Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 2 maart 2014

Koken met "afval"

Gisteren gekookt met dingen die ik normaal gesproken weggooi.
Waarmee kookte ik?

Bloemkool blad en sinaasappelschillen.

Het bloemkool blad kwam van een enorme bloemkool die ik in de aanbieding kocht. Er zat 400 gram blad en nerven aan, ik heb het zakje met bladeren gewogen! Wat deed ik er mee?
Wassen, in kleine reepjes snijden en met een beetje olie bakken in een hapjespan, een beetje 5 kruidenpoeder er bij, een beetje fijngesneden rode paprika (diepvries) en laten stoven met een deksel op de pan. Een blikje tomatenpuree en wat water toevoegen en nog weer even laten stoven. Een zakje kikkererwten (170 gram, diepvries) er bij en toen was mijn warme maaltijd klaar! Zout en peper naar smaak toevoegen. Lekker!

Verder heb ik van sinaasappelschillen geconfijte schillen gemaakt en die toegevoegd aan de cake. Ik had nog een pakje cakemix staan van de Thuis Gemaakt. Een beetje nogal veel over tenminste-houdbaarheids-datum (op een paar dagen na een jaar), dus heb ik eerst maar eens even gekeken hoe de inhoud er voor stond. Niets bijzonders te ruiken, niet muf en geen beestjes? OK, dan maak ik daar een cakeje van! Om nou iets wat nog goed is weg te gooien? Dat doe ik in hoge uitzonderingen, maar ik vond dat ik dit wel kon proberen. Maar die mix alleen is niet heel smakelijk, is mijn ervaring. Dus moest er nog een extra smaakje bij. Sinaasappel confijt!
Ik heb 2 sinaasappels heel dun geschild, zodat er zo weinig mogelijk wit mee kwam en de schil in stukjes gesneden. De schilletjes heb ik 3x geblancheerd en het kookwater afgegoten. Dat schijnt nodig te zijn om de bittere smaak weg te halen. Daarna heb ik de schilletjes gekookt in suikerwater (125 gr suiker en 125 ml water). Zachtjes laten koken tot de massa stroperig wordt en dan heb je geconfijte sinaasappelschillen. Als je iets langer laat koken, dan wordt de suiker hard en heb je iets wat lijkt op citroenrasp met suiker.
Een deel van de confijt ging door de cake en een lepel door de vanillevla.

Ik klopte ook nog een extra ei door de cake en zo had ik heerlijke cake.

15 opmerkingen:

 1. zo zie je maar je kunt van niets iets koken. Overigens Jamie Oliver kookt ook altijd de hele bloemkool.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar was ik inderdaad door geïnspireerd!

   Verwijderen
 2. ik gebruik tegenwoordig ook de stronk van de brocolli, gewoon inkleine blokjes snijden en dan samen met andere groente door de spaghetti saus., leuk om te lezen dat je dus nog veel meer dingen kunt gebruiken die je anders weggooit, het bloemkool blad ga ik dus zeker ook gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker te proberen! Zal het alleen mijn man niet laten horen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet je het anders noemen: een nieuwe koolsoort, of bladkool.

   Verwijderen
 4. Grappig en leuk zoals je alle Engelse namen vertaald in het Nederlands. Je had het ook al over het energiebedrijf Groene Keuze en nu over de de bakmixfabrikant Thuis Gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sinaasappelschillen confijten doe ik ook. Geweldige sinaasappelsmaak. Geschikt voor cake, koek, yoghurt etc

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik koop altijd biologische citroenen en (gebeurt maar zelden, ik hou niet zo van sinaasappels) bilogische sinaasappels. Voor ik ze pers of in stukjes snijd, boen ik de schil schoon en schhil ik ze met een zesteur. Mooie dunne, smalle reepjes puur geel en oranje schil. Die vries ik in en gebruik ik voor allerlei doeleinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De groenteboer vertelde me eens dat je het blad van de rode biet ook kunt eten. Ik heb het geprobeerd maar ik vond het niet te eten... Ik heb het zonet mijn man voorgesteld: het blad van de bloemkool eten. De reactie was voorspelbaar: je eet toch geen afval? Ik denk dat het blad en stronk van de bloemkool gewoon naar kool smaken. De stronk eet ik ook wel rauw. Je moet hem wel even schillen, want de buitenkant is bitter.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat je als "afval" kunt zien van bloemkool en broccoli kook ik en doe de staafmixer erdoor. Gebonden soep en niemand die het merkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. soms moet je dingen niet vertellen maar gewoon doen, mijn dochter vertelde dat haar vriend het vertikt om dingen te eten die over datum zijn, dat was nadat hij al regelmatig bij ons gegeten had en dus al verschillende keren iets gegeten had wat over datum was ,dit zonder dat hij het wist en elke keer zei dat hij lekker gegeten had, dat kan natuurlijk uit beleefdheid zijn, maar hij schepte ook regelmatig een 2e keer op en dat doe je niet als het niet lekker is lijkt mij, ik voeg ook regelmatig een ingrediënt toe zonder dat te vertellen en wat dan opvalt is dat meestal niemand proeft dat dat iets is wat je normaal niet zou eten, zoals paardenbloemblad, zevenblad en ook de stronk van de broccoli, terwijl er als ik zeg dat ik dat wil gaan eten er heftig geprotesteerd word.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik eet altijd een paar keer van een bloemkool. Eerst bloemkool (ik kook de hele bloemkool en bij de aardappels twee aardappels extra) en dan maak ik altijd bloemkool soep met de helft van de bloemkool en het groene blad en twee aardappels.
  Uitje fruiten, kerrie erbij, aardappel, bloemkool en stukgesneden gekookte stronk met bladeren erbij,1 a 2 bouillonblokjes erbij en laurierblaadje. Laten koken en dan de staafmixer erdoor. Ik heb er meestal meer dan drie porties soep van. Heerlijk.

  Groet Greet

  (oja, invriezen en later opwarmen is niet zo lekker)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De bladeren van radijs zijn perfect te gebruiken om in de soep te verwerken. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als je de schil van een geschilde sinaasappel hebt kun je die met wit en al ook gewoon even 5 minuten koken. Dan is het meeste van dat bittere er wel af (en een beetje bitter is niet verkeerd, smaakt naar marmelade !)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor dit berichtje! Ik kookte al de stronk van broccoli mee, maar die bladeren van bloemkool, die gingen gewoon bij het groenafval.
  Door dit berichtje geïnspireerd maakte ik gisteren een lekkere soep van een restje selder, de stam van een bloemkool en gebakken bloemkoolblad en het was héérlijk!
  Bedankt voor de inspiratie!
  Groetjes,
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen