dinsdag 12 augustus 2014

Eet komkommer, tomaat en paprika

Op de site van de NOS vandaag een oproep om vooral veel in Nederland geteelde groenten te kopen. Dat lijkt me een goed plan!
Door het stimuleren van de vraag kan misschien worden voorkomen dat de groenten voor dumpprijzen weg gaan. Dumpprijzen zijn misschien leuk voor de individuele consument, maar die lage prijzen richten de tuinders ten gronde en dat is weer slecht voor de Nederlandse economie. Dus koop en eet in Nederland geteelde groenten om de Russische boycot te tackelen.
Er is ook al een site met leuke recepten!

Ik ben niet echt een grote liefhebber van komkommer, maar paprika en tomaat gaan er bij mij wel in!
Doe je ook mee?

11 opmerkingen:

  1. Eigenlijk kocht ik toch al vaak Nederlandse producten bij de boerderijwinkel. Maar ik ben er zeker een voorstander van dat er meer producten van eigen bodem gegeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als iedereen zo denkt , dan is dat slecht voor onze tuinders. Het grootste deel van de oogst gaat nl naar het buitenland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe zo is dat slecht voor onze tuinders? Als de vraag stijgt, krijgen de tuinders betere prijzen.

      Verwijderen
    2. Niet helemaal. De weg naar jouw keukenkast is lang, en er zijn veel strijkstokken langs de producten geweest.

      Als je echter de mogelijkheid hebt om direct bij de kas iets te halen, dan...

      Verwijderen
  3. Sja en dan eindigt de andijvie, sla, bieten, wortelen, courgette, aubergine oogst op de bult.. Dat is het verschuiven van een probleem...

    Ik eet er geen paprika meer of minder om..

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verschuiven van probleem? Als Nederland meer in Nederland geteelde groenten koopt, dan komt er minder op de bult. Ik vind het zó jammer van al die groenten als alles voor de export naar Rusland doorgedraaid wordt! Daarvoor zijn die tomaten, komkommers en paprika's toch niet geteeld?

      Verwijderen
    2. Nee daarvoor zijn de komkommers niet geteeld. Maar als we nu massaal ineens alleen maar die drie producten gaan eten, waar moeten dan de andere Nederlandse seizoensproducten heen?
      Dat is een probleemverschuiving. Ineens gaat het dan niet meer om de paprikakweker, maar om de courgettes van zijn buurman..
      En dan zijn de het niet de tomaten die worden doorgedraaid maar de andijvie..

      Linksom of rechtsom er zal voedsel worden vernietigd, er zullen boeren, tuinders, of kwekers in de problemen komen.
      Rechtstreeks bij de boer kopen kan de klap verzachten, maar het gaat om hele grote sommen geld. Exportgroente levert veel meer geld op dan de veiling voor nederland...

      Petra

      Verwijderen
    3. Ik neem een tomaatje extra. Zo tussendoor, of als salade. Een beetje meer groente kan voor de gemiddelde mens geen kwaad. Of verschuiven we dan een probleem naar de snoep en snack industrie?

      Groetjes, Em

      Verwijderen
  4. Het "probleem" is dat de branche liever de oogsten gaan vernietigen dan dat ze alles met dumpprijzen op de markt gooien. Want, zo redeneren ze, als de mensen gewend zijn om voor dumpprijzen producten te kopen, de klanten niet meer "normale" prijzen zullen betalen...

    Ik zou dus even afwachten wat de industrie wilt gaan doen. Gaan ze de logische weg kiezen, dan ga ik even een paar liter pastasaus en zo maken. Als ze echter kiezen voor de economische keuze, dan wordt het tijd om zelf een boycot te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tuinders verdienen niet zo veel aan hun producten maar de winstmarge voor supermarkten is groot op groente en fruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kom regelmatig in Rusland. Voor de meeste supermarkten zitten daar wat "oma's", die daar het overschot van hun volkstuin verkopen voor spotprijsjes. Soms geven ze het zelfs gratis weg. Doordraaien doet men niet aan. Misschien kunnen we daar nog wat van leren.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.