verwijderen
 12. Ik werk ook in de zorg en het geld wat binnenkomt, komt de cliënten toe volgens het ZZP. Dus ik vind het niet kunnen dat ik van hun geld uit eten mag. Net zo min vind ik het kunnen dat er ergens een luxe lunch geserveerd wordt.
  Liever zie ik dat de cliënten eens een wandeling kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. waarom meer eten als het gratis is? vreemde redenatie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat het er zo lekker uit ziet? En het geen pijn doet in de portemonnee?
   Waarom dan niet?

   Verwijderen
  2. Waarom minder eten als het gratis is. Net zo vreemd. Laat mensen toch zijn wie ze zijn en oordeel niet. Maakt het leven een stuk aangenamer.

   Verwijderen
  3. ik oordeel niet, maar vraag me alleen af waarom iemand die consuminderen zo hoog in het vaandel heeft wel consumeert als ze het zelf niet hoeft te betalen , het gaat hier wel om gemeenschapsgeld, mevrouw is immers ambtenaar, dus....

   Verwijderen
  4. Nou wat we hier al schreven: groepsdruk. Ook een consuminderaar is wel een wat minder alert. Maar het is ook niet netjes dit soort reaguurders reacties slechts anoniem te geven. Niemand is perfect tenslotte.

   Verwijderen
  5. waarom mag het niet anoniem, maakt het wat uit als er willemien, jan, piet, klaas of anoniem staat?
   nee, de namen zijn net zo anoniem, dus willemien u bent net zo"n reagluurder als iedereen die hier reageert!

   Verwijderen
  6. @ Anoniem nummertje 4:
   Zelf vind ik het heel prettig als er een naam bij staat. Anders reageer je op anoniem nummer 1, anoniem nummer 2 etc. Erg omslachtig! Als jij graag als anoniempje door het leven gaat dan doe je dat, ik wil lezers niet verplichten een blogaccount te maken.

   Verwijderen
 14. In een groep eet je vanzelf meer, er zijn meerdere gangen en je doet dan gewoon mee. Maar ik doe dat niet meer. Geen teamuitjes e.d. want ik ben al "oud" maar als we zelf uit eten gaan en het is een arrangement met soep dan laat ik die weg, want daar word ik zo vol van, een klein voorgerechtje lukt wel maar geen soep. Dus Zuinigaan, je bent nu verstandig geweest want al is het nog zo "gratis" laten je ogen niet groter dan je mond zijn, zoals een zegswijze luidt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. dat er bedrijfsuitjes en dergelijke zijn in bedrijven waar verder bezuinigd moet worden of waar gewerkt word met overheidssteun vind ik eigenlijk niet kunnen,maar wat ik nog erger vind ik als er dingen weggegooid worden waar niets mis mee is, zo maak ik schoon op het kantoor van een bank die in het verleden overheidssteun heeft gekregen en als daar overgewerkt moet worden word er flink wat eten besteld , betaald door de baas, maar als je dan ziet wat er vervolgens doodleuk in de vuilnisbak beland vind ik dat ronduit schandalig zeker als je weet dat er ook weer banen op de tocht staan , zo werden er laatst in 2 weken tijd op een dag 5 bakken met nasi en bami weggegooid , de dozen waren niet eens open geweest en een week later lagen er 12 complete pizzas in de vuilnisbak. dat vink ik misselijkmakend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kun je datniet meenemen naar huis?

   Verwijderen
  2. als je dat doet zonder toestemming te vragen ,word dat gezien als stelen en aangezien wij na kantooruren werken is er niemand die je om die toestemming kan vragen en als er sprake is van overwerken vind je het pas de volgende dag in de vuilnis bak en dan vind ik het buiten dat je niet om toestemming kunt vragen ook niet zo fris meer om het mee te nemen.

   Verwijderen
  3. Jammer van deze manier van verspilling. Hier staat vlaai/ broodjes etc. dat over is van het een of ander gewoon in de kantine. Wie er zin in heeft, neemt wat mee. En als dat de mensen van de schoonmaak zijn of een andere externe partij, bijv. de elektriciën, dat boeit niet. Op = Op.

   Verwijderen
  4. 'k zou eens een briefje neerleggen dat je 't zo zonde vind dat dat eten weggegooid wordt. je kunt dan voorstellen dat het bijv. ergens in een koelkast gezet wordt en dat belangstellenden het mee mogen nemen. bij sommige bedrijven wordt er niet eens over nagedacht en misschien worden ze zo eens op het andere been gezet????

   Verwijderen
  5. Zo gaat dat bij ons ook. Al het eten dat over is (lunch met klanten op kantoor, verjaardagstaart, proefflesjes voor nieuwe sinaasappelsap, etc) komt bij Receptie op de balie of in de keuken/koelkast met een briefje 'please help yourself'. Ik lunch daar nog regelmatig van, en af en toe eten we er als gezin warm van.

   Vorige week zat 80% van mijn collega's op een andere locatie, en als troost werden er voor de achterblijvers pizza's besteld. Er was nog veel over, en diverse mensen namen pizza mee naar huis. Ik had 2 hele pizza's; de dozen waren nog niet open geweest, en we hebben er met salade een heerlijke avondmaaltijd van gehad.

   Siebrie

   Verwijderen
 16. Werk met behoud van uitkering. i.v.m. ziekte, bij de gemeente. Ieder jaar zijn er 2 uitjes met eten en drinken erbij. Maar die uitjes zijn low- budget, bijv. een rondleiding door een park waar het een en ander gaat veranderen doordat er aan diverse waterlopen gewerkt moet worden door het Waterschap. Of we gaan kijken in een gebouw van de gemeente wat net een grote restauratie heeft gehad. Het eten wordt van te voren vastgelegd, maar je mag zoveel drinken als je wilt.
  Ik ga mee omdat het voor mij een mogelijkheid is om alle collega's te zien, want we werken op verschillende etages. En bovendien is het voor mij een manier van netwerken. Maar bovenal ga ik mee omdat er iedere keer een goede sfeer hangt. Er wordt veel gelachen maar ook serieus gesproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het is toch gewoon leuk om met je collega's uit eten te gaan , toen ik werkte genoot ik van etentjes en bedrijfsuitstapjes. Low budget of high budget : geniet er van. En zie je het als verspilling of ben je zo'n type die alsmaar oplet wat je collega's , in jouw ogen teveel,eten en drinken , blijf dan vooral thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb totaal geen moeite met wat collega's consumeren. Op zich is het budget in de loop van de jaren ook wat kleiner geworden door bezuinigingen. Meestal mag het eten nu exclusief drank max 25 euro pp kosten en is er een vast menu. Gisteravond was het menu "all you can eat", ook voor 25 euro. Niemand drinkt tegenwoordig exclusieve drankjes, het is bier of wijn of fris. Ook is het niet alleen ontspanning, maar contacten leggen en praten over het werk, maar dan in een andere setting.

   Verwijderen
 18. Wij hebben 1 keer kerstborrel van het werk. Dat is dan buiten werktijd en vrij drinken en eenvoudig buffet. Verder meestal om het jaar nog een etentje. Ook buiten werktijd. Ik werk ook voor de overheid. Ik vind het wel grappig dat hier reacties komen dat dergelijke uitgaven bij overheid niet zouden kunnen omdat de burger dat moet betalen. Vrij simpele gedachte. Dat is bij bedrijfsleven toch precies hetzelfde. Ik neem energie van Essent, tank bij Shell, doe boodschappen bij AH en ga zo maar door. Voor alle bedrijven waar ik iets af neem/betaal/verzeker betaal ik voor de uitjes. Als we het dan hebben over de ambtenaar die weigert deel te nemen omdat de burger dat betaalt dan zou iedereen dat moeten weigeren want ook in bedrijfsleven betaalt de consument/burger deze uitjes toch. Ik krijg nu geen kerstpakket. Ik werkte hiervoor bij een commercieel bedrijf. Er waren feesten met bands en overnachtingen. Kerstpakketten met max toegestane waarde. Dat werd echt allemaal wel doorberekend in de uurtarieven. Mascha.
  PS Zuinigaan. Even een tip. Ik zag net in de folder Aldi vanaf woensdag dat naaimachines te koop staan voor €129.00.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Klinkt heerlijk! Als eigen baas zijn dat soort uitjes natuurlijk wat anders, maar ik heb ze ook wel van werk gehad. Dan at ik overigens nooit meer, minder of anders dan dat ik gewoon zou doen, daar voel ik me prettiger bij.

  BeantwoordenVerwijderen