In week 7 had ik afgeprijsde pastinaken gekocht. Ik ken deze groente al heel lang, al wel bijna 40 jaar en het is één van mijn favoriete groenten. Pastinaken kunnen wel een tijdje liggen, ze blijven in de koelkast lang goed, maar toch werd het tijd om deze witte wortels klaar te maken.
Ik had zin in een verwarmend soepje!
Voor een maaltijdsoepje voor twee personen deed ik het volgende:
Ik fruitte de uien in olie tot ze glazig waren.
Vervolgens voegde ik daar de aardappel en de pastinaken aan toe
De aardappel en de pastinaken even meebakken en vervolgens de bouillon er bij.
Een kwartiertje koken.
Dan de staafmixer er op en sambal en de spinazie toevoegen.
Nodig:
zonnebloemolie
2 gesnipperde uien
400 gram schoon geboende en in stukjes gesneden pastinaken (bladaanzet verwijderen)
300 gram aardappel, geschild en in stukjes
blikje lima bonen, 250 gram uitlekgewicht
1 liter bouillon van blokjes (ik gebruikte 1 paddenstoelen en 1 groentebouillonblokje)
koffielepel sambal
2 à 3 blokjes diepvriesspinazie
staafmixer
Het was een heerlijke soep! Naast de pastinaken gebruikte ik tamelijk neutrale ingrediënten, zodat de pastinaken goed te proeven waren. De sambal is natuurlijk niet heel erg neutraal, maar die geeft de soep wat extra pit. De spinazie was voor de kleur, anders wordt de soep zo beige-grijs, niet echt smakelijk. Het groen van de spinazie maakte dat de soep er goed uitzag. Het oog wil ook wat tenslotte!
Ik heb nog overwogen om in plaats van de witte lima bonen kikkererwten te gebruiken, maar die hebben een nogal uitgesproken smaak.
Mijn soepje van eigen bedacht recept is goed geslaagd!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zaterdag 1 maart 2014
Een heerlijk pastinakensoepje!
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik heb nog veel blokjes pastinaak in de vriezer en die moeten eigenlijk eens opgemaakt worden om ruimte te maken.
BeantwoordenVerwijderenDit recept is er heel geschikt voor, dank!
Hierin Nederland is het een groenten die je niet overal ziet. In Roemenië wordt die volop aangeboden op de markt en doen mensen het in de soep, als groenten enz.
BeantwoordenVerwijderenPastinaak is ook goed zelf te kweken in de moestuin. Je moet alleen zorgen dat tijdens het kiemen de grond niet uitdroogt. Echt een heerlijke groente.
BeantwoordenVerwijderenDe tip van de spinazie ga ik ook eens uitproberen, dat lijkt me inderdaad een betere kleur te geven.