donderdag 2 oktober 2014

Peperdure schoolreizen in het voortgezet onderwijs

Vandaag een gastbijdrage van mevrouw C, die moeder is van twee puberkinderen. Deze keer over schoolreizen op het gymnasium. Zoals je misschien wel weet is er een discussie ontstaan omdat de meeste ouders hun kinderen op vakantie ook al overal mee naar toe nemen en schoolreisjes niet meer nodig zijn. Een naaste collega van mij bijvoorbeeld, heeft haar kinderen op het VWO, nu 16 en 13, al Zuid-Afrika en de VS laten zien. Wat voegen schoolreisjes dan nog toe?

Mevrouw C.
Mijn elfjarige kind zit in groep acht en gaat dit jaar beslissen naar welke middelbare school hij heen wil. Hij zou graag hetzelfde willen doen als zijn twee jaar oudere broer: gymnasium. Een fijne school met ambitie, met hardwerkende leraren en gratis  ... toch? Nou niet echt. Laten we van uit gaan dat hij er werkelijk heen gaat en laten we even gaan rekenen hoe veel centjes ma en pa per jaar moeten uitgeven voor twee kinderen in de onderbouw.
Twee keer vrijwillige bijdrage: 220,
Drie keer dag uitjes: 75.
Efteling aan het einde van het jaar (enkel voor de eerste jaar) 25.
Vier dagen Londen 290. Even optellen...  610 !!
En dat valt nog mee want in het laatste jaar moeten ze naar Rome en dat alleen gaat al 900 euro kosten (per kind).
Als bewuste moeder die goed met geld kan omgaan ben ik naar school geweest om aan te geven dat het niet de bedoeling kan zijn om zo veel geld te vragen voor reisjes. Na twee gesprekken en veel pleiten houdt de school vol dat het moet. En ja, ze zijn zich ervan bewust dat het lastig is.... (kijk dat helpt, het zich er van bewust te zijn...) En het is eigenlijk onze schuld omdat wij zo gek zijn om naar die school te willen gaan... We konden ook iets anders kiezen...En stel je maar eens voor dat iedereen het er even er niet mee eens was... Ja, stel je dat eens voor. Na twintig boze ouders zou de schoolleiding ze er mee ophouden.... Maar, waar zijn die ouders dan? Ik vind ze niet in mijn omgeving waar iedereen erg gelaten doet en zich er bij neerlegt zonder me te kunnen uitleggen waarom. Ik ga nu dus nu wel betalen met uitzondering van de vrijwillige bijdrage.
Maar zeer doet het wel!!

22 opmerkingen:

  1. Toen een van mijn zoons op het MBO zat waren er ook van die educatieve reizen. In het eerste jaar ging iedereen mee. Later werd er weer zo'n reis georganiseerd met andere bestemming, maar gaven de leerlingen aan er geen geld voor te hebben. Reis ging niet door.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rome voor het gymnasium lijkt mij een must, dingen als de efteling natuurlijk niet. Wel zou de school dan een soort spaarprogramma voor de Romereis moeten organiseren. Vroeger deden wij als klas klusjes voor de klassepot. De Rome reis is aan het eind van het gymnasium, daar moet toch een pot voor op te bouwen zijn. Het is natuurlijk geen vakantie zo'n Romereis. Het hoort bij de klassieke opleiding. Anders kun je beter voor het Atheneum kiezen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wat een onzin, zeker met het huidige internet kun je ervaringen genoeg opdoen op het gebied van talen en cultuur zonder het land daadwerkelijk te bezoeken. ik spreek vloeiend frans en engels zonder een van beide landen daadwerkelijk bezocht te hebben en velen met mij.

      Verwijderen
    2. Ik snap je even niet. Het verschil tussen gymnasium en atheneum is volgens mij de vakken Grieks en Latijn. De laatste taal is dood (hoewel het Vaticaan pogingen doet dit niet zo te laten zijn want er is daar zelfs een bureau dat voor nieuwe fenomenen een Latijnse term verzint), de eerste wordt niet gesproken in Rome.. Dus waarom is het voor Gymnasium een 'must' en voor atheneum niet? Op het atheneum waar ik zat kon je vrijwillig kiezen voor Athene, Rome, Parijs of gewoon niks. Bij minimaal 10 leerlingen ging en reis door, anders niet.
      Ik persoonlijk vind voor beide in dit digitale informatie tijdperk, waarin veel kinderen de halve wereld al over zijn geweest voor ze de Nederlandse taal goed en wel onder de knie hebben, het niet meer zo'n must. Leuk als ze het zelf willen om de juiste beweegredenen en de ouders het kunnen betalen, anders waarom? Bij ons op school gingen de meesten desondanks het verplichte culturele programma, maar dat was toch zeker niet waar ze het meeste naar uitkeken..

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    3. Bij het Gymnasium gaat het ook om het herkennen van de waarde van de Klassieke Oudheid. Daar past de Romereis bij, misschien zou Griekenland ook kunnen

      Verwijderen
  3. Mijn twee jongens zitten nog op het basisonderwijs. Uiteraard hebben ze daar geen schoolreisjes van honderden euro's, maar ook daar is wel sprake van een flinke vrijwillige bijdrage. In een brief met de uitleg hierover wordt in ieder geval wel meteen aangegeven dat deze bijdrage hard nodig is en als je ervoor kiest niet te betalen jouw kind op een hoop momenten buiten de boot zal vallen. Kortom geen Sinterklaas-of kerstheerlijkheden, geen ijsjes of drinken tijdens feesten en uitstapjes, geen deelname aan activiteiten die uit deze bijdrage betaald worden (zoals bijv. museumbezoek). De schoolreisjes worden daarnaast nog als aparte bijdrage omschreven. Kortom in totaal ben ik zo'n €100,- per kind kwijt aan een vrijwillige bijdrage (met een enigszins verplicht karakter). Gr. Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ... 610 euro, dat is iets wat ik per zes weken kwijt ben aan kinderopvang.

    Ik vind dat dus heel weinig geld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En jij kunt geen kinderopvangtoeslag aanvragen? Volgens mij bestaat er niet zoiets als schoolreizentoeslag. Wel kinderbijslag, maar dat ontvang jij ook.

      Verwijderen
    2. Dit is met toeslag mee gerekend. :-)

      Verwijderen
  5. Ze kunnen ook gewoon niet mee op de Romereis. Of er zelf voor betalen vanuit een bijbaantje dat ze vanaf hun 15e of zo kunnen nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je kunt dus sparen! Je weet vooruit wat de kosten zijn van de 6 jaatr gymnasium en dan heb je m.i. genoeg tijd om het bedrag bij elkaar te krijgen. Kind van mijn zus ging op een soortgelijke school en na, een folderwijk om een bijdrage te leveren. Gymnasium, oude talen, Rome....lijkt me logisch! En gewoon even informeren waarvoor de vrijwilige bijdrage gebruikt wordt zodat je jouw kinderen daarvan geen gebruik hoeven te maken want er zijn vast ook 'arme' ouders die
    het wel betalen en daar moet je niet van willen genruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb deze discussie tien jaar lang gevoerd met de VO school van mijn kinderen (3 op het VWO, waarvan 2 op het Tweetalig VWO). Zelfde argumenten terug gekregen. Wie niet kon betalen moest maar bijzondere bijstand aanvragen vond de school, en als die aanvraag afgewezen werd door de gemeente (moest je wel een afschrift van laten zien!) kon je kwijtschelding van de vrijwillig verplichte bijdragen krijgen. Wij waren soms 1000 euro per kind kwijt voor het TVWO, het gewone VWO was goedkoper, maar kwalitatief ook minder. Je merkte heel duidelijk dat de stagiaires en de leraren die de Nl minder goed machtig waren op het VWO en de Havo werden ingezet. Een keer een Russische lerares in 4VWO gehad die wiskunde moest geven. De klas begreep niets van haar uitleg omdat ze niet te verstaan was. We hebben toen met drang aangedrongen op vervanging van haar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je deze keus maakt, mag je er ook meer voor betalen. Jouw kinderen hebben ook een start waarmee ze hoogstwaarschijnlijk meer gaan verdienen later. Mijn kinderen hebben altijd zelf een bijdrage betaald voor dit soort reizen e.d. op het voortgezet onderwijs (de ene VMBO, de ander gymnasium) Als je kinderen krijgt, kan je sparen vanaf hun geboorte. Voor mensen die het echt niet hebben (die zijn er heus wel en best veel), is er altijd een regeling via school. Ofwel in termijnen betalen, ofwel de vrijstelling. Als het echt nodig is, kunnen dus gelukkig ook de kinderen van ouders die het écht minder hebben naar een goede opleiding.

      Verwijderen
    2. Hoogstwaarschijnlijk, zeg je? Tja, waarom ken ik op dit moment dan zoveel afgestudeerde juristen, orthopedagogen, psychologen, economen, en zelfs artsen, die zich blauw solliciteren en geen baan vinden? Afgestudeerde artsen die na een jaar werkloosheid naar het buitenland vertrekken omdat hun bevoegdheid als arts anders gevaar loopt als ze niet praktiserend zijn.
      En afgestudeerden die nu als klantenservicemedewerker bij de blauw-gele woonwinkel werken. Of als postbezorger voor 9 euro bruto per uur. En die op hun 25e nog steeds bij hun ouders inwonen.

      Het verhaal dat je met een goede opleiding meer gaat verdienen komt van het ministerie uit Den Haag en is een PR verhaal, bedoeld om hoge schoolkosten en bezuinigingen op de studiefinanciering te rechtvaardigen. In werkelijkheid zal er in de toekomst waarschijnlijk steeds moeilijker nog aan een goede baan te komen zijn, ook al omdat de arbeidsmarkt inmiddels de gehele EU beslaat (en we dus veel meer concurrerende werkzoekenden hebben). Bovenstaand verhaal over 'meer gaan verdienen met goede opleiding' is echt achterhaald.

      Verwijderen
  8. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar misschien nu alvast beginnen met wat geld opzij leggen voor die schoolreisjes? :) En ik vind dat kinderen op een gegeven moment zelf ook wel wat bij kunnen dragen aan hun schoolreisjes door middel van een bijbaantje. Zo heb ik zelf ook mijn reis naar Toscane in HAVO 4 deels bekostigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hadden vroeger helemaal geen excursies op het voortgezet. Ik geloof dat we in de brugklas nog wel naar de Efteling geweest zijn, maar daarna was er nooit meer iets. En heb ik die reizen gemist? Nee hoor helemaal niet! Wij deden het gewoon zonder Parijs, Londen, Venetië en Barcelona en we zijn er toch ook niet slechter van geworden. Ik snap best wel dat het voor een school misschien belangrijk is om de kinderen op deze manier iets bij te brengen, maar lang niet alle kinderen doen mee aan deze reizen. Dus de helft van een klas zit bijvoorbeeld in Londen en de andere helft blijft hier en heeft vervangende lessen omdat het geld er niet voor is of omdat een kind zelf niet wil of misschien wel niet mee mag van de ouders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @mevr.W Natuurlijk bent u er niet slechter van geworden maar ook niet beter denk ik. Wij gingen in de brugklas zelfs niet naar de Efteling en ook daar ben ik niet beter of slechter van geworden alhoewel ik het als 12 jarige waarschijnlijk wel geweldig gevonden had!

      Verwijderen
  10. Ik denk dat met uitzondering van de Rome reis voor het gymnasium de rest van de buitenlandse reizen niet nodig is. Tweetalig VWO is nog een andere zaak, dat zitten wat reisjes naar Engeland meestal wel bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik begrijp niet dat het 'zeer' doet als je kinderen voor zo'n 300 euro per jaar (25 euro per maand)een prachtige opleiding met reisjes kunnen doen. In andere landen gaat het over duizenden euro's. Maak je borst dan maar nat voor de studie die nog gaat volgen. En de vrijwillige bijdrage niet betalen? Dan draaien andere ouders dus voor de kosten op van jouw kinderen. Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als het activiteiten zijn die lesgebonden zijn: extra taal etc. taalreizen, dan mogen scholen leerlingen niet weigeren. Onderwijs is gratis!

    Wat wel mag is leerlingen (waarvan de ouders niet kunnen/willen betalen) uitsluiten voor schoolreisjes die geen educatief doel hebben.. Efteling, schaatsen met de kerst.. dat soort dingen.

    De ouderbijdrage is vrijwillig en als ouders die niet kunnen/willen betalen dan mogen kinderen niet van onderwijs worden uitgesloten.

    Wat overigens niet wegneemt dat je als ouder natuurlijk graag wil dat je kind overal aan mee kan doen. En dat niet betalen een enorme innerlijke strijd oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb toch echt gymnasium gedaan zonder Rome reis... Ik vind het absoluut niet noodzakelijk voor de opleiding. Een leuke toevoeging, meer niet. Maar ik kan me goed voorstellen dat niet alle ouders dat kunnen of willen betalen.

    gr. immy

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Onze oudste zit op vwo-tto(twee-talig-onderwijs). Zij krijgt de meeste lessen dus in het Engels. Bij tto hoort ook ieder jaar een uitstapje naar het buitenland. (Canterbury, Londen etc.)
    Dat kost ook extra geld. Daar wordt van te voren over gepraat en als ouders moet je daar ook je toestemming voor geven. Wil of kun je dat niet betalen kunnen ze niet mee en is het eigenlijk niet mogelijk tto te volgen. Of het echt niet kan weet ik niet hoor, maar de uitstapjes horen erbij. Want ze het wordt in de lessen voorbereid en er zitten opdrachten aan vast. Ze moesten bijv. in Londen mensen op straat interviewen en daar moest een verslag van gemaakt worden.
    We hebben besloten haar wel naar tto te laten gaan. Gelukkig zullen niet al onze kinderen dat willen, want het kost per jaar een paar honderd euro meer dan bijv. de havo.
    Met 6 kinderen zou dat voor ons niet te betalen zijn. En vooruit sparen valt ook niet altijd mee hoor.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.