Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 22 februari 2014

AH basic in plaats van Euroshopper

Zo langzamerhand is in het afgelopen jaar bijna alle Euroshopper vervangen door AH Basic.
Hoe bevalt dat?

Ik vind het uiterlijk mooier dan dat goedkope rood/witte merk.

Maar, ik heb toch echt de indruk dat producten duurder zijn geworden, basic oogt minder goedkoop, maar is het ook werkelijk.
Een aantal prijzen heb ik kunnen vinden:
gewoon wit meel, in april 2013 nog 39 cent, nu 46 cent
spekreepjes, in april 2013 nog 83 cent, nu 1,08

gepelde tomaten, in febr 2013 nog 28 cent, nu 39 cent
rookworst, in oktober '13 nog 79 cent, nu 87 cent
havermout, begin 2013 nog 37 cent, nu 41 cent
Het lijkt centenwerk, maar omdat de producten heel goedkoop waren is de prijsverhoging aanzienlijk, namelijk tussen 10 en 30%.

Wat ook opvalt: soms hangt er op het schap een groot kaartje dat AH basic in de plaats komt van Euroshopper. Er is geen prijs te bekennen, alleen die melding. Ergerlijk vind ik dat. Ik zag het bijvoorbeeld bij 500 gram diepvries garnalen. Ik was benieuwd naar de prijs, maar het staat er gewoon niet op!

Wat vind jij van AH basic?

33 opmerkingen:

 1. meestal als producten een andere naam of verpakking krijgen is dat omdat ze dan ongemerkt de prijs kunnen aanpassen, want over het algemeen let je daar dan niet zo goed op , meestal veranderen ze dan ook de inhoud zodat het nog lastiger te zien is dat het gelijk duurder is, mij maakt de verpakking niets uit , de meeste spullen verdwijnen thuis in de voorraadkast , dus zie je van de verpakking niets

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker de gezeefde tomaten waren me opgevallen. Ik ben ook pakjes van euroshopper voor de oude prijs aan het verzamelen geweest, omdat ik ze vrij veel gebruik. Erger me echt aan het feit dat ze waarschijnlijk denken dat mensen het niet door hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet niet zeker of deze prijsverhogingen aan de verandering van het merk te wijten zijn. Ik zie het namelijk in alle winkels gebeuren en veel van de verhogingen die je noemt zijn al lang voordat het product AH-basic werd gebeurd. Neemt niet weg dat het soms flinke verhogingen zijn. Als er trouwens zo'n kaartje staat dat het product AH-basic gaat worden dan staat de prijs meestal onder dat kaartje, even het kaartje optillen dus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens!

   En nog iets is dat van landelijke ketens de winkeliers veel prijzen zelf mogen bepalen. Een dorpje verderop winkelen kan veel schelen.

   Verwijderen
  2. Ik vind het alleen een beetje flauw hoe het is verlopen. Wat er ruim gecommuniceerd is, is dat de prijs niet omhoog zou gaan op het moment dat ES omgezet zou worden naar Basic. Dat klopt naar de letter. De prijzen van ES zijn eerst gestegen en daarna werd het Basic....

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 4. Zeker duurder geworden. Voor mij een reden om helemaal niet meer bij ah te komen. Ik deed er al minder boodschappen, maar nu dus eigenlijk niks meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat de meeste denken dat het overall duurder is geworden maar dat is niet zo.

  Zie:
  http://www.z24.nl/ondernemen/verrassing-ah-basic-tikkie-goedkoper-dan-euroshopper-419322

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij letten op wat we in de winkel zien hoor, en gaan niet af op wat internet er over zegt...

   Verwijderen
  2. Goh, wat een eer dat AH hier zelf op reageert;-]]]

   Verwijderen
 6. Ik koop veel boodschappen bij de lidl en wat die niet heeft bij AH. Maar ook mij was het opgevallen dat alles duurder was geworden .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. AH euroshopper shampoo 500 ml was 39 cent. Nu basicshampoo in een kleiner flesje van 300 ml voor iets van 89 cent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet alleen bij AH, maar ook bij C1000. Was basismerk koffie 1,98 laatst betaalde ik al 2,19. Valt me toch op als ze zoveel artikelen `blijvend in prijs verlagen` dat er een hoop artikelen stiekem blijvend in prijs worden verhoogd!
  Bij AH kom ik eigenlijk zelden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De ES koffie was dacht ik 1,98, de Basic is nu ineens 2,39! Maar er staat bij de AH waar ik kom nog een soort merkloze koffie naast met een (toevallige?) rood-witte verpakking, prijs: 1,99. Die heb ik meegenomen. Ik ben zelf geen koffiedrinker en mijn vriend heeft de koffie nog niet geprobeerd (eerst de oude opmaken) maar ik ben benieuwd...

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 9. In boodschappentest nog steeds de goedkoopste.

  http://www.foodlog.nl/short-news/detail/ah-basic-goedkoper-dan-lidl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch gaan steeds meer mensen naar Lidl en dat merkt AH.

   Lidl scoort vooral met groente en fruit en vorige week als beste wasmiddel getest samen met het wasmiddel van de Aldi .

   Verwijderen
  2. Heel juist, heb ik ook gelezen. Verder heb ik erg veel moeite met de kleine prijskaartjes bij AH, en het grote Basic prijskaart wat ervoor hangt; dan hoort het Basic product er achter te liggen, wat nu juist vaak niet gebeurt.
   Basic lijkt nu teveel op de andere AH produkten, waardoor ik vaker misgrijp. Dat ook het personeel zich vaker vergist is duidelijk, omdat de schappen veel vaker verkeerd gevuld zijn.
   Ook dat is een reden dat ik met regelmaat het verkeerde meeneem.
   Groot voordeel bij de Lidl en Aldi is de grote papieren prijskaarten boven het artikel. Helder en duidelijk.
   AH legt het allemaal zo neer, dat de klant zich haast wel moet
   vergissen.

   Verwijderen
 10. Mijn hagelslagmix kocht ik ook altijd van de euroshopper voor 1,10. Tijdje niet gekocht want voorraad en toen ineens 1,19 en toen kwam AH Basic en hop 1,43. Dus ja, ze zijn wel duurder geworden. De nieuwe verpakking moet ook betaald worden he. Schandalig blijft het. Ik ga ook alleen nog maar naar A.H voor produchten die ze bij de gele olifant niet hebben en dat combineer ik dan meestal als ze hele goede aanbiedingen hebben of hamsterweken.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat schandalig is is dat wij niet bereid zijn een reele prijs voor onze voeding te betalen zodat alle leveranciers uitgeknepen moeten worden om deze prijzen te kunnen halen. Onze kwalitatief zeer goede voeding is heel erg goedkoop wereldwijd gezien. We hebben te maken met steeds zwaardere regelgeving die ook kosten met zich mee brengt terwijl de consument het onmogelijke eist: 100% veiligheid tegen 0 kosten.
   Tel daar de standaard inflatie bij op en de prijzen stijgen relatief veel minder dan iedereen denkt.

   Verwijderen
  2. Komt het geld bij de boeren terecht dan?

   Verwijderen
  3. Boeren? Niet alleen boeren zijn toeleveranciers, ook om je yoghurt te krijgen bv heb je nog best wat andere leveranciers er tussen zitten. Allemaal worden ze op dit moment uitgeknepen omdat de consument voor een dubbeltje eerste rang wil zitten. Alle stappen in de keten verdienen een normale prijs voor hun werk.

   Verwijderen
 11. gebruik altijd tinnetjes koffiemelk van Euroshopper. Prijs is hetzelfde gebleven 0.29

  BeantwoordenVerwijderen
 12. prijzen van Basic niet omhoog? haha! hihi!

  honing van 1,18 naar 1,31
  houdbare melk van 0,57 naar 0,65, ( en inmiddels alweer gestegen)
  tom. saus van 0,28 naar 0,39
  pindakaas, eerst 1,29, nu 1,39
  hagelslag is al genoemd, maar is ook grotere verpakking geworden
  appelmoes, 0,52, nu 0,55
  spaghetti, 0,58 naar 0,64
  boterhamworst, 0,55 naar 0,67

  en zo kan ik nog wel even doorgaan.....
  groetjes san

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat de honing betreft stond ik inwendig ook even voor het schap te vloeken. Op internet stond nog ES voor 1,18 en in de winkel tref ik Basic voor 1,31 volgens het prijsje op het schap. Ik controleer altijd mijn bonnen en wat zie ik tot mijn verbazing? De Basic honing staat voor 1,18 op de bon! Tja, daar ga ik natuurlijk niets van zeggen. Maar wel even opnieuw de winkel in en ik heb meteen nog 4 potten ingeslagen (kan nooit al te lang duren voor ze dit ontdekken...).

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 13. Jammer genoeg is de smaak van sommige produkten ook veel minder lekker, dat viel ons gezin vooral op bij de hagelslag, melkchocolade met of zonder hazelnoot en de zoute pinda's.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. mijn dochter beweerde altijd dat ze het onmiddellijk zou merken als ik overging op een ander en goedkoper merk. tja dat is een uitdaging die je mij niet moet geven, dus kocht ik een goedkoop merk hagelslag en deed dat in de verpakking van het merk dat zij zo lekker vind, ze had het al een paar weken op brood gedaan zonder ook maar iets te merken , dus toen het pak leeg was haar dat verteld en ze gaf toe dat ze het verschil niet geproefd had ,dus overgestapt op het goedkopere merk ,sindsdien al vaker iets op deze manier verpakt en daarna op het goedkope alternatief overgestapt, soms merkt ze het wel,m aar als ze het vaker eet of gebruikt geeft ze op den duur toe dat het geodkopere merk net zo goed en of lekker is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kinderen merken het wel direct en willen het dan ook niet meer eten, Basis producten gaan nog wel maar vooral vleesproducten vind ik zelf ook smerig en hoeft niemand te eten,
   Claartje

   Verwijderen
 15. Ik scan mijn boodschappen voor gfk en ik merk het zodra er een prijsverhoging is geweest omdat ik bijna automatisch het oude bedrag wil invullen en zie dan dat het niet klopt op de bon. En ik ben het met je eens dat heel veel dingen duurder zijn geworden de laatste maanden. Het gaat maar met centen,maar als je van 30 euro inde week moet rondkomen met 2 lange weekenden met een kind met een koemelk allergie dan is dat net te weinig. Ik heb vorige week boodschappen gedaan in Duitsland en veel produkten mee genomen die daar goedkoper zijn. Alpro soja cuisine (ah 1,14, jumbo 1,04, duitsland 0,99) Alle 9 pakjes meegenomen die er stonden was tot oktober goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Spekreepjes (250 gram) zijn al een tijd 89 c.
  Nu zijn ze 1,07 maar er zit nu 300 gram in, omgerekend naar gewicht is de
  prijs gelijk gebleven. Dus wel even goed kijken vooe er van alles beweerd wordt.
  Helene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt niet hoor; deze week nog spekreepjes gekocht van 1.08, een pakje van 250 gram....

   Verwijderen
 17. Ik kom nog steeds wel uit met mijn budget. AH basic rijst koop ik altijd is hetzelfde gebleven nl. 0,99 cent. Ook koop ik koffiefilters ongebleekt geen idee of het duurder is. Ik vind de prijzen nog steeds wel meevallen alleen baal ik van die marktetingachtige trucjes, zoals verpakking veranderen, minder indoen en dan nog meer vragen. Veel bonusaanbiedingen zijn voor chips chocolade en andere luxere goederen. Lidl vind ik niet zo'n prettige winkel en de locatie is ook wat verder en veel drukkere verkeerssituatie. Twee drukke verkeersknooppunten oversteken met trams en bussen en dat met boodschappen op de fiets waardoor ik denk, ik blijf wel bij AH voorlopig en af en toe naar lidl en a.ldi [ook veel verder weg]

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De laatste tijd heb ik veel prijsverhogingen opgemerkt in diverse supermarkten. Als er een prijsverlaging is schreeuwen ze dat het liefst van de daken. Prijsverhogingen gaan op een sluipende manier, vaak in serie van meerdere stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat zijn nog eens verhogingen zeg!
  Ik zag het laatst in de Dekamarkt dat de cola van 0,35 naar 0,43 was gegaan. 22% verhoging zonder dat je er meer voor krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Alle cola is duurder geworden lijkt het wel ... First choice was tijden lang 95 cent, de laatste maanden naar 99 toen 1.09, 1.15, 1.19, nu 1,29 !!

  BeantwoordenVerwijderen