Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 27 januari 2014

Onderhoud gebit

Van nature heb ik een ijzersterk gebit. Daar ben ik mee geboren. Niet dat ik bij de geboorte mijn huidige gebit al had. Nee, verre van dat, op mijn 1e verjaardag had ik nog een compleet tandeloos bekkie.
Die tanden kwamen later pas en bleken van uitmuntende kwaliteit. Op aanraden van onze toenmalige tandarts gaf mijn moeder mijn broertje en mij fluortabletjes. Dat deed waarschijnlijk ook wel wat voor mijn gebit. Hoe dan ook, op mijn 18e verjaardag had ik een compleet gaaf gebit. Die tandarts had bij mij nog nooit een gaatje kunnen ontdekken.
Op dat moment ging het goed fout, want ik meende in mijn jeugdige onnozelheid dat ik met mijn gave gebit van alles kon uithalen. Ik dacht dat ik niet hoefde te poetsen, of hooguit 1 x per week of zo. En die tandarts, dat hoefde ook niet toch? Die deed immers nooit wat aan mijn gebit?
In no-time had ik op verschillende plaatsen gaatjes. Exit gave gebit. Natúúúrlijk heb ik tot op de dag van vandaag heel veel spijt van mijn stomme gedrag van toen.
Op dit moment is ongeveer de helft van mijn tanden en kiezen gaaf, in de andere helft zitten kleine vullingen en dat was op mijn 23e ook al zo. De tandarts vond in de afgelopen tientallen jaren nooit een nieuw gaatje. Alleen worden oude vullingen soms vernieuwd en blijkt er soms onder een oude vulling toch nieuwe cariës te zitten. Verder wordt er tandsteen verwijderd.
Ik heb sinds mijn 23e iedere dag 1x gepoetst, vrijwel nooit geflost (te hooi en te gras) en tandenstokers gebruikte ik ook niet. De laatste controles drong de tandarts aan op betere tandzorg. Ik moet tandenstokers gebruiken en vaker flossen. Dat is veel beter voor mijn tandvlees. Anders kan het gebeuren dat het ontstoken tandvlees zich terugtrekt en mijn tanden uitvallen, ook al zijn ze gaaf. Sinds de controle in oktober ben ik iedere dag met tandenstokers in de weer en ook poets ik 2x per dag! Jawel, op mijn 61e ben ik begonnen 2x daags te poetsen!
Het wordt nog wel eens wat op mijn oude dag! Ik ga proberen om mijn gebit zodanig te onderhouden en reinigen, dat ik nooit een plaatje of een kunstgebit nodig zal hebben. Dat scheelt kosten en ook een heleboel gedoe. Mijn moeder kon weinig met het kunstgebit dat ze op 84 jarige leeftijd kreeg nadat de laatste tanden getrokken moesten worden. Voortdurende ellende was dat!

Dat sterke gebit is trouwens hier erfelijk, ook dochters van 23 en 27 hebben een gaaf gebit. Jongste heeft wel 1 gaatje gehad in haar melkgebit gehad, maar dat was dan ook alles. Ook beugels waren niet nodig. En zij weten van mij dat niet poetsen absoluut niet verstandig is.

11 opmerkingen:

 1. Ik heb ook altijd wel een goed gebit gehad, het enige gaatje was door een fout in mijn glazuur, daar zou ik - volgens de tandarts - zelf niets aan hebben kunnen doen. Wel merk ik nu af en toe wat tandvleesproblemen, ik denk vooral samenhangend met stress. Gelukkig nog niets dat niet te overzien is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had me ook nooit gerealiseerd, dat ook het gebit onderhevig kan zijn aan "ouderdomskwaaltjes". En doe net als jij alles om het gezond te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn dochter van 35 heeft nog geen enkel gaatje, en we zijn nooit extra alert op tandenpoetsen geweest eigenlijk, soms heb je geluk.
  Zelf heb ik al veel kronen.
  Voor verzorging van het tandvlees doe ik oil-pulling en dat helpt heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ik niet begrijp is: tanden poetsen en verzorgen doe je toch ook om lekker fris uit je mond te ruiken?
  Als ik maar één keer per dag mijn tanden zou poetsen, zou ik mij dood ongelukkig voelen. Tanden poetsen valt gewoon onder persoonlijke verzorging.
  Zelf werk ik in een tandartspraktijk en het is echt erg ranzig om boven iemands mond te hangen, die zijn gebit niet goed verzorgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had (en heb) jammer genoeg geen sterk gebit en in de jaren vijftig ging men (in mijn geboortestreek) alleen naar de tandarts in noodgevallen en de tandarts trok wel.
  Eenmaal op de middelbare school in een grotere plaats hoorde ik voor het eerst van mensen die 2 maal daags hun tanden poetsten
  en dat ben ik toen ook gaan doen en doe dat na 55 jaar nog steeds!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helaas val ik onder het hebben van een slecht gebit. Ik heb altijd 3 keer daags gepoetst en geflost. Mijn eerste melkkies kwam door en moest al getrokken worden. Elke controle en tussendoor had ik wel iets. Gaatjes, ontstekingen.

  Ik heb vanaf de zwangerschap van de jongste (2003) alleen maar ontstekingen gehad, gaatjes, kronen. Vorig jaar is mijn gehele bovengebit getrokken en alle kiezen onder.

  Kreeg in eerste instantie alleen een kunstgebit boven en kon dus niet eten. In december onder een plaatje laten maken met kiezen.

  Nu kan ik eindelijk weer redelijk normaal eten. Ik heb geen pijn meer. Hoef geen antibiotica meer en andere medicijnen. Hartklachten zijn verdwenen.

  Helaas ben ik pas 43 en ik hoop inderdaad zonder problemen met mijn verdere eigen tanden oud te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja door de blijvende onstekingen raakte mijn hart ook iedere keer licht onstoken waardoor er klachten van pijn en vermoeidheid ontstonden.
   Een kleine maand nadat mijn gebit getrokken was namen de klachten af en nu ruim 10 maanden later geheel klachtenvrij.

   Verwijderen
 7. Gelukkig hebben wij allebei ook een goed gebit. Ja wat tandsteen en inderdaad vullingen vernieuwen, maar daar houdt het gelukkig mee op! Moet ook zeggen dat ik altijd met lood in mijn schoenen erheen ga. Schooltandarts-trauma....maar ik ben wel altijd 2x per jaar geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is heel vervelend Maaike. In sommige gevallen komt dat weleens voor en dat kan echt knap vervelend zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ikzelf heb gelukkig nergens last van mijn vrouw daarentegen wel. Zij heeft namelijk continu last van haar gebit. Voor haar zijn we nu ook bezig met een kunstgebit.

  BeantwoordenVerwijderen