Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 1 april 2014

Veel meer mensen met hogere schulden naar de schuldhulpverlening

Helaas geen 1 april grap: in 2013 deden veel meer mensen en mensen met hogere schulden een beroep op schuldhulpverlening.
In 2012  waren er ca 84.500 aanmeldingen in verband met schulden, vorig jaar waren er 4500 meer. Ook was de schuld in 2013 gemiddeld €4000 hoger dan in 2012. Afgelopen jaar ging het om een gemiddelde schuld van 37.700 euro.
Bron: NOS.nl
Ik vind dat een hoog schuldbedrag. Wat betaal je dan wel niet aan rente alleen al? 5 of 6%? Of is dat overdreven, of misschien veel te laag? Vaak moet je behalve rente ook kosten betalen. Ik denk dat je per jaar al gauw twee duizend euro kwijt bent aan rente.

Naast die ca. 89.000 nieuwe aanmeldingen zijn er natuurlijk ook nog mensen die in het traject zitten van aflossen van hun schulden. Een schuld van 37.700 euro ben je niet in een jaar of twee kwijt, daar doe je veel langer over, zeker als het inkomen laag is. Of in ieder geval lager dan het was. Stel dat je  10.000 per jaar kunt missen (en dat is heel veel, ik denk dat de meeste mensen daar niet aan toe komen), dan ben je aan rente en aflossing toch al snel zo'n 5 jaar bezig.

Mocht jij de pech hebben om schulden te hebben, onderneem actie, het liefst zo snel mogelijk. Want hoe hoger de schulden, hoe moeizamer je weg om daar weer van af te komen. Steek je kop niet in het zand, maar bedenk dat je van de regen in de drup komt als je er niets aan doet, schulden lossen zich helaas niet vanzelf op!

14 opmerkingen:

 1. Die mensen betalen vaak veel meer dan 5% rente.Vaak tussen de 7 en de 14%.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt me verschrikkelijk, om zo diep in de schulden te zitten. Het zijn teveel mensen om zomaar te kunnen zeggen: Eigen schuld, dike bult. Natuurlijk zitten er gezinnen tussen die "gewoon" op veel te grote voet leven en hun geld besteden aan voor ons onzinnige zaken. Maar ik denk ook dat er veel mensen zijn die er toch langzaam in gegeleden zijn en niet aan de bel trokken toen het nog enigsinds kon, of niet de steun kregen van bank of familie. Hoe dan ook lig je er wakker van en dat gun ik niemand. Ook niet als het zelf veroorzaakt is. Wel vind ik dat het door de mensen zelf opgelos/afgelost moet worden, maar hulp kunnen ze daarbij goed gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoorde dit gisteren ook. Het maakte me erg blij met het buffertje dat ik heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoeveel zorgen moet dit getal vertegenwoordigen? Heel triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je ook nog bedenkt dat het bovengenoemde bedrag de gemiddelde schuld is, zijn er dus mensen met nog veel hogere schulden.
  Iedere keer als ik zo'n bericht lees roept dan een heel naar gevoel bij me op. Ieder geval zal wel anders zijn maar vaak zie je toch dat mensen pas heel laat iets aan hun problemen gaan doen. Ik las toevallig afgelopen week dat het Nibud sinds kort ook steeds meer hulpvragen krijgt van mensen die in de schulden zitten.
  Wij leven misschien dan wel zuinig maar hebben wel een buffer en geen schulden. Dat geeft zoveel rust!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vreselijk om zo'n gigantische berg schulden te hebben, hoe raak je daar weer uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat erg ja, ik denk dat er veel restschuld bij zit, maar dan nog zijn het enorme bedragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. vreselijk lijkt me dat! ik zou er heel slecht van slapen. Denk ook dat er veel restschulden tussen zitten, heel triest allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Door scheiding, verlies van werk en gezondheid en VEEL TE MAKKELIJK LENEN, zit ik nu ook in deze ellende. Het geeft inderdaad vreselijk veel stress en onrust. Vorige week heb ik de papieren op de bus gedaan voor schuldhulpverlening. Ik kom er zelf niet meer uit. We (ik) mogen ons dan nog gelukkig prijzen dat er zo'n regeling bestaat in Nederland al is het drie jaar op een houtje bijten. Ondertussen ga ik maar veel lezen hier, zodat ik NOOIT MEER in deze vreselijke situatie raak. Combinatie van pech + eigen schuld + te makkelijk kunnen lenen (begin 2000) heeft deze ellende als resultaat gehad.
  Wat voor mij het belangrijkste gaat worden na de schuldsanering (hopelijk word ik toegelaten, maar heb gehoord bij de sociaal raadslieden dat er niet vaak mensen worden geweigerd) om een BUFFER op te bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, lekker makkelijk dat er z'on regeling bestaat.
   Drie jaar op een houtje bijten is natuurlijk niet leuk maar dan ben je er vanaf. Sta je er weleens bij stil dat deze regeling instand kan worden
   gehouden doordat er veel mensen zijn die wel aan hun verplichtingen
   voldoen en niet maar volop lenen omdat ze alles moeten hebben?
   Ik hoop van harte dat je niet toegelaten wordt dat zou je verdiende loon zijn.

   Verwijderen
  2. Lekker genuanceerde reactie, zeg. Hoop frustraties waarschijnlijk.
   Waarschijnlijk van iemand die vindt dat het hem of haar noooooit zal overkomen.

   Monique

   Verwijderen
 10. Niet iedereen kan er iets aan doen dat ze in de sh*t belanden. In mijn werk zie ik ook veel mensen die het water aan de lippen hebben staan. Schuldsanering is een mogelijkheid om er relatief snel af te komen, maar daar moet je wel voor in aanmerking komen.
  Ik ben blij dat ik nooit geen leningen ben aangegaan. Ik ben ook gescheiden, heb een jaar in de bijstand gezeten en gelukkig weer een baan gevonden. Wij hadden het "geluk" dat mijn ex man in ons huis kon blijven wonen en hij hoefde mij niet uit te kopen, dus allebei blij.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is erg om te zien dat er zoveel mensen in de schulden zitten. Het is vooral belangrijk om snel aan de bel te trekken, wanneer je het al aan ziet komen.

  BeantwoordenVerwijderen