Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 31 maart 2014

Tewerkstelling in het kader van de bijstandswet: ik verdien geen straf

Ik heb al eerder geschreven over dwangarbeid door werklozen met een bijstandsuitkering.
De tewerkstelling vind ik vooral dubieus als het niet leidt tot betere kansen op de arbeidsmarkt en het vooral gaat om het zonder CAO uitbuiten van mensen die geen andere keuze hebben.

Een werkloze bouwvakker uit Tolbert, zuidwest Groningen, moet binnenkort op de terreinen van de gevangenis in Veenhuizen gaan werken. Het werk zou vandaag starten. Het gaat om natuurbeheer in de bossen van Staatsbosbeheer. Het is een samenwerkingsproject van de justitiële dienst en de sociale dienst. Hij wordt met 15 andere bijstandsgerechtigden opgehaald met een justitiebus, zeg maar een bus waar gevangenen in vervoerd worden. De man heeft 10 jaar als zelfstandige in de bouw gewerkt en is door de crisis werkloos geraakt. De tewerkstelling zou zijn kansen op betaald werk moeten vergroten. Voorheen deden gevangenen dit werk en nu worden er dus werklozen voor ingezet. Dat is veel goedkoper, want er hoeft geen bewaking ingezet te worden.
Deze bouwvakker weigert deze tewerkstelling, hij vindt dat hij geen straf verdient. Lees op de site van het Dagblad van het Noorden meer over dit onderwerp.
Ik ben zeer benieuwd hoe het afloopt!

23 opmerkingen:

 1. Het zou maar zo kunnen dat een gevangene meer keuze heeft in óf hij wil werken en wát hij dan binnen de gevangenis wil gaan doen dan een werkloze in de bijstand.
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En terecht dat hij weigert! Iedereen voelt aan dat dit gebruikmaken van goedkope krachten is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop voor de man,dat hij een goede advocaat heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het geen weigering van al het werk, alleen wel een weigering ten aanzien van deze specifieke tewerkstelling. Dat lijkt mij een nuancering. Daar kan, neem ik aan, de rechtswinkel eventueel ook nog wel bij helpen.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 4. Dat mensen moeten werken als ze bijstand ontvangen, daar heb ik op zich geen probleem mee, maar dat ze in deze situatie vervoerd worden in een busje van justitie vind ik schandalig. Echt geen woorden voor en ik begrijp deze meneer helemaal. De bedenker van dit idee mist fijngevoeligheid. Het zou al heel anders zijn als ze een normaal busje zouden regelen. Lastige w.b het inschakelen van een advocaat is dat dit bakken met geld kost en ik niet weet of deze man dat heeft. Ik heb respect voor deze man dat hij hier een grens trekt en zijn eigenwaarde een stem geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, schandalig!!!! Echt van de gekke en al helemáál ook dat ze met zo'n bus gehaald worden. Wat een idioterie zeg, groot gelijk dat hij weigert want dit is echt misbruik maken van mensen in de bijstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij kregen de gevangen een vergoeding als ze gingen werken. Niet veel, maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat mensen moeten werken dat ze bijstand krijgen en werkervaring moeten opdoen, terwijl iemand mss al meer dan 30 jaar gewerkt heeft is compleet onzin. Dit is misbruik maken van mensen.
  Laten ze scheiding maken tussen mensen die al heel lang gewerkt hebben en jongeren die klaar zijn met hun studie of net van school af komen. En dan wel zinnig werk, want nietjes uit brieven verwijderen daar leer je niets van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De manier van vervoer die gekozen is drukt wel een hele zware stempel op de mensen die ingezet worden op deze manier. Ik begrijp het standpunt van de man uit het artikel dan ook volkomen. Hopelijk heeft het geen nare gevolgen voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Om heel eerlijk te zijn zie ik zijn probleem niet zo. Hij krijgt een uitkering, hij zegt dat er geen werk is in de bouw, waaruit ik afleid dat hij voorlopig ook niet aan het werk zal gaan, en dan moet hij twee dagen in de week werken voor die uitkering. Dat geeft hem nog voldoende tijd en ruimte om te kijken of hij wel in zijn vakgebied aan het werk kan. Ik vermoed dat hij zelf ook naar zijn werkplek mag komen, maar dat dit een soort service is. Natuurlijk is dat wat minder, maar voor zover je al uitleg aan iemand verschuldigd bent, lijkt het me wel duidelijk dat geen gevangene twee keer in de week wat moet doen. Bovendien is dat van die bus niet eens zeker, want dat was van horen zeggen/mondeling gehoord.

  Maar als ik de reacties boven me lees, dan ben ik volgens mij de enige die er zo over denkt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plus: als de gevangenis minder kosten maakt, betekent dat dus ook minder kosten voor de samenleving, minder kans op ontsnappingsgevaar, enzovoorts. Als er nu mensen om ontslagen werden vond ik het wat anders, maar dat is hier dus niet het geval.

   Verwijderen
  2. Nou er vallen wel degelijk ontslagen. Mijn zwager was dus bewaarder. Nu mag hij naar zijn behoud je uitkering baan... Waar hij vroeger de bewaking deed, mag hij nu snoeien.
   Petra

   Verwijderen
  3. En.. Het is werk, dus betáál dat, en vul de rest aan met een uitkering! Het is nu heel goedkoop misbruik maken van een vijver met werklozen. Zo is er in Den Haag een man die 40 uur achter een vuilniswagen mocht lopen met behoud van uitkering. Degene die hij daarmee verdringt, zal nu ook een uitkering hebben en mag elders aan de slag voor een werkervaringsplaats.

   Verwijderen
  4. Maria,

   Ik ben het hélemaal met je eens! Het is wérk, dus er ís werk, maar blijkbaar wil men er niet voor betalen. Men verplicht nog liever mensen voor de prijs van een bijstandsuitkering. Dat is het lot van zo veel maatschappelijk zinvol werk: men schat het niet op waarde, men wil er niet voor betalen.

   Verwijderen
 10. op zich vind ik het geen probleem dat mensen met een bijstand werk moeten verrichten ,dat het soms geen leuk werk is natuurlijk niet fijn,maar ook ik heb door omstandigheden werk moeten aanvaarden wat echt niet mijn eerste keus is, maar als het gekozen vervoer de enige mogelijkheid is om op het aangeboden werk te komen vind ik dat wel een kwalijke zaak, want we weten allemaal dat sommige mensen niet verder zullen kijken dan hun neus lang is en een foute conclusie zullen trekken .

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo jammer van zo'n Sociale Dienst dat ze geen gebruik maken van de kwaliteiten van deze man. Hoeveel buurthuizen hebben klusjes liggen, hoeveel ouderen en gehandicapten, en zelfs de gemeentelijke gebouwen kunnen zo'n allround klusman wel gebruiken. Dan doet deze meneer ook zijn werkritme op, en heeft de maatschappij er ook wat aan, maar deze meneer óók. Plus dat hij zijn eigenwaarde behoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Werkervaring heeft hij al genoeg. En die kan zou hij zo goed kunnen tentoon spreiden. Want hoe meer mensen weten wat hij goed kan, hoe eerder hij weer aan het werk kan (netwerken helpt echt)
   En als gemeentes dat inderdaad meer zouden realiseren, zou dat veel makkelijker zijn.

   Verwijderen
 12. Vriend van ons, ruim 30 jaar in de bouw bewerkt, zit nu ook in de bijstand en werkt sinds kort 20 uur per week bij de gemeentelijke groenvoorzieningen. Hij is blij met het werk en met het idee iets te doen voor zijn inkomen. Maar zoals ik hem ken zou hij voor geen goud in een 'boevenbus' gehaald en gebracht willen worden! Terwijl het voor anderen misschien totaal geen probleem zal zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hierboven lees ik in een anonieme reactie, laat die man in buurthuizen en ouderen helpen met klusjes. Daar ben ik het helemaal mee eens. Dat past veel beter bij zijn achtergrond. Hier in Parkstad zijn er reeds meerdere klusdiensten voor ouderen. Gratis. Je moet niet denken: die komen mijn tuin iedere week wieden etc. Maar die boom snoeien of een schilderij ophangen, dat doen ze wel.

  En dat vervoer per gevangenen busje, dat zou ik pertinent weigeren. Ik werk m.b.v. uitkering. Moet nog niet, want ik ben nog lichamelijk ziek geschreven, maar ik wilde graag. Maar als ze mij zo iets zouden opdringen, dan zou ik de Sociale Dienst toch aanklagen wegens het vernielen van mijn reputatie of zoiets. Want die is zó kapot. Daar hoef je maar heeeeeeel weinig voor te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik krijg er buikpijn van als ik zoiets lees. Vind het echt niet normaal. Laat de mensen rustig een baan zoeken en in hun waarde blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wanneer de situatie werkelijk zo is dat bijstandsgerechtigden met een boevenbus worden vervoerd, vind ik dat een schending van de mensenrechten. Een service??? Tssss laat me niet lachen!!! Degene die dit project verzonnen heeft, moet terstond aangeklaagd worden. Je kunt dan nog beter gaan brommen in de nor, want dan krijg je tijdens je detentie de mogelijkheid om op kosten van de staat te studeren en als je vrijkomt krijg je een re- intergratietraject aangeboden inclusief een passende baan. Dit is absurd en de omgekeerde wereld. De bijstand is als vangnet bedoeld en niet om mensen zo hufterig te behandelen. Dat iemand moet werken voor zijn geld vind ik terecht, maar dan wel op een manier die opbouwend is voor zijn arbeidsverleden. Néé het spijt me, maar dit is een kwetsbare groep de grond intrappen. Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Alles samen gevat.. Als je werkt "omdat je moet werken voor je geld", is het dus een baan!" Geef zo iemand dan ook die baan, zodat hij niet meer door de wel werkende bestempeld word als die man die " moet werken voor het geld" wat hij van "ons" krijgt. Dwang-arbeid is zooooo '40's!

  BeantwoordenVerwijderen