woensdag 14 mei 2014

Korting op AOW

Als kind je ouder in huis hebben of nemen of als ouder met AOW samenwonen met een (gehandicapt) kind, wordt vanaf 2015 bestraft met korting op de AOW. 
Want wat is het geval? De alleenstaande AOW-er wordt gekort op de AOW omdat ze samenwonen met anderen die een inkomen hebben.
Dus als je als mantel-zorgend kind je baan (deels) heb opgezegd en nèt quitte kon draaien met de AOW die de ouder inbracht, vanaf 2015 krijgt inwonende paps of mams ineens veel minder geld en kan die jou niet meer voldoende geld geven.
Heb je als mantel-zorgende 65+ er een kind in huis? Bijvoorbeeld een kind met een handicap of een beperking of misschien een kind dat werkloos is en daardoor niet een zelfstandige woonruimte kan bekostigen. Ook dan krijg je minder AOW, want je hebt inwonende familieleden.
Ik vind het een erg slechte ontwikkeling, mensen voelen zich gedwongen hun ouder of hun kind het huis uit te zetten en (weer) semi-zelfstandig te laten wonen. Dan heeft diegene die het huis uit gaat weer recht op toeslagen zoals huurtoeslag. Er wordt in veel gevallen een groter beroep gedaan op de zorg, want je hebt niet voor niets je ouder of je kind in huis. Is dat goedkoper? Nee, dat dacht ik niet!
Lees ook hier, op NOS.nl.

26 opmerkingen:

  1. ?
    ()_()
    (*-*)
    Doe je goed? Dan wordt je beboet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb helaas zelf gestemd op de Pvda maar ik snap helemaal niets meer van het gevoerde (wan)beleid. Wat een domme beslissing is dat. Weten ze wel wat het kost als iemand zelfstandig blijft wonen. Je zou mensen een bonus moeten geven als ze hun oudere moeder of vader in huis nemen of een gehandicapte zoon of dochter.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit komt niet door de 1e Kamer hoor.
    Te dom en walgelijk voor woorden dit voorstel, verzorgingshuizen sluiten en dan zo'n voorstel doen.
    Linda


    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat noemen ze de participatie samenleving!
    Ik heb er geen goed woord voor over.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo kortzichtig! Ik hoop,dat het wordt teruggedraaid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij wonen al ruim 21 jaar samen met mijn ouders in 1 huis maar voeren wel onze eigen huishouding. We hebben het huis met zijn vieren gekocht en ik ben inmiddels al enkele jaren mantelzorger voor mijn ouders. Ik ga ervan uit dat we hier geen last mee krijgen maar ik hou het nieuws goed in de gaten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je twee huishoudens kan (misschien is het zelfs wel moeten) een tweede huisnummer aanvragen. Dan is er geen probleem voor zover ik de regels nu volg.
      Ik denk dat veel mensen gaan kiezen voor een verbouwing(kje) en zorgen voor losse wc en keukentje (blokje in de woonkamer oid) en je krijgt een eigen huisnummer. En probleem weer opgelost.

      Verwijderen
  7. Ik geloof dat CDA en SP tegen dit plan zijn. Ik weet niet of het plan door de 1e kamer komt. De PvdA voert VVD beleid tegenwoordig

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ach wat over een aantal jaren wanneer wij AOW hebben, worden we toch gekort, te weinig nakomelingen op de wereld gezet. Of misschien heeft EU dan alles over onze pensioenen te zeggen. Nog minder in het handje.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een alleenstaand ouder mens krijgt een AOW, een andere alleenstaande ook.
    Gaan ze samen wonen dan krijgen ze allebei minder AOW.
    Stel: ik kriijg een bijstand-uitkering voor een alleenstaande, mijn moeder AOW voor een alleenstaande oudere. We gaan samen in een huis wonen dan is het toch logisch dat we moeten inleveren. Ook als twee mensen met een bijstand-uitkering gaan samen wonen houden ze echt niet allebei hun alleenstaanden uitkering. Als je uit de WW moet en je partner heeft een inkomen boven het minimum krijg je ook geen bijstand-uitkering!
    Ik snap de kritiek op deze maatregel niet zo goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet alleen inwonen, maar ook evt. mantelzorgen. Dus daar waar je wellicht net kunt quite-spelen als je minder werkt en tegelijk zorgdraagt voor een ouder (bijv) kun je dat daarna misschien wel vergeten. Daarbij kan het zijn dat alle partijen samen wellicht een iets groter huis kochten om het mogelijk te maken, terwijl dat met een korting op inkomsten moeilijkheden zou kunnen geven.

      Als je de participatiesamenleving wilt promoten moet je het niet gelijk ontmoedigen door dit soort ingrepen. Straf mensen niet omdat ze juist doen wat velen in de toekomst zouden moeten doen om het betaalbaar te houden. Het levert veel op. Niet ontmoedigen dus.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat de pijn 'm er in zit dat een AOW pensioen (het was oorspronkelijk een pensioen van Drees die vond dat mensen daar recht op hadden) nu ineens als een *uitkering* wordt behandeld. Een pensioen is echt iets anders dan een uitkering, je hebt recht op een bedrag. Dat is toegezegd. En ineens worden de spelregels veranderd en word je als een soort bijstandsgerechtigde behandeld terwijl je AOW er bent. Dat geldt trouwens ook voor de vernederende huiscontroles op vermeend samenwonende AOW-ers (die wel eens samen eten, bij elkaar logeren of elkaars kleding bij elkaar laten slingeren). Ik snap die kritiek dus heel goed.

      Verwijderen
    3. Ah, Janne! Duidelijk een VVD 'r! Ikke, ikke en de rest kan stikken!
      Ooit iets voor een ander gedaan Janne? Hen je een gehandicapt kind?
      Leef je van de Bijstand? Ben je net je baan verkoren en heb je nu ff een ww uitkering?
      Ben je mantelzorger voor je ouders?
      Nee, he! En daarom snap je de kritiek nu niet zo goed!
      Weet je Janne, als je niets deelt, niets mee maakt, niet voor andere zorgt, dan moet je niet reageren op dit soort items.
      Het komt echt zo ontzettend dom over!
      Stop er gewoon mee.

      Hendrik

      Verwijderen
    4. Nou nou Hendrik,
      Dit gaat me te ver. Als je gewoon je iets afvraagt en niet met de stroom meegaat, wordt je meteen als VVD-er bestempeld? En dat met een negatieve ondertoon en beschuldigingen die uit de lucht gegrepen worden?
      Kortzichtig hoor...
      Enne, ik ben een VVD-er met een fulltime baan, alleenstaand, een gehandicapte kind zonder uitkering en de mantelzorg voor mijn ouders. Ik zie heel veel voorbeeld van gezinnen die een stapeling hebben van uitkeringen en PGB's en er zeer relaxed op los leven. En dat is niet uit de lucht gegrepen. Het is goed dat hier eens naar gekeken wordt. En ja, AOW is een recht, maar mensen die "gewoon" samenwonen hebben ook recht op de helft. Dus ik snap dat men denkt: gelijke monniken, gelijke kappen. Ik kan me tegelijkertijd ook voorstellen dat mantelzorg financieel gewaardeerd wordt op de een of andere manier, je bespaart de maatschappij geld en zorgen en geeft waardering aan diegene die de mantelzorg uitvoert.

      Verwijderen
    5. Ik denk dat dit bij de rechter geen stand houdt. Het snelle denken en wet- en regelgeven ('dan doen we dit toch gewoon onder het mom van gelijke monniken, gelijke kappen') 'van deze regering is al vaker door de rechter teruggedraaid. Want van wetgevingsleer heeft deze regering niet veel kaas gegeten. Zie het terugdraaien door de rechter van de export van nabestaandenuitkeringen naar Marokko, en hetzelfde geldt voor het woonlandbeginsel. De regering schraapt met gelegenheidsargumenten uit allerlei voorzieningen geld bij elkaar. Maar straks als de rechter er een stokje voor steekt zal er terugbetaald moeten worden. Of het wordt al teruggedraaid door de Eerste Kamer, waar veel meer juristen zitten. De Eerste Kamer is niet gek!

      Verwijderen
    6. W.b. het voorbeeld dat ik gaf: ik bedoel hier natuurlijk mee dat het stopzetten van de export naar Marokko van uitkeringen van nabestaanden door de rechter onrechtmatig is bevonden. Datzelfde geldt voor het woonlandbeginsel (minder uitkering omdat het peil van levensonderhoud in Marokko lager is). Er zijn verdragen met Marokko die dit onmogelijk maken en dat wist de regering of had het kunnen weten.

      Verwijderen
    7. Nee Hendrik, ik stem meestal PVDA, een enkele keer SP en bij de gemeente-verkiezingen soms lokaal! Ik heb altijd gewerkt (ben 64 en werk nog steeds). Ik heb 15 jaar mantelzorg verleend aan mijn beide ouders, heb jarenlang een groep gehandicapte kinderen vervoerd en geholpen. Heb jarenlang 'n laaggeletterde geholpen met lezen en schrijven en mijn dakloze broer onderdak gegeven toen hij uit een verslavingskliniek kwam. Mantelzorg geven deed (en zou ik nog doen) uit liefde voor mijn ouders en voor mijn medemensen! Dat ik daarmee de maatschappij geld en zorgen bespaar heb ik nooit bij stil gestaan.
      Ik ben geen heilige maar een realist met liefde en respect voor alles wat leeft en zeer betrokken bij de maatschappij!

      Verwijderen
    8. @Hendrik: wauw, korter door de bocht kun je echt niet gaan denk ik. Jammer dat iemand gelijk wordt afgebrand omdat ie het anders ziet. Het is nog steeds een democratie. En de PVDA is duidelijk ook niet zaligmakend, zo zie je nu maar weer.

      Brand elkaar eens niet af maar luister en discusseer.

      Verwijderen
  10. bijstand is een uitkering voor mensen die geen werk hebben, om welke reden dan ook, wees er blij om dat dit bestaat! aow is iets heel anders. je mag als oudere niet meer werken (of ja bijna niet, wordt uberhaupt nergfens meer aangenomen), dus je hebt sowieso geen andere mogelijkheid tot inkomen, en je betaalt heel je leven premies om hier uberhaupt recht op te hebben. totaaal iets anders dus dan een bijstand uitkering. vind het erg slecht idd als ze mantelzorg willen promoten en aanmoedigen, maar het tegelijkertijd financieel onmogelijk maken :S

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de Aow betaal je geen premie, zelfs als je nooit hebt gewerkt dan krijg je AOW.
      Claartje

      Verwijderen
    2. ook als bijstandgerechtigde betaal je belasting enz. dus je betaald er wel voor.. ;) premies volksverzekeringen ;)

      Verwijderen
    3. Als je WERKT betaal je wel degelijk !!! AOW premie. Dat zit verwerkt in de 1e en 2e belastingschijf !
      Het klopt dat als je je hele leven geen betaalde baan hebt gehad dat je dan ook AOW ontvangt. Want de voorwaarde voor het ontvangen van AOW is dat je in Nederland moet wonen. Van je 15e tot je 65e jaar is dat 100%. Voor elk jaar bouw je dus 2% AOW op. Heb je enkele jaren niet in Nederland gewoond krijg je dus een aftrek van 2% per jaar. Dit geldt o.a. voor expats maar ook allochtonen die later naar Nederland zijn gekomen.

      Verwijderen
  11. In reactie op Ellen van 8.48.
    Helaas gaat die vlieger niet meer op. Om een 2e huisnummer te krijgen MOET je een eigen voordeur met eigen zelfstandige woonruimte hebben. Denk maar aan studentenhuizen, die hebben ook maar 1 huisnummer. Een huisnummer wordt nu volgen de wet BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) uitgegeven. Ik werk met die wet, en wij mogen niet zomaar een huisnummer uitgeven. Als er een verbindingsdeur is tussen 2 huizen (denk aan de bovenwoning voor de kinderen en de benedenwoning voor ma of pa of 2 huizen naast elkaar), dan accepteren wij dat nog wel onder speciale voorwaarden. Zo'n huis krijgt dan een aantekening in het systeem. Maar een woonkamer of garage verbouwen om ma of pa in te laten wonen is géén zelfstandige woonruimte en krijgt daarom dus nooit een huisnummer.

    2 woningen naast elkaar met een verbindingsdeur worden, indien ze van de woningstichting zijn, ook alleen aan mensen die zorg nodig hebben en hun verzorgers verhuurd. Tenminste in de gemeente waar ik werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben het met Janna eens. Als je samen in een huis woont, bespaar je op huur, gas en electrisch. Dus dat er dan gekort wordt, vind ik heel normaal. En ik stem SP.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap wel je redenering. Maar als je eraan vastkoppelt dat je zorgkosten uitspaart en dat een van de bewoners wellicht minder werkt om die zorg te verlenen, dan wordt het wel een ander plaatje. Het is niet gewoon samenwonen.
      Daarbij: je bespaart weliswaar iets, maar wie zegt dat er niet een groter huis moest komen voor meer mensen. Ook verbruiken die mensen samen meer stroom/gas etc.

      Wat mij betreft niet te vergelijken met gewoon samenwonen en zeer ontmoedigend voor mensen die dit toekomstplan overwegen. Terwijl het een goed idee is om het zo op te lossen

      Verwijderen
    2. M.i. heeft het hele concept van mantelzorg, PGB en uitkeringen/pensioenen een ander gezicht gekregen sinds voormalig minister van der Hoeven bekend maakte dat zij, met haar pensioen als voormalig minister, uit een PGB vanwege de mantelzorg voor haar man met Alzheimer, betaald werd. Toen is de publieke opinie hierover gekanteld en sindsdien is de regering gaan kijken naar besparingen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.