zaterdag 5 april 2014

Laat je niet oplichten!

Laatst een uitzending gezien van opgelicht. Hoe malafide internetbedrijfjes met webshops proberen je geld afhandig te maken. Je betaalt wel, voor bijvoorbeeld een tablet of telefoon, maar er volgt geen levering. Het blijkt dat je bent opgelicht.
Het is volgens het programma heel gemakkelijk om een nep webshop te beginnen en een logo van betrouwbaar via internet kopen, zoals Thuiswinkel waarborg en Webshop keurmerk, is heel snel nagemaakt.
Ik heb me er over verbaasd hoe gemakkelijk dat is, een oplichterswebshop beginnen. Niet dat ik van plan ben om ook zo'n shop te beginnen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ik realiseer me dat ik niet altijd goed oplet of de shop wel echt is voordat ik een aankoop doe. Ik heb nog geen nare ervaringen, maar misschien heb ik gewoon geluk gehad en had ik ook dikke pech kunnen hebben en was ik geld kwijt geweest zonder daar iets voor terug te krijgen. Geschat wordt dat er vorig jaar voor 12 miljoen schade is geleden door nep webshops.
Heb jij er nare ervaringen mee, of met oplichters via Marktplaats?

8 opmerkingen:

  1. Met een webshop niet, met MP wel. Het ging toen maar om een klein bedrag, maar als je iets betaalt wil je het natuurlijk wel hebben, of het nou veel gekost heeft of niet. Na aangifte bij de politie gedaan te hebben, bleek ik niet de enige te zijn die een probleem met de verkoper had en uiteindelijk kreeg ik alsnog hetgeen ik besteld had. Het kwam gelukkig dus goed maar het was wel vervelend. Nadien heb ik maar zelden meer iets via MP gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sommige mensen laten zich ook gemakkelijk oplichten. Het meisje in de uitzending wilde volgens mij een Iphone 5 kopen voor iets meer als €300. Dan weet je toch dat er iets niet klopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de uitzending niet gezien, maar ben wel een keer opgelicht voor 200 euro via MP. Aangifte gedaan en nooit meer iets van gehoord van de politie. Ook mijn spullen niet gekregen. Sindsdien koop ik alleen nog via MP als ik het zelf kan ophalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik check altijd de referenties van de website, tot nu toe geen problemen gehad!
    Ook niet via MP trouwens, maar ik koop daar ook alleen voor lage bedragen, zou de moeite niet zijn voor een oplichter denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik koop zelden iets bij een online webshop en bij aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn ga ik er van uit dat er iets niet klopt en maak ik er ook geen gebruik van.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gebruik altijd Paypal als tussenstation, of een creditcard, dan komen dit soort dingen in ieder geval minder voor. Nooit rechtstreeks overmaken, dan kun je fluiten naar je centen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry maar is dit niet wat kort door de bocht ? Ik heb zelf een webshop en verstuur 12000 bestellingen per jaar die allemaal vooruit betaald zijn ....

      Verwijderen
  7. Ik heb nooit te maken gehad met malafide webshops, wel via marktplaats opgelicht door een particulier. Zowel de politie als marktplaats doen er niets mee, want ik had mijn tweedehands produkt maar zelf op moeten halen ipv op laten sturen. Ik vind achteraf ook dat je zo naief niet meer kan zijn, een wijze les die mij slechts 31,75 kostte, dus ik koop alleen nog in de omgeving. Wat betreft die webshop ga ik beter opletten en heb mijn zoons gewaarschuwd voor de praktijken van zulke lui die o.a. jonge mensen hun bankpas afhandig maken voor dit doeleinde.
    Ankie

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.