Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 29 juli 2014

Betaalt u maar, dat vinden wij heel leuk!

In mijn mailbox vond ik onderstaand fake mailtje met bijlage:
----------------------------------------------------------------------
Welkom bij Intrum Justitia                                                                                     
                                                                                                                                         zaterdag 26 juli 2014 20:50 uur

Dossierinformatie
Naam opdrachtgever      TELECOM B.V.
Status dossier  Lopend
Behandelaar bij Intrum Justitia         

Afdeling Schuldbewaking
Telefoonnummer behandelaar      070 -

Hier kunt u inloggen om uw aanmaning online te  bekijken.
U ziet meteen de gegevens van uw aanmaning en u kunt direct  via iDeal betalen. Daarnaast is het mogelijk om online te reageren of uw  gegevens te wijzigen.
Het online reageren bevordert een vlotte  behandeling van uw reactie. Ook vindt u diverse links die u kunnen  helpen met informatie over schulden, betalingen en algemene voorwaarden.                      

Staan er geen inloggegevens op uw aanmaning?
Neem dan contact op via het telefoonnummer in de brief.
Originele hoofdsom:    

Vestigingsadres:
Johan de wittlaan 3
JR Den Haag

--------------------------------------------------------------

Uiteraard heb ik de bijlage niet geopend om te kijken hoe hoog mijn  schuldbedrag zou zijn, geen idee welk Trojaans paard of andere ellende ik daarmee binnen zou laten. Een beetje stom trouwens dat ze het mailtje op zaterdagavond verzenden. 
Dat werkt een incassobureau toch niet?

Ze vragen om online te reageren en in te loggen. Ha, ha, ik ben niet achterlijk of zo! 


In ieder geval: een gewaarschuwd mens telt voor 2!
-------------------------------------------------------------------------------------------
Ik heb vandaag om 11.00 uur nog even op de site van Intrum Justitia gekeken. Inmiddels staat het volgende op de site van het bureau:

In de afgelopen dagen is een frauduleuze e-mail verstuurd uit naam van bdiu inkasso/Intrum Justitia. Als opdrachtgever wordt Telecom B.V. genoemd. Deze e-mail is NIET afkomstig van Intrum Justitia. U kunt het beste niet reageren op deze e-mail en de  e-mail verwijderen. U kunt dit per e-mail melden bij valse-email@fraudehelpdesk.nl met vermelding incident nummer: 140725-000022.

Het betreft hier vermoedelijk een phishing mail. Intrum Justitia benadrukt dat zij nooit via een algemene e-mail verzoekt een openstaande vordering te voldoen. Onze e-mails zijn gepersonaliseerd, kennen een dossiernummer, vragen nooit om een wachtwoord en hebben een duidelijke Intrum Justitia signatuur.

de frauduleuze e-mail ziet er als volgt uit: ..........................................

En dan volgt een mailtekst die sprekend lijkt op het mailtje dat ik ontving.

21 opmerkingen:

 1. Weet je heel zeker dat dit nep is? Ik zou toch maar even bellen als ik jou was. Bij Intrum Justitia kun je namelijk inderdaad online inloggen en met ideal betalen. En waarschijnlijk worden mails automatisch aangemaakt en verstuurd, dus zaterdag 20.50 zou zomaar kunnen.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet 100% zeker dat het een phishing mail is. Ik heb, behalve de hypotheekschuld, geen schulden.

   Verwijderen
  2. Goed mogelijk dat dit nep is. Kijk maar
   http://www.fraudehelpdesk.nl/nieuwsbericht/mail_intrum_justitia_werk_van_fraudeurs

   Inte

   Verwijderen
  3. Oeh Anna, wat goedgelovig. Ik zou je willen aanraden wat kritischer te zijn op de mailtjes die je binnen krijgt. Dit is inderdaad een typische phishingmail. Je krijgt nooit zomaar zonder reden een e-mail, daar gaat eerst telefonisch danwel schriftelijk contact aan vooraf.

   Verwijderen
  4. Ik krijg ook regelmatig dit soort mailtjes en die worden bij mij geblokkeerd. Ik heb geen enkele lenig en ook geen enkele schuld. Dus ik trap daar niet in.
   En aanmaningen gaan ook via de post. Ik krijg regelmatig aanmaningen van iemand die op mijn adres zou wonen, terwijl ik al 8 jaar hier alleen met mijn kinderen woon.

   Ik controleer ook de mailbox van mijn ouders omdat ik weet dat zij hier wel in zouden trappen ook al waarschuw ik hiervoor regelmatig.

   Verwijderen
  5. Nouja, anna had het over even bellen. Dat kan ook juist ervoor zorgen dat het daadwerkelijke bureau snel in de gaten heeft dat er iets mis is.

   Verwijderen
 2. ik zou hem niet openmaken , hoe komen ze aan je emailadres ?
  En anders zou ik even bellen.

  liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ze het mailtje doorgestuurd. Bellen kost geld en mailen kost mij helemaal niets.

   Verwijderen
 3. Tuurlijk open je zo'n bijlage niet! Ik sta altijd weer verbaasd over de mensen die het wel doen: je leest/hoort elke week wel een paar keer over dergelijke mails en wordt er regelmatig tegen gewaarschuwd dus waarom zou je dat in hemelsnaam oepenen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op de site van Intrum Justitia staat een ander nummer bij hun adres.
  Ben benieuwd, hoor Zuinigaan, wat zij gaan antwoorden op jouw email.
  Laat je dat nog weten?
  Ik heb ook weleens, op papier, een spookfaktuur gehad.
  Ik meld zulke dingen altijd bij de politie, via mail, en dat is dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kreeg een bericht dat mijn mailtje niet bestelbaar zou zijn, het is dus niet bezorgd. Vervolgens heb ik het mailtje doorgestuurd naar de fraudehelpdesk. Ik vind namelijk dat er wel actie ondernomen moet worden tegen dergelijke mails. Er zijn altijd weer mensen die er in trappen.

   Verwijderen
 5. de postcode deugt ook niet. Vaak zijn het kleine foutjes in zo'n mail,die helemaal bevestigen,dat het nep is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het altijd zo bizar dat er dus mensen zijn die thuis achter hun computer dit soort rare mailtjes zit te typen! En die hun tijd besteden aan het ontwikkelen van een virus waardoor computers stuk gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het doel is natuurlijk geld. Zo'n mail gaat naar tienduizenden tegelijkertijd, er hoeft maar 1% toe te happen en je hebt zo een paar duizend euro (of meer) op je rekening staan.

   Verwijderen
 7. Ik had vanochtend precies dezelfde mail in mijn inbox. Weg ermee!! Groet Jin

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je zou er maar intrappen en betalen, gebeurt nog veel te veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zojuist een phishingmail gehad. zogenaamd van de ING, niet geopend en verwijderd. Zal het mailadres van de fraudedesk bewaren en een volgende keer doorsturen. Goede tip. Anoniem van 7.27. Kijk goed uit want je lijkt mij naïef. Beter een keer te vaak verwijderen dan er 1x in tuinen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Helaas trappen er nog steeds mensen in dit soort phishing mails. Als niemand er meer in zou trappen hielden ze er vanzelf mee op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb ook een dergelijke mail ontvangen. uiteraard bijlage niet geopend. Eerste gezocht op Google naar de naam Intrum Justitia. Blijkt te bestaan maar heeft kennelijk ook niet echt een frisse naam. Dus ja, daardoor ontstaat de vraag: zou het toch van Intrum Justitia zijn. Vervolgens het nummer gebeld in de mail. Blijkt een fake nummer te zijn. Na 070 9 wordt de verbinding al verbroken. Als laatste stap heb ik de stoute schoenen aangetrokken en I.J. zelf gebeld. Die wisten gelijk te melden dat het om een email gaat afkomstig van fraudeurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vergeten te vermelden: ook op de site van Telecom BV gekeken. Dat is een bedrijf voor buizenpost. Met de naam proberen de fraudeurs natuurlijk te suggereren dat het gaat om een telecombedrijf (mobiel abo)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kreeg een "officiele" mail dat ik twee openstaande verkeersboetes had...ik rijd niet eens auto!

  BeantwoordenVerwijderen