Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 13 oktober 2014

Boeken lezen

Sinds kort ben ik gratis lid van de bibliotheek. Dit gratis lidmaatschap duurt 3 maanden. Ik lees weer boeken, dat wil zeggen, ik laat mij boeken voorlezen en ik lees e-boeken op mijn PC.
Voor de voorgelezen boeken had ik geen lid hoeven worden, maar dit terzijde.
Het boek dat ik mij laat voorlezen, is het boek van Geert Mak, 'reizen zonder John'. Het wordt voorgelezen door Job Cohen en gaat over een reis door de VS.
Recensie van Dr. J.L.G. v. Oudheusden op de site van Bol: " ‘Reizen zonder John’ (is) de weerslag van een originele historische speurtocht van Geert Mak. Hij maakte in 2010 dezelfde reis door de VS als John Steinbeck in 1960. Die was op zoek naar de ware aard van Amerika, en noteerde alles in ‘Reizen met Charley’. Allereerst is Maks boek zo een reisreportage, met tal van verwijzingen naar Steinbecks relaas, waarvan Mak echter geleidelijk de half-fictieve aard herkent. Vervolgens is ‘Reizen zonder John’ een zoektocht naar hoe grondig landschap, economie en mentaliteit van de VS in die vijftig jaren zijn veranderd. Met zijn sociologische blik beschrijft Mak onder meer de opkomst van de suburbs, de leegloop der stadscentra, de bijna-ondergang van ‘small town Amerika’. Elke halteplaats geeft aanleiding tot historische uitweidingen, zoals over oorlogen, rasverhoudingen en presidenten. De lezer krijgt ook een goed idee van de verwaarloosde infrastructuur, product van een verarmde publieke sector. "
Geert Mak geeft enorm veel informatie over de VS van 2010 en de historie van de VS. In vind het heel interessant!

Door de staaroperatie van 1,5 week geleden lukt het lezen van kranten, boeken en tijdschriften heel slecht. Voor het geopereerde oog is alles vaag en kan ik alleen lezen als ik de tekst op flinke afstand houd en dan zijn de letters vaak te klein. Ik heb voor dat oog een leesbril nodig. Ik kan de tekst alleen lezen met het linker, niet-geopereerde oog. Dat oog heeft dus nog steeds staar en heeft al sinds 1970 littekens op het netvlies doordat ik op mijn 17e een netvliesloslating en gaten in mijn netvliezen had. Je snapt het misschien al, lezen met mijn linker oog houd ik maar een paar minuten vol.
Ik kan goed met beide ogen op mijn beeldscherm lezen. Met brilcorrectie voor het geopereerde oog wordt het misschien nòg beter, maar tekst op mijn grote beeldscherm is prima te doen zonder er moe van te worden.
Dus lees ik boeken op mijn PC.
Een heel nieuwe ervaring!
Ik lees het boek Het supermarktparadijs - gezond kiezen is een kunst, een verhandeling over de afweging tussen gezond en goedkoop consumeren. Uitgangspunt is dat door de grote keuzevrijheid consumenten juist meer moeite hebben een goede afweging te maken, van Roland Duong. (tekst Wikipedia)
Deze recensie van Ir. Drs. L.B. Struijk vind ik op de site van Bol:
"De auteur, tv-maker, wil dieper ingaan op fundamentele vragen over de keuzevrijheid van mensen in hun leefpatroon dan in de vaak korte tijd van een tv-programma mogelijk is. Antwoorden vindt hij in kennis en moraliteit. Hij beschrijft allerlei (wetenschappelijke) bevindingen over eten, waarbij hij aantoont dat voorkeuren vaak niet gebaseerd zijn op wat het beste is. Daarna behandelt hij uitgebreid onderwerpen als moraal, onvrede, wijsheid, geweten en geloof. Al met al prikt hij een aantal gewoonten en vooroordelen door, zodat mensen zelf moeten gaan nadenken. Zijn pleidooi is dat ieder mens op basis van eigen individuele normen en waarden doordacht keuzen maakt in zijn leven. Het boek bestaat louter uit tekst met hoofdstuktitels en veel paragraafkopjes. Het is een informatief boek dat tot nadenken uitnodigt en bestemd is voor mensen die bewuster willen leven."

Ik ben druk bezig met het boek, een mening heb ik nog niet. Het is in ieder geval een onderhoudend boek dat stemt tot nadenken en daar houd ik wel van!

8 opmerkingen:

 1. Reizen zonder John heb ik ook gelezen. Vond ik zelf wat saai na "In Europa".
  Dat tweede boek waar je het over hebt wil ik ook zeker lezen. Lijkt me een goed boek. Zelf ben ik op het moment in "Groen doen" bezig van Marie Clair van den Berg". Zal daar binnenkort wat over bloggen. leest in ieder geval vlot weg. Veel luister / lees plezier overigens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet ik "In Europa" dan ook maar gaan lezen.

   Verwijderen
 2. Wat naar voor je. Misschien moet je er toch eerst even mee terug naar de oogarts voor je je aan je andere oog laat opereren. Ik heb zelf geen ervaring hiermee maar ben met mijn buurvrouw van bijna 80 jaar mee geweest naar het ziekenhuis voor deze operatie en zij had direct goed zicht. Misschien een vraagje waard?
  Groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het komt goed, maar het duurt nog even. Vandaag was ik voor nacontrole bij de oogarts. Ik blijk nu voor het geopereerde oog een cilinder van -2.0 nodig te hebben. Met de juiste brillenglazen met cilinder zie ik nu 100%. Aangezien het oog nog lang niet helemaal hersteld is, kan er nog geen nieuwe bril aangemeten worden, want dan zijn de glazen misschien net iets te sterk of te zwak. Het oog en het hoornvlies moet eerst helemaal geheeld zijn. Je buurvrouw had waarschijnlijk geen afwijking waarvoor ze een cilinder nodig had en dan zie je inderdaad meteen scherp.

   Verwijderen
  2. Gelukkig. Ik maakte me al ongerust om je andere oog.Sterkte.
   Thea.

   Verwijderen
 3. Dat boek van Geert Mak wil ik ook iedere keer nog lezen. Sterkte hoor en beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Reizen met Charley" is echt een heel leuk boek. Vorig jaar gevonden op een rommelmarkt. Aanradertje. Heel veel sterkte verder met je ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zie zelf slecht , en gebruik sinds een jaar of twee de dienst van AangepastLezen.nl. Door professionele stemacteurs ingesproken boeken, die je via een app online kunt streamen of downladen. Weet niet of je je zo maar kunt aanmelden; dienst is bedoeld voor mensen met een leedhandicap, en is gratis.
  Misschien even de site bezoeken?
  - Barry

  BeantwoordenVerwijderen