Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 1 augustus 2014

Kiemen kweken

In verschillende periodes ben ik druk geweest met het kweken van kiemen:

dupuislinzen
adukibonen
brassicazaad (een mix van broccoli, rode kool en koolraapzaad)
radijs
kiemenmix
tuinkers

Kiemen zijn heel gezond, omdat kiemen boordevol vitamines en mineralen zitten.
Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.
Mijn kiemenboekje
Toen heb ik een half jaar kiemen gekweekt, in maart vorig jaar tot juli en de hele herfst van 2013 heb ik ook heerlijke zelf gekweekte kiemen gegeten. In de winter kwam de klad er wat in.
Het kiemen heeft een tijdje stilgelegen, maar sinds gisteren ben ik weer begonnen met het kweken van kiemen.  Ik kiem peulvruchten (linzen en bonen) en groentenzaden die ik in potten kiem en tuinkers die ik op watten laat kiemen. Het zijn heerlijke thuis gekweekte groenten voor weinig geld. Lekker voor op brood of in de salade.
Hoe lang duurt het voordat je de kiemen kunt eten?
3 tot 6 dagen
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.
Waar is het goed voor?
 • De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie.
 • Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten.
 • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
 • Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten. Mede om deze reden hebben we broccolikiemen en brassicamix op de markt gebracht.
 • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
 • De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker, en op allerlei manieren te verwerken in diverse gerechten.
 • Door het aantrekkelijk uiterlijk zijn kiemen ook zeer geschikt als garnering
 (Bron: Kiemerij De Peuleschil)
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel.

5 opmerkingen:

 1. Tuinkers maak ik vooral in het voorjaar vaak zelf, heerlijk! Ook brassica en dergelijke voor de sla. Maar ik probeerde laatst zelf tauge te laten ontkiemen en dat mislukte behoorlijk. Geen mooie witte wortels met een groen knopje, maar korte worteltjes die binnen de kortste keren blaadjes kregen. En dat was nu niet de bedoeling. Jammer want de porties tauge uit de winkel zijn vaak net te veel voor ons, het zou fijn zijn als we afgepast tauge konden laten groeien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer wat geleerd! Ik wist dit allemaal niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik laat voor dat doel ook wel planten in het zaad schieten bij radijs of rucola. Dat zijn pittige kiemplanten. Tuinkers kan je ook goed in het zaad laten schieten. Dan heb je onbehandeld zaad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi zuinigaan, dat klinkt wel heel interessant! Maar ik ben benieuwd hoe jij dit eet? Heb je tips hoe kiemen te gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg leerzaam dit, ook handig als je zelf aan de slag wilt met het telen. Dan voor je uitgebreide en onderbouwde informatie.

  BeantwoordenVerwijderen