Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 1 maart 2014

Straf voor autoloos leven

Tot in 2013 kon ik "gratis" twee keer per jaar grofvuil laten ophalen bij mijn woonadres. Ik moest bellen of het afhalen via de website van de gemeente regelen. Het was een beperkt aantal kubieke meters, maar ze kwamen in ieder geval langs.
Ik schrijf "gratis" omdat ik via de gemeentelijke belastingen voor vuilnisophaal daar natuurlijk wel degelijk voor betaalde. Ik maakte er maar zelden gebruik van, maar ik vond het een klantvriendelijke oplossing. Anders zou ik namelijk zelf met een auto of busje naar de vuilstort moeten om grofvuil te brengen. Dat mag gratis, 4x per jaar en er is geen limiet aan de hoeveelheid per keer.
Ik heb geen auto, dus dat thuis afhalen van grofvuil was een fijne voorziening.
grofvuilstort gemeente Groningen, rechts het breng platform

Maar nu komt het, het afhalen van grof vuil gaat vanaf 2014 geld kosten!

Wat betaal ik dan?

Voor 1,5 m3 moet ik voortaan €46,50 betalen!
Dat is geen kattenpis!
Ik vind dat mensen zonder auto op deze manier bestraft worden voor hun groene, autoloze levenswijze!

Zouden we nu weer veel meer zulke taferelen kunnen aantreffen?

18 opmerkingen:

 1. Bij ons halen ze het ook niet gratis op, Als je het zelf brengt moet je er ook voor betalen. Ooit een halve bank weggebracht en dat kostte me al 10 euro. Dit is zo bij ons al 15 jaar Daarom maak ik alles heel klein en zo kan het alsnog met de grijze bak mee. Iedere keer een beetje.

  Groeten,
  Marianne van
  Consuminderen met Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Overigens ik snap je boosheid maar al te goed. Dat had ik ook jaren terug toen je het vuil niet meer gratis mocht buiten zetten... Sterkte!

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. snap wat je bedoelt ,want ik heb zelf ook geen auto,maar iedereen heeft toch wel iemand in zijn omgeving die je in geval van nood wel wil helpen met het wegbrengen. bovendien wegen de kosten van het betaald ophalen niet op tegen de kosten van wel een auto hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de meeste gemeenten moet je tegenwoordig je grofvuil zelf wegbrengen. Hier komen ze het ook niet meer ophalen. Vroeger kwamen ze het iedere maand ophalen en lagen hele straten vol met troep. Als je geen eigen vervoer hebt is dat heel erg lastig. Ook met een klein autootje kunnen je grotere stukken niet vervoeren.
  Wel betalen mensen pas als ze daadwerkelijk grof vuil wegbrengen terwijl we vroeger allemaal mee betaalden aan de troep die anderen lieten afvoeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat kost hier ook al jaren geld als je het op laat halen.
  We hebben gelukkig wel iemand die mee wil rijden mocht het nodig zijn want wij hebben ook geen auto

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn ouders wilden oude autobanden wegbrengen die in de staat gedumpt waren, ophalen kan bij hen al lang niet meer. Toen ze hoorden wat dat koste hadden ze een beter idee. Een voor een met de grijze container mee want die zit bij hen nooit vol en gelukkig betalen ze niet per kilo.

  Ook zoiets, de kringloop haalt wel gratis op. Probleem voor hen is dat ze regelmatig wat grofvuil aangeboden krijgen. Netjes is het niet maar als je geen auto hebt begrijp ik het wel een beetje. Om het aan iemand met auto te vragen onder het mom van nood vind ik ook zo wat. Hulp voor noodgevallen bewaar ik liever voor echte nood.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...och, mijn buren brengen graag mijn grofvuil naar het stortbordes. Meestal doe ik iets voor hen zodat ze blij zijn iets terug te kunnen doen.
   Janne

   Verwijderen
  2. Zo gaat dat bij ons ook , gewoon elkaar voorthelpen. Mooi dat dat kan.

   Verwijderen
 7. In onze gemeente is juist van 2012 ingevoerd dat je weer elke week grofvuil kan aanbieden, onbeperkt in aantal en hoeveelheid (behalve puin). Tot vorig jaar was dat om de week. Wij wonen naast Amsterdam.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lang geleden was het zo dat je iedere maand gratis grof vuil aan kon bieden, dat is toen veranderd naar 2x per jaar op aanvraag en nu dus helemaal niet meer. Het heeft vermoedelijk alles te maken met de bezuinigingen die de gemeente door moet voeren.
   Nu heb ik wel een schoonzoon die een autootje bezit, maar daarin kunnen geen grote stukken.

   Verwijderen
  2. Wat ik wel erg overdreven vind is de 'kop' van dit blog. Wij hebben zeker 20 jaar geen auto gehad. Lastig....ja, af en toe wel. Vooral als het ziekenhuis erg ver van je woonplaats is en je er vaak moet zijn.
   Maar ik zie het nooit als een straf maar als een , af en toe, vervelend gevolg van een keuze!

   Verwijderen
 8. natuurlijk is het vervelend dat je extra moet betalen, maar helaas is het niet anders en het is toch ook een beetje een luxe probleem, ik heb ook geen auto ,maar ook niet vaak grof vuil omdat ik zelden spullen weggooi, bij het grof vuil dat ik altijd aan de weg zag staan zaten heel vaak nog hele goede spullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. daar heb je wel een goed punt , ik heb zelf regelmatig spullen weggehaald bij het grof vuil die nog prima te gebruiken waren, zoals tuinstoelen, kastjes, een nog ongebruikte metselspecie bak en nog veel meer, toch eigenlijk van de zotte dat dat bij het grof vuil beland ,terwijl mensen dat graag gratis ophalen net als kringloopwinkels

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb juist niet de ervaring dat mensen spullen vaak gratis op halen. Ik heb pas nog een bank gratis op MP gezet. Maar 1 reactie van iemand die hem wilde hebben als ik vervoer kon regelen. Nee dus. Ik heb deze dus met wat andere spullen (bed, matras, tafel, zonnebank) laten op halen door gemeente. Is hier gelukkig gratis. Paar maanden terug ook 3 Anne Geddes schilderijen op MP gezet. Gratis af te halen. Ook geen reactie. Ik breng dus tegenwoordig alles naar kringloop of grof vuil. Mascha.

   Verwijderen
  2. dat is dus heel verschillend ,want bij mij zijn er vorig jaar verschillende dingen opgehaald, een paar oude fietsen ,een bed en nog wat kleine spullen. ik denk maar zo alles wat niet bij het grof vuil terechtkomt is meegenomen.

   Verwijderen
 10. Hier is het volgens mij niet gratis en de stort is dat sowieso niet, zelfs niet een X aantal keer of voor een X aantal kilo's. Wel halen ze hier b.v. papier gratis op, of glas, of natuurlijk de kliko's zelf. Fijn, want ik heb geen zin in allerlei troep in mijn auto. Afhankelijk van wat het is, kun je er misschien ook nog iemand blij mee maken via een Weggeefhoek, dan wordt het opgehaald en kost het jou dus niets. Als je goed beschrijft waar het om gaat, plus foto's, dan moet dat toch een beetje win-win opleveren!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ach ja, de auto's van de gemeente rijden op lucht en de mensen die daar werken doen dat omdat ze toch niets anders te doen hebben en doen dat gratis!
  alternatief zelf gratis brengen, maar ja die auto rijdt dan weer niet op water!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij ons kun je nog gratis je spullen inleveren bij de stort van de gemeente. Helaas is er een 'stort' locatie opgeheven waardoor ik het nu niet meer weg kan brengen met de fiets. Ik ga niet 45 minuten fietsen om iets in te leveren en dan ook weer 45 minuten terug. Dus bij mij verdwijnt het klein gemaakt ik de kliko. Zo is mijn versleten 3 zitter vorig jaar en 8 keer afgevoerd met de grijze bak, (het houten binnenwerk hebben mijn kinderen opgestookt in de vuurkorf)

  Sinds bij ons aan de noordkant van de stad geen 'stort' meer is is er veel meer zwerfvuil. Helaas. Als ik het door de gemeente aan huis moet laten ophalen kost me dat € 60 voor maximaal 1½ m³. Sorry hoor maar voor mij niet te betalen, dus ik maak alles klein. Een enkele keer kan ik soms wat meegeven aan een kennis die toch richting stort rijd en daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van.

  BeantwoordenVerwijderen