Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 28 juli 2014

Energieverbruik: meterstanden noteren

Al heel lang noteer ik mijn meterstanden. Tot een jaar of 6 geleden deed ik dat in de zomermaanden niet, maar nu noteer ik iedere week de meterstanden, sinds ruim een jaar zet ik dat op een pagina in dit blog.

Het bijhouden van de meterstanden kan ik iedereen aanraden.
Wanneer ben ik daar mee begonnen?
Ik denk ergens in 1981 of zo, toen ik mijn eerste eigen huurhuisje had. Ik noteerde de standen op papier, die overzichten gooide ik na verloop van tijd ook weer weg. Zeker in het begin hielp het wekelijks noteren heel goed bij het verminderen van het energieverbruik.
Op dit moment heb ik niet de indruk dat noteren nog helpt bij besparen, want na heel veel besparen houdt het wel een keertje op, je kunt niet steeds lager gaan. Maar misschien is het wel zo, dat als ik het niet meer noteer, dat het verbruik dan toch weer stijgt, omdat ik dan de greep er op een beetje kwijtraak. Wat maakt het dan uit of ik een gerecht heb dat 1,5 uur in de oven moet staan en daarmee flink wat stroom kost? Ik "merk" het toch niet als ik geen meterstanden noteer.
Sinds 7,5 jaar gebruik ik een excelsheet om de meterstanden bij te houden. Ik kan dus zonder meer de meterstanden van april 2007 achterhalen en ik kan per jaar of per periode precies berekenen hoeveel ik verbruikt heb.
Dat vind ik heel leuk, want ik merk direct als het verbruik buitengewoon hoog of laag is voor die periode. En daarmee houd ik greep op mijn verbruik. 
Je kunt bijvoorbeeld heel goed zien dat deze winter en voorjaar heel mild waren, mijn gasverbruik in de eerste 30 weken van dit jaar: 265,5 m3. Als ik dat vergelijk met de eerste 30 weken van 2013, toen verbruikte ik 471 m3. Dat is een enorm verschil!

17 opmerkingen:

 1. ik heb het ook heel lang bijgehouden maar nu met kleine kids zijn mn dagen zo druk dat ik er niet meer aan denk, en ik ga er ook niet minder door gebruiken, dus ben er mee opgehouden. ik kijk af en toe bij de energieleverancier of het voorschot bedrag nog klopt en meer niet.. ik ga er niet minder ovengerechten van eten oid, de cv gaat alleen aan als ik het koud heb, lampen uit als we er niet zijn, etc. dus meterstanden opschrijven verandert niets bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou het ook nog steeds bij en inderdaad als er een uitschieter is in een week dan ga ik toch even nadenken waarom. Is vaak snel gevonden; ventilator aan gehad omdat het zo warm is, veel cake gebakken voor de verjaardag. Het stroom is al verbruikt maar je denkt er wel over na. Efficient bakken, meerdere cakes in de oven en dan invriezen. Ventilator aan alleen als je in de ruimte bent. (of nog beter uitlaten)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo kook ik tegenwoordig veel zilvervlisrijst in 1x. In porties invriezen en ik kan een keer of 5 rijst ergens bij eten of door de nasigroenten doen zonder weer gas te gebruiken.

   Verwijderen
  2. Maar dat moet je dan toch ook weer opwarmen? Rijst kun je ook laten garen zonder gas. Na het aan de kook brengen gewoon uitzetten, kooktijd is even lang als anders, heel soms heeft het een minuutje extra nodig. Werkt ook voor pasta

   Verwijderen
  3. Die 2 tellen in de magnetron kosten niet veel stroom en in geval van nassi bak ik de gare rijst met de groente mee.

   Verwijderen
 3. Ik noteer al jaren elke zondag het verbruik van water, gas en elektriciteit. Gasverbruik voorbij jaar lag merkelijk lager door de milde winter en door de dakisolatiewerken die we vorig jaar lieten uitvoeren. Elektriciteitsverbruik zal bij komende afrekening wellicht lager zijn of het jaar voordien omdat we enkele maanden geleden de elektrische boiler lieten vervangen door een warmtepompboiler. Noteren van de meterstanden vind ik zeer nuttig omdat je dan 'ziet' wanneer er ergens verlies is door een toename van het verbruik.
  De watermeter van mijn schoonmoeder staat in de kelder en enkele jaren geleden zat ze met een heel hoge afrekening van het water. Bleek toen dat er een lek in de buizen zat in de kelder. Aangezien in haar kelder een pomp staat om grondwater weg te pompen en ze de kelder niet gebruikt vanwege haar hoge leeftijd, werd het lek in de buizen niet opgemerkt en had ze een hele hoge afrekeningsfactuur van het water.
  Noteer je elke week de meterstanden, dan merk je een extra verbruik veel vlugger op. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik noteer de meterstanden al jarenlang op de 1e van de maand. Bevalt mij goed. Je kunt dan vergelijken met de maand in het jaar of de jaren daar voor. In de kantlijnen zet ik dan de bijzonderheden als erg koude maand of kind in huis gekomen, kind uit huis gegaan. Die verschillen zie je gelijk terug in je verbruikscijfers.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Net als Hannie merk ook ik verschil of mijn kinderen thuis wonen of niet (of logeren). Nu ze allebei niet meer thuis wonen kan ik nog beter op sluipgebruik etc letten. En iedere zondag neem ik de meterstanden op. Meten is weten tenslotte.
  We zijn dit jaar verwend met een milde winter. Ben heel erg benieuwd of ik mijn lage meterstanden deze winter kan handhaven, maar reken er niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik merkte, toen ons laatste kind het huis verliet, ook een daling van het verbruik op : minder was, minder strijk, minder douches, minder computergebruik, minder opladen van gsm, minder 'vergeten' lichten, minder broodbakken ,.... Eigenlijk was ik verwonderd dat één persoon minder al zo'n daling van het verbruik kon betekenen.liesbet

   Verwijderen
  2. Bij ons heeft dat ook heel veel verschil gemaakt. Toen de kinderen studeerden en het weekend hun was mee naar huis brachten was het verbruik ook nog veel hoger. De droger ging steeds aan want alles moest maandagochtend weer schoon mee. Nadat de kinderen echt helemaal uit huis waren zijn wij per maand met gas/licht/water 80 euro gezakt!

   Verwijderen
  3. Dat zou lachen zijn als hier de kids de deur uit zijn dan betalen wij niks meer :):)

   Verwijderen
  4. Wij gingen van 230 naar 150 euro. Betalen jullie maar 80 euro gas/water/licht??

   Verwijderen
  5. Ja gezin met 6 personen netto zelfs 70 euro p/m :)

   Verwijderen
 6. Ik doe het ook al vele jaren. Elke zondagmorgen trouw is mijn eerste gang naar de meterkast. Ik verheug mij in de zomermaanden altijd op de standen. Mijn handelswijze is de verwachte meterstand delen door 52. Alle weken dat ik onder die stand zit zijn voor mij - (min) weken en loopt de negatieve stand op. Zodra ik weer in de donkere maanden terecht kom, kom ik boven dat week verbruik uit en snoep ik van de minstand. Zo weet ik eigenlijk al vlug of ik weer uitkom. Dit jaar heb ik super veel over.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt ,was zowaar al een paar dagen mijn standen vergeten te noteren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik mag inmiddels gaan kijken naar een overstap. Wel spannend, newbie op dit gebied, het aanmelden vorig jaar vond ik minder spannend :D

  Sinds ik op mijzelf woon noteer ik ook elke week de meterstanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik las het net in het boek van Teunie
  "Dat doen we zelf wel!"

  Van de veel dingen die we al doen, was dat een goede tip. Ik ga er ook maar eens meer op letten.

  BeantwoordenVerwijderen