Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 18 oktober 2014

Het resultaat van de 1e staaroperatie en hoe gaat het nu verder

Op zich ging het prima, die staaroperatie, maar ......... mijn zicht is niet geweldig. Ik was behoorlijk bijziend, ik had brillenglazen -6.0 en daarnaast had ik door astigmatisme een cilinder van -1,0. Die bijziendheid is nu wel door het kunstlensje in het oog gecorrigeerd, maar de cilinder niet. En bovendien blijk ik inmiddels een sterkere cilinder nodig te hebben, namelijk 2.0. Verder zie ik dichtbij heel weinig, ik heb een leesbril nodig. Dus een brillenglas met cilinder en een leestoevoeging, daarmee zag ik bij de oogarts prima. Het resultaat van de operatie valt me tegen, ik had gedacht dat ik in de verte zonder bril goed zou kunnen zien, blijkbaar wist de oogarts (in opleiding) niet dat ik ook last heb van astigmatisme.
Gevolg is nu wel dat ik op dit moment vaag zie en dat dit ook nog wel een tijdje duurt. Pas minimaal 4 weken na de operatie kan er een nieuwe bril aangemeten worden. Dan is het oog voldoende geheeld.
De volgende operatie is pas eind november en 4 weken daarna is het eind december. Het andere oog heeft nu een cilinder -1,5. Zou ook die cilinder na de operatie groter zijn geworden?
Volgens de bedrijfsarts zou het vaag kijken waarschijnlijk vanzelf weer over gaan en was het van voorbijgaande aard. Ik heb hier grote twijfels over. Ik zie met het juiste brillenglas wél scherp en dan zou ik vanzelf beter gaan zien? Ik vrees dat de bedrijfsarts tijdens de colleges oogheelkunde een beetje heeft zitten suffen en dat ik pas weer scherp zie als ik een goede bril heb. Een beetje jammer, maar helaas.
De bijziende vriend van een van mijn dochters heeft heel lang gewacht met het nemen van een bril. Hij had toen meteen brillenglazen -3,0 of zo. Hij had er kennelijk geen moeite mee om alles in de verte en op de middenafstand vaag te zien, misschien kan ik dat ook gedurende een aantal maanden?

Hoe dan ook, ik heb een nieuwe insulinepen besteld en ook reeds ontvangen. Deze pen heeft een afleesvenster dat 3 maal zo groot is dan van mijn oude pen en heeft een veel beter contrast. Met de nieuwe pen heb ik geen moeite om de goede hoeveelheid in te stellen.
Ik houd een oude nog als reserve.

Dit is mijn oude pen, ik heb er drie, ik heb ze 15 jaar gebruikt:
het afleesvenster bevindt zich rechts, naast de draaidop

en dit is mijn nieuwe pen (de blauwe):

8 opmerkingen:

 1. Het lidteken in het hoornvlies kan astigmatisme verminderen of verergeren. Na een week of 4/5 verandert het no wel iets,maar niet zoveel meer. Het lensje groeit soms ook niet helemaal recht vast. Lastig. Ik heb na een maand een oogmeting door de opticien laten doen en alvast 1 brilleglas laten vervangen. Er is wel een risico dat het nog iets verandert,maar meestal niet meer dan een 0,25. Het duurt anders wel erg lang. Sterkte ermee. Groet van Jannie uit Laasche,waar ik nu weer heel goed kan vogels kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat vervelend. En zeker,dat die bedrijfsarts geen juiste kennis heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vervelend, dat wazig zien. Ik moet zelf om nieuwe glazen en zie op dit moment ook niet goed in de verte. Vooral met autorijden is dat behoorlijk hinderlijk. Ik hoop toch dat de bedrijfsarts gelijk krijgt en het zich (deels) vanzelf beter wordt!
  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na een staaroperatie is geduld hebben het belangrijkste. Zie je de kleuren al wel beter? Groen is nu groener enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook van diverse mensen gehoord dat het zich toch beter werd na een paar weken. Hopen maar.
  Wel fijn die nieuwe pennen, is veel beter te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier heb ik mijn met moeder ( 90 jaar) hetzelfde meegemaakt. Op controle keek ze nog steeds heel vaag zonder bril. Bij de 2e controle zag ze duidelijk en heeft ze nog een kleine correctie nodig. De kleuren zijn ook vele malen helderder geworden. De zalmkleurige orchidee was in ene fuchsia. Dus niet wanhopen voorlopig! Het is wel een moeilijke tijd tot de 2 ogen helemaal klaar zijn en er een nieuwe bril mag komen. Dat viel wel tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop dat het allemaal nog veel beter wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mag/Kan je alweer werken (ivm bedrijfsarts opmerking)?

  BeantwoordenVerwijderen