Er zijn plannen voor een eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland. Je neemt een pot mee of een zakje en vult zelf de hoeveelheid die je nodig hebt. Geen verpakkingen die in de vuilnis belanden. Je koopt niet te veel, maar precies genoeg.
Dat scheelt heel veel afval! Misschien kunnen we, net als Green Evelien, binnenkort met 1 afvalzak per jaar toe!
Klik op dit filmpje voor meer informatie.
Klik ook hier.
In landen als Duitsland en België bestaan al zulke winkels. Waarschijnlijk ook binnenkort in Nederland!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 8 oktober 2014
Eerste verpakkingsvrije winkel
Labels:
Boodschappen,
Hergebruik,
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Goed initiatief!! Terug naar de vroegere kruidenier in een nieuw jasje?? WMT
BeantwoordenVerwijderenIk kan me herinneren dat dit een jaar of 25-30 terug ook geprobeerd is. Ik herinner me een hoek met diervoer en een hoek met broodbeleg. Hier is mee gestopt omdat het niet hygienisch was. Mensen snoepten uit de bakken en producten raakten met elkaar vermengd. Ik ben benieuwd hoe dit nu gaat.
BeantwoordenVerwijderenIk ben helemaal voor het principe, maar er zit voor mij een hele grote 'Maar' aan, want ik ben supergevoelig voor gluten en van heel kleine beetjes word ik al flink ziek.
BeantwoordenVerwijderenAls meelproducten ook los verkocht worden dan zijn alle producten in zo'n winkel besmet en dus ongeschikt voor mensen die glutensensitief zijn of coeliakie hebben.
Dat ligt er natuurlijk maar aan hoe ze het vullen aanpakken. Dit kun je ook prima door middel van een "vulkoker" doen waar helemaal geen mens tussen komt.
VerwijderenMaar ik begrijp je angst natuurlijk wel, mijn nichtje heeft coeliakie en wordt ook direct ziek van gluten.
Als het op zo'n manier kan, dan zou ik daar helemaal blij van worden :-)
VerwijderenHier ook bekend met coeliakie.Als ik toch iets wat los is wil hebben, vraag ik de winkelier een nieuwe verpakking te openen. Bijvoorbeeld bij Jamin bij snoep. Vaak wordt dat gedaan. Als er een winkel met losse verkoop is, zou ik met uitleg over coeliakie een keer een gesprek aangaan met de chef, en hem op deze mogelijkheid wijzen. Als hij daar netjes mee om kan gaan, kan hij zelfs vermeld worden op de website Livaad, zodat meer mensen met coeliakie weten dat je er veilig kan kopen. Ook zou ik van sommige producten een grootverpakking kopen om zo besmetting te voorkomen.
BeantwoordenVerwijderenIk ben erg voor los kopen, naast een verpakkingsloze winkel zou ik ook graag zien dat het in de gewone winkels gangbaarder wordt. In de natuurwinkels is dat al vaker het geval, en ook op de markt kijkt men niet meer zo op als je met eigen verpakking aan komt zetten.
Fijne ontwikkelingen!
Groet,Greet.
ik hoop echt dat er meer van deze shops komen, dan ga ik er zeker gebruik van maken!
BeantwoordenVerwijderenHet idee is leuk maar ik zie mij echt niet wekelijks met allemaal potten en bakken naar de winkel gaan voor ons grote gezin. Ik doe alle boodschappen op de fiets.
BeantwoordenVerwijderenWat is het verschil dan, dat je op de heenweg ook al spullen bij je hebt? Nu kom je terug met allerlei verpakkingen die je bij thuiskomst weg kunt gooien
VerwijderenOp zich een goed idee, maar wat ik meteen denk : is dat wel hygienisch ? Er hoeft maar iemand met ongewassen handen aan de bonen of het rijst te komen of aan de scheplepels te komen.. Liever simpele, afbreekbare verpakkingen !
BeantwoordenVerwijderenDie biologisch afbreekbare verpakkingen worden vaak gemaakt van genetisch gemodificeerde mais. Ook nog geen echte oplossing vind ik.
VerwijderenHet kan lang duren voordat ik daar iets koop want ze willen starten in plaatsen met meer dan 100.000 inwoners. Om nou kilometers te reizen om verpakkingsmateriaal te besparen lijkt me niet zo slim.
BeantwoordenVerwijderen