Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 8 oktober 2014

Eerste verpakkingsvrije winkel

Er zijn plannen voor een eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland. Je neemt een pot mee of een zakje en vult zelf de hoeveelheid die je nodig hebt. Geen verpakkingen die in de vuilnis belanden. Je koopt niet te veel, maar precies genoeg.
Dat scheelt heel veel afval! Misschien kunnen we, net als Green Evelien, binnenkort met 1 afvalzak per jaar toe!

Klik op dit filmpje voor meer informatie.
Klik ook hier.

In landen als Duitsland en België bestaan al zulke winkels. Waarschijnlijk ook binnenkort in Nederland!

12 opmerkingen:

 1. Goed initiatief!! Terug naar de vroegere kruidenier in een nieuw jasje?? WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me herinneren dat dit een jaar of 25-30 terug ook geprobeerd is. Ik herinner me een hoek met diervoer en een hoek met broodbeleg. Hier is mee gestopt omdat het niet hygienisch was. Mensen snoepten uit de bakken en producten raakten met elkaar vermengd. Ik ben benieuwd hoe dit nu gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben helemaal voor het principe, maar er zit voor mij een hele grote 'Maar' aan, want ik ben supergevoelig voor gluten en van heel kleine beetjes word ik al flink ziek.
  Als meelproducten ook los verkocht worden dan zijn alle producten in zo'n winkel besmet en dus ongeschikt voor mensen die glutensensitief zijn of coeliakie hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt er natuurlijk maar aan hoe ze het vullen aanpakken. Dit kun je ook prima door middel van een "vulkoker" doen waar helemaal geen mens tussen komt.

   Maar ik begrijp je angst natuurlijk wel, mijn nichtje heeft coeliakie en wordt ook direct ziek van gluten.

   Verwijderen
  2. Als het op zo'n manier kan, dan zou ik daar helemaal blij van worden :-)

   Verwijderen
 4. Hier ook bekend met coeliakie.Als ik toch iets wat los is wil hebben, vraag ik de winkelier een nieuwe verpakking te openen. Bijvoorbeeld bij Jamin bij snoep. Vaak wordt dat gedaan. Als er een winkel met losse verkoop is, zou ik met uitleg over coeliakie een keer een gesprek aangaan met de chef, en hem op deze mogelijkheid wijzen. Als hij daar netjes mee om kan gaan, kan hij zelfs vermeld worden op de website Livaad, zodat meer mensen met coeliakie weten dat je er veilig kan kopen. Ook zou ik van sommige producten een grootverpakking kopen om zo besmetting te voorkomen.

  Ik ben erg voor los kopen, naast een verpakkingsloze winkel zou ik ook graag zien dat het in de gewone winkels gangbaarder wordt. In de natuurwinkels is dat al vaker het geval, en ook op de markt kijkt men niet meer zo op als je met eigen verpakking aan komt zetten.
  Fijne ontwikkelingen!

  Groet,Greet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik hoop echt dat er meer van deze shops komen, dan ga ik er zeker gebruik van maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het idee is leuk maar ik zie mij echt niet wekelijks met allemaal potten en bakken naar de winkel gaan voor ons grote gezin. Ik doe alle boodschappen op de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is het verschil dan, dat je op de heenweg ook al spullen bij je hebt? Nu kom je terug met allerlei verpakkingen die je bij thuiskomst weg kunt gooien

   Verwijderen
 7. Op zich een goed idee, maar wat ik meteen denk : is dat wel hygienisch ? Er hoeft maar iemand met ongewassen handen aan de bonen of het rijst te komen of aan de scheplepels te komen.. Liever simpele, afbreekbare verpakkingen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die biologisch afbreekbare verpakkingen worden vaak gemaakt van genetisch gemodificeerde mais. Ook nog geen echte oplossing vind ik.

   Verwijderen
 8. Het kan lang duren voordat ik daar iets koop want ze willen starten in plaatsen met meer dan 100.000 inwoners. Om nou kilometers te reizen om verpakkingsmateriaal te besparen lijkt me niet zo slim.

  BeantwoordenVerwijderen