Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 12 oktober 2014

Bak & braad

In de afgelopen week zag ik een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Het ging over  bak & braadproducten (klik hier voor het programma).
Uit de reportage bleek dat bijna alle producten onder verschillende merknamen bij dezelfde producent vandaan kwamen: Croma, Bertolli, Phase, Becel.

Een van de mensen van de Keuringsdienst ging op excursie in een fabriek.  Over hoe ze van goedkope (koolzaad)olie, water en nog wat stofjes een bak & braadproduct maken.
In Bertolli vloeibaar zit bijvoorbeeld: Plantaardige oliën en geharde plantaardige oliën waarvan 20% geraffineerde olijfolie, water, zout (1,5%), emulgator (lecithine, bevat soja), voedingszuur (citroenzuur), vitamine A en D, aroma's, kleurstof (bèta-caroteen). Er staat een olijftak op de verpakking, maar er zit dus maar een vijfde deel olijfolie in.

Het andere deel van de uitzending bestond uit een smaaktest met proefpanel. Biefstukjes werden gebakken in bak & braad en in roomboter.
Welk product had de beste smaak? Je raadt het misschien al: roomboter.

Ik gebruik zelf nooit een bak & braad product. Ik had altijd al het idee dat het gebakken lucht was. Ik gebruik zonnebloemolie of olie die ik overhoud van potjes gedroogde tomaten op olie of olijven op olie.
Weet je hoe je zorgt dat vleesproducten minder spatten? Gebruik een beetje zout, dat schijnt het spatten tegen te gaan.

Gebruik jij de relatief dure bak & braad?

25 opmerkingen:

 1. Ik koop die producten ook niet. Biefstuk wordt lekker gebakken in de roomboter en al het overige vlees wordt gebakken in de olijfolie.

  Alleen de boter die ik op mijn brood smeer is van b.ecel maar eigenlijk wil ik daar ook vanaf. Alleen roomboter op mijn brood vind ik geen succes. Dus moet maar eens opzoek naar een alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf gebruik ik ook geen bak- en braadproducten. Ik gebruik ook meestal zonnebloemolie. Soms koop ik een fles olijfolie als die in de aanbieding is.

  Op brood gebruik ik wel meestal margarine, omdat dat gemakkelijk smeerbaar is. Hoewel ik weet dat roomboter veel gezonder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gebruiken ook geen bak&braad.
  Het was roomboter meestal, nu ook nog af en toe en verder in olijfolie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik ze ook al jaren niet meer. In de kast staan verschillende olien, kokosvet, en in de koelkast reuzel en roomboter. Dus afhankelijk van het gerecht dat gekookt wordt, kan daar een bijpassend braadvet bij worden gepakt. Van reuzel is me opgevallen dat je daar echt super weinig van nodig hebt, van kokosvet dat het door de groente lijkt te worden geabsorbeerd (zodat er nog wat bij moet). Tegen spetten bij vis: scheutje olie met een pietsje roomboter. Ook heerlijke smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat wist ik niet van dat zout. Wij gebruiken geen zout in de keuken, dus kan ik het niet uitproberen. Maar ik heb ook geen last van spatten, ik gebruik een deksel. Sluit de pan dan wel niet geheel af. Op deze manier is het vlees ook goed aan de braden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik het zo af en toe. Roomboter gebruik ik voor koek en taart, olijfolie voor roerbak- en wok gerechten. Kokosolie voor vegetarische gerechten maar je moet wel regelmatig wat kokosolie towvoegen en ik houd niet zo van vettigheid. Voor een maaltijd met aardappels, groente en vlees gebruik ik vaak een biologisch bak-en braadprodukt ivm de jus. Jus van olie schijnt niet lekker te zijn en jus van roomboter vindt mijn partner echt vies! Vis, haloumi e.d. (ik eet geen vlees) bak ik meestal in olijfolie of roomboter.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Boter en kokosolie gebruik ik het meest. Mijn ouders (bijna 90) maakten zich een paar jaar geleden over diverse berichten betreffende hart-en bloedvaten, cholesterol etc. en vroegen zich af of ze niet beter de becel produkten moesten gebruiken, ipv de 2 pakjes roomboter die ze per week gebruiken. Ik heb ze ten zeerste aangeraden zo door te gaan, ze zijn relatief gezond en verandering zou alleen verslechtering kunnen opleveren denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sinds ik, vrouw met flink overgewicht en diabetes, besloten heb te stoppen met alle andere vetten dan roomboter (voor braden en alle taart,cake en koek bakken en op brood) , sinds ik frituur in ossenwit en ik olie (zonnebloem en olijfolie, 1e persing) alleen koud gebruik door salades, heb ik weliswaar mijn overgewicht behouden, maar blijven mijn HBA1c diabetes waarde weer onder de 6. En is de cholesterolratio weer prima. Zonder medicijnen. Rara! Ik ben wel een beetje extra vit D gaan gebruiken en eet 2 x in de week vette vis. Hoeveelheid eten heb ik niet veranderd. Zou ik wel willen, maar lukt me nog niet. Eet wel altijd ook veel groente en fruit; daarin is niets veranderd. gr Mary

   Verwijderen
 8. Wij gebruiken geen bak en braad. Sowieso bak ik nooit vlees, als wij al vlees hebben is het meestal een rookworst of iets dergelijks ;) Of kippenpoten uit de oven. Maar meestal eet ik vegetarisch mee met Sander.

  Tegenwoordig doe ik ook de vegetarische producten steeds vaker in de oven. Scheelt in de energiekosten als ik daar ook de aardappeltjes al in heb zitten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee nooit, olie of roomboter. Waarom ook. Al die producten zijn gemaakt om de mensen op een verkeerd been te zetten en om flink wat geld te verdienen.
  gr. Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ga het zeker proberen dat van dat zout. Leuk, wist het niet. Goed weekend verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik gebruik uit gemak vloeibare boter. is puur gemak. ik vind boter ook fijner bakken dan olie, bakt mooier bruin. verder qua smaak geen idee, eet zelf nauwelijks vlees, het is meer voor man en kids. dus geen idee wat het qua smaak doet.. :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In bak & braadproducten zit geen boter, boter is gemaakt van vet van koemelk en dat zit niet in bak & braad producten.

   Verwijderen
  2. haha gelijk even gaan kijken er staan allerlei olieen op idd.. maar ja het bakt bruin.. ben het zo gewend en vind het fijn. staat makkelijk voor het grijpen, gaat het snelst (olie in een kast met kinderslot en boter vind ik altijd een gedoe met pakje open maken, afsnijden enz.. het is puur gemak/luiheid... :p

   Verwijderen
 12. Ik gebruik altijd bak &braad van de aldi. Olie lijkt me niet geschikt als je er jus van wilt maken. Roomboter is het proberen waard. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak altijd jus van olie. Dat gaat net zo makkelijk als met boter.
   Sofie

   Verwijderen
  2. Aanvulling. Ik bedoel dan wel de vaste variant. Ik ben ooit overgestapt van croma naar die van de aldi na wat merken getest te hebben. Geartsje

   Verwijderen
 13. Nooit die flessen gekocht. Ik gebruik roomboter, ossewit = reuzel, spekvet van het zelf uitbakken van vet spek (heerlijk voor pannenkoeken en eitje), olijfolie, zonnebloemolie. Van kokosolie word ik ziek. Roomboter voor op brood, pak altijd grasboter en bewaar dit gewoon in de broodtrommel. Ik pak iedere keer 1/4 pakje. We zijn maar meer met twee. Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier nooit bak en braad, alleen roomboter en een goede olie in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een slim bedacht produkt,met hoge winstmarge. Daar kom je in zo'n uitzending achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij gebruiken alleen roomboter , olijfolie,kokosolie en heel af en toe zonnebloemolie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jaren geleden werd er gezegd (Voedingscentrum?) dat vloeibare boter gezonder zou zijn dan een blok. Dus toen ben ik overgestapt.
  Tja, wat nu. Weer een goedkoper blok of het 'gezondere' vloeibare spul?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is niemand die hier beweert dat de vloeibare vetten zoals bak & braad ongezond zouden zijn. Alleen is de bak & braad veel duurder dan de oliën die daarvoor als basis gebruikt worden. Lang is gezegd dat (dierlijke) harde onverzadigde vetten zoals roomboter ongezond zouden zijn, maar er is een nieuwe trend die aangeeft dat roomboter niet ongezond zou zijn. Het is mij niet helemaal duidelijk waar dat op gebaseerd is, maar het voedingscentrum geeft nog het advies om vloeibare, onverzadigde vetten te gebruiken.

   Verwijderen
 18. Olijfolie en soms roomboter. Er zitten veel te veel toevoegingen in die pakjes en vloeibare rommel.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het meest roomboter op brood, in eitje bakken in zonnebloemolie en ik ben terug gegaan naar Zeeuws meisje margarine om vlees in te braden, gebruik er niet teveel van maar braad heerlijk en ik krijg lekkere jus. vis bak ik vaak wel in roomboter. Die flesjes lijken mij erg duur.
  Let wel op dat de goede vetten van olijfolie veranderen bij sterke verhitting.
  Reuzel is het lekkerst om in te braden, bij het vleespakket van de "crowdfunding" varkens waar wij aan meedoen zit meestal een bakje reuzel, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen