Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 31 juli 2014

Water en schade door stortbuien

Tjonge, tjonge, wat viel er in de afgelopen dagen op veel plaatsen een enorme hoeveelheid regen uit de lucht! Ik heb beelden voorbij zien komen van ondergelopen tunnels, kelders, woningen, garages. Hele stations, wegen en straten stonden blank!
Noord Holland, Zuid Holland, Utrecht, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant, Limburg, bijna overal was heel veel wateroverlast, behalve hier in Groningen. Er is hier sinds afgelopen vrijdag bijna geen drup gevallen. Ik moet zorgen dat mijn kuipplanten en plantenbakken voldoende water krijgen, anders verdorsten ze!
Wat ik mij afvraag: ben je verzekerd als het water tot enkelhoogte in je woonkamer staat?

Dit vind ik op de site van RTV NH

Waterschade? Zes vragen over je verzekering

NOORD-HOLLAND Stel dat je gisteren een rivier langs je bank had stromen, je auto een boot werd of je bed een eiland was. Hoe krijg je schade vergoed van de verzekering? Het Verbond van Verzekeraars beantwoordt zes prangende vragen.
1. Wat moet ik doen als het water mijn huis binnenstroomt? Zorg dat je zo min mogelijk waterschade krijgt, dus zet je spullen op het droge. Alles kan waterschade oplopen, meubels, sieraden en boeken, dus zorg dat je alles op een droge plek zet. Bel je verzekeraar zo snel mogelijk en vraag naar je opstal- en inboedelverzekering. Die verzekering gaat over je woonhuis en de spullen die erin staan.
2. Hoe krijg ik die waterschade vergoed van mijn verzekeraar? Handel vooral snel! Maak veel foto's van de spullen die schade hebben opgelopen. Ook van de plek waar het water je huis is binnengekomen. De foto's helpen je als je een claim indient. Stuur ze dan zo snel mogelijk op naar je verzekeraar.
3. Wanneer wordt de schade vergoed?Let op, elke verzekeraar heeft andere voorwaarden, maar de meeste verzekeringen dekken de schade wel als de regen via het dak het huis in is gelekt. Soms komt het water over de drempel naar binnen op de begane grond. Dat is een overstromingsrisico en dan moet je een uitgebreidere dekking hebben. Dat geldt ook voor ondergelopen kelders.
4. Oeps, ik heb m'n raam open laten staan. Ben ik nu verzekerd voor de schade in mijn huis? Nee, je bent hier helaas niet voor verzekerd. In dit geval had je zondag al kunnen weten dat er regen aankwam, dus kwam het water niet onverwacht. Ook als je de dakgoot overstroomt, omdat die niet is schoongemaakt en het komt je huis binnen ben je niet verzekerd. Eigen schuld.
5. Mijn auto doet het niet meer. Ben ik verzekerd? Je krijgt de schade vergoed als je allrisk verzekerd bent.
6. Wanneer kan ik het geld op mijn rekening verwachten? Als je de foto's snel hebt opgestuurd naar de verzekering en je hebt weinig schade, kun je je geld zelfs de volgende dag al op je rekening verwachten. Als er wel een schade-expert langs moet komen, duurt het een paar dagen langer.

Einde citaat RTV NH

Het niveau van mijn vloer in de woonkamer ligt vrij hoog, zeker 40 centimeter boven straatniveau. Zou het genoeg zijn in geval van een wolkbreuk?

Ik heb een opstal- en inboedelverzekering, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee wat door mijn verzekeraar vergoed wordt.

6 opmerkingen:

 1. Mijn huis ligt wat hoger dan de rest van de wijk, en ik dacht wel veilig te zijn voor zoiets.
  Toch was het bij een wolkbreuk vorige week dat het riool het water niet aankon en de wc en de gootsteen begonnen te spetteren, het water kwam omhoog. Overstroming kan dus ook als je huis wat hoger ligt.
  Ik heb de wc afgesloten en de gootsteen en er wat zwaars opgelegd. Als er echt veel water de wc uit was gekomen had ik een waterslot gemaakt van een zak kattengrit.
  Omdat het riool hier blijkbaar niet goed genoeg is(achterstallig onderhoud?) en een echte wolkbreuk niet altijd aankan, heb ik toch maar wat zandzakken gekocht om bij de voor en achterdeur te leggen als het nodig is. Geeft me toch een veiliger gevoel.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat slim Greet! mocht het hier ooit gebeuren dan zal ik terugdenken aan je tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en zuinigaan jij natuurlijk ook bedankt voor de adviezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dochter heeft een bergingskelder die half bovengronds en half ondergronds is. Ze hebben in die kelder stellingkasten staan. Ik heb haar geadviseerd om alles waarbij water niet heel veel kwaad kan op de onderste planken te zetten en spulletjes waarvoor water echt een probleem is op de bovenste planken te plaatsen. Mocht het water de kelderruimte onder de flat instromen, dan is de schade voor dochter zo veel mogelijk beperkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze rij huizen staat hoger dan de straat maar onze overburen hebben drive-in-woningen die ze al een aantal keren tot drijf-in omgedoopt hebben. Die liggen lager en juist vanwege die helling van de drive-in bij de garage wat weer flink lager ligt dan de straat, stroomt het daar bij dit soort buien behoorlijk binnen. Veel verzekeringsgedoe bij een aantal overburen bij vorige 'overstroming'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn kelder staat ook ieder jaar blank van het water. Ik heb nu op advies van een vriend een waterpomp aangeschaft. Dit werkt perfect!

  BeantwoordenVerwijderen