woensdag 8 oktober 2014

De week van de (financiële) opvoeding

Van 6 - 12 oktober is het de week van de (financiële) opvoeding. Op de site van het NIBUD kun je informatie vinden over financiële opvoeding van kinderen. 
Hoe leer je kinderen en jongeren de waarde van geld?
Nibud: Financiële opvoeding is een bepalende factor voor de ontwikkeling van het financieel beheer. Dat betekent dat kinderen en jongeren die in hun jeugd goed met geld hebben leren omgaan, daar hun hele leven profijt van hebben.
Op de site staan tips om spelenderwijs kinderen te leren met geld om te gaan, er staan veelgestelde vragen over financiële opvoeding.
Ook vind je er een financiële opvoedtest. De test is bedoeld voor ouders met kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. Ouders krijgen per situatie te zien wat een slimme manier is om hun kinderen voor te bereiden op financiële zelfstandigheid.

Verder op de site van het NIBUD: een op de vijf 18-24 jarigen heeft betalingsachterstand. Dat is heel veel. Ik weet dat een goede financiële opvoeding geen 100% garantie geeft dat kinderen goed met geld omgaan, maar ik denk toch dat de meeste van deze 18-24 jarigen geen goede financiële opvoeding hebben gehad. Het nare is dus dat sommige van deze mensen al voor hun 25e flinke schulden hebben. Niet een fijne start in het volwassen leven!

4 opmerkingen:

  1. Ik denk niet dat het persé aan de ouders ligt, het ligt ook aan de veranderde samenleving. Er is zoveel verandert de afgelopen 20 jaar dat je er niet tegenaan kunt opvoeden.

    Ik zou Tobias nu bijvoorbeeld op jonge leeftijd al leren dat het handig is om goed op te letten dat je geen abonnementen afsluit op betaalde diensten op je telefoon en dat je niet over je belbundel heengaat... Maar ik heb dat zelf ook allemaal zelf moeten leren en uitzoeken, omdat mijn ouders gewoon van toeten noch blazen wisten over mobieltjes. En dat is niet hun schuld, maar dat is gewoon de 'schuld' van de samenleving die steeds sneller verandert.

    De dingen die we nu aan onze kinderen leren zijn misschien alweer gedateerd over een paar jaar..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. helemaal met je eens. ik hoop ze mee te kunnen geven hoe fijn een overzicht is. maar ja niet iedereen vindt dat fijn om kan daarmee overweg ;) ik was 15 toen ik een mobiele telefoon over kon nemen van iemand. eerst prepaid. ik wou ook een abonnement op de Fancy (tijdschrift). ik vond het doodeng om het andere geld uit te geven terwijl ik toen dus niet veel "vaste" lasten had.. ;) maar mn inkomen was weinig en wisselend. ik had al snel een overizchtje van mn inkomen (hield mn uren ook zelf bij zodat ik wist wat er de volgende maand ongeveer binnen zou komen) en dus mijn uitgaven (x bedrag voor prepaid, abonnement op fancy en vast nog wel een paar dingen). durfde anders echt mn geld niet uit te geven, bang dat het op zou zijn... :p en ja als student ook veel te veeluitgegeven.. stond elke maand 1000 rood. van geleerd.. ;) mn ouders wilden me wel dingen leren.. maar mn vader had een gat in zn hand (kids waren belangrijk dus of er geld was of niet, hij betaalde vanalles, oa mn hbo die ik niet heb afgemaakt.. rijbewijs heb ik zelfs geweigerd van hem omdat ik wist dat hij t geld niet had.... ) mn 2 zusjes en ik gaan alle 3 anders met geld om ;) grappig om te zien.. zelfde ouders, zelfde hoeveelheid zakgeld etc gehad en dingen gezien van mn ouders.. en toch alle 3 anders. wel redelijk erstandig ondertussen trouwens. terwijl mn oduers ons niet heel bewust hebben opgevoed qua geld ;)

      Verwijderen
  2. Dinsdagavond weer een "mooi" voorbeeld op tv.
    Tenenkrommend. En ik geloof echt dat je kinderen kunt leren budgetteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben als vijftiger door mijn ouders degelijk opgevoed, ook in financieel opzicht.
    Zij hadden het beslist niet rijk (ik ook niet), maar van twee regels heb ik altijd profijt gehad: Afmaken waar je aan begonnen bent (o.a. studie), sparen en niet lenen!
    Dit heb ik mijn kinderen ook meegegeven. Nu, 27 en 29 jaar, hebben ze het best goed na een afgeronde studie. Ik heb hen dezelfde lessen meegegeven als die ik vroeger kreeg. Dus vooral niet lenen als je iets wilt waar je op dat moment het geld niet voor hebt. De maatschappij lokt, dat is waar, maar ze hebben dezelfde dingen als anderen. Maar leer kinderen om te wachten, te sparen, des te groter is hun voldoening! Mijn kinderen hebben een spaarpotje, leeftijdgenoten hebben vrijwel allemaal een schuld af te lossen.
    En ja, wij hebben als ouders hun studie betaald en daar krom voor gelegen. Maar wij verwachtten van hen ook dat zij een bijdrage zouden leveren: ze hebben beiden een bijbaantje gehad om hun studentenkamer en levensonderhoud te kunnen betalen. Die tijd was niet altijd even makkelijk, maar nu lachen ze. Joke

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.