Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 14 mei 2014

Weer zitting op het stembureau

Ik heb bericht gehad! Op de dag van de Europese verkiezingen zit ik weer op hetzelfde stembureau waar ik altijd zit! Het is zelfs precies hetzelfde team als in maart, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
Ik verwacht niet een erg hoge opkomst. Gemeenteraadsverkiezingen staan toch dichter bij de mensen dan Europa. We maken wel deel uit van Europa en we gaan rechtstreeks een deel van de 766 leden van het Europese parlement kiezen, maar het is veel mensen erg onduidelijk wat Europa en de Europese Unie nu precies voor de individuele burger kan betekenen.
Wat maakt het nu uit of meneer X of mevrouw Y namens mij afwisselend in Straatsburg of in Brussel in het Europese Parlement zit?
Ik denk wel dat Europa een handelsland als Nederland veel voordeel gebracht heeft. Ik ben zeker overtuigd van het nut. Dat zal zeker lang niet iedere lezer met mij eens zijn. Er wordt veel gescholden op de Europese Unie. We zouden er veel meer geld in stoppen dan dat deze unie geld oplevert.
Ga jij stemmen?

18 opmerkingen:

 1. Natuurlijk ga ik stemmen! Stemmen geeft me tevens recht van spreken en kritiek hebben en dat vind ik ook erg belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik ga zeker stemmen. En ben me er heel erg van bewust welke partij met welke andere partij een fractie vormt in het Europese Parlement. Op die manier voorkom ik dat mijn stem terecht komt bij een fractie waar ik niets mee te maken wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik sluit me bij de vorige sprekers aan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben stemplicht dus 'moet' ik wel gaan stemmen. Politiek interesseert me totaal niet dus ik weet in de verste verte niet op welke partij, persoon ik zal stemmen. Ik laat me altijd leiden door mijn man en vraag hem, voor ik ga stemmen, welke partij de volgens hem beste hervormingen zou willen doorvoeren en die 'kies' ik dan.....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Woon je wel in Nederland? Je hoeft niet te stemmen als je in Nederland woont.

   Verwijderen
  2. Waarschijnlijk woont Liesbet in België.
   Daar is er nog steeds stemplicht.

   Verwijderen
 5. Natuurlijk ga ik stemmen ! Ik sluit mij aan bij vorige reageerders. Bovendien heeft één Europa vrede gebracht. In de twee wereldoorlogen van de 20e eeuw zijn miljoenen doden gevallen. Willen de tégen één Europa aanhangers dat weer?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben juist heel gemotiveerd om te stemmen omdat veel zaken juist op Europees niveau geregeld worden, bijvoorbeeld regelgeving voor de voedselindustrie, hoe we met slachtvee omgaan, belachelijke subsidies voor plofkiphouders....ik stem dus partij voor de dieren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem 08:37 - Hoezo stemplicht ? Je mag, je moet niets !! Bovendien is er vrouwen-kiesRECHT, maak daar gebruik van ! Nooit van emancipatie gehoord ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk een Belgische lezer daar heb je stemplicht
   Ilse

   Verwijderen
 8. ik heb een keer tijdens de Europese verkiezingen op het stembureau gezeten en wat duurde die dag lang. Gelukkig waren er toen nog stemmachines dus na afloop was het snel gebeurd maar wat een saaie lange dag.
  Claartje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik ga zeker stemmen , alhoewel ik twijfel aan wat Europa ons gebracht heeft zeker na een documentaire die ik zag over ge gang van zaken in het
  Europarlement, er zullen ongetwijfeld dingen verbeterd zijn,maar daar staat tegenover dat er ook heel veel geld verspild word aan de parlementariers , daarom stem ik en dan wel op een partij die het dichtst bij mijn doelstellingen staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat je een lagere opkomst verwacht daar zou je zomaar gelijk in kunnen hebben.
  Voor veel mensen is Europa nog steeds een ver van mijn bed show, terwijl ze wel in Europa leven.
  Ik ga in ieder geval wel stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik ga stemmen. Wij hebben dat recht gekregen en ik vind zelf nog steeds, als je niet stemt, je je stem ook niet mag laten horen op andere momenten. Ik verdiep me altijd goed, doe de kieswijzers en praat veel over politiek. Dat wil niet zeggen dat een keus maken makkelijk is, maar dat hoeft ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 'k Ga je vast niet tegenkomen,;) Zuinigaan, hoewel 'k zeker zal stemmen! 'k Weet alleen nog niet waarop,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als ik de reacties zo lees vraag ik mij af of gemotiveerd gaan stemmen tegen de EU, wat ik ga doen, wel enig nut heeft. Als zelfs verstandig zuinig levende mensen hier toch overwegend de mainstream-media napraten, en hooguit een klein kanttekeningetje willen maken bij de EU, of zich onverschillig tonen, waar blijven we dan... Het zal dus wel doormodderen blijven, hier in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier in België zijn er op 25 mei verkiezingen met stemplicht. Maar hier wordt niet alleen voor Europa gekozen, maar ook voor de Federale en in mijn geval Vlaamse regering. Zelfs als het stemrecht zou zijn in plaats van stemplicht zou ik gaan stemmen. Onze voorouders hebben jaren gevochten om te mogen stemmen, dit is iets waar we trots op moeten zijn én gebruik van moeten maken!

  Groet
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen