Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 13 november 2014

Vreterij

Het Voedingscentrum is een actie begonnen tegen "vreterij" bij kassa's. De actie heet verleid mij niet. Overal, in supermarkten, bouwmarkten, drogisten, tankstations en noem maar op, staan bij de kassa ongezonde producten die er om vragen gekocht en geconsumeerd te worden, het liefst nu meteen.
Eerlijk gezegd heb ik daar zelf ook last van.
Dan denk ik: zal ik of zal ik niet?
Je kunt ze niet negeren, ze staan je uit te dagen en je moet iedere keer weer beslissen wat je doet. Ik neem steeds weer het besluit: nee niet goed voor mij, gewoon niet doen. Niet eens zo zeer vanwege het geld, maar gewoon omdat deze vreterij heel ongezond is.
Wanneer komt het moment dat ik denk: een enkel keertje zal ook geen kwaad doen?
 'Iedere kassarij snoepvrij'
Goed idee van het Voedingscentrum: weg met die vreterij, weg met die verleiders!
Kun jij die verleiders weerstaan?

33 opmerkingen:

 1. Ik ben hier tegen. Het voedingscentrum is geen neutraal bureau (zogenaam in dienst van unielever, enz.). Ik maak zelf wel uit wat ik eet/drink. Als ik dan eens snoep is dat prima. Er zijn mensen die 100 jaar zijn geworden, die snoepen, roken en drinken. Het gaat om matigheid. Het is een bemoeizucht van sommige bedrijven, enz. wat tegenwoordig uit de hand loopt of gaat lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die mensen die 100 jaar zijn geworden, die kwamen in hun jeugd en ook later geen kassa's tegen met vreterij, die vreterij bij kassa's is er nog niet zo lang. Het Voedingscentrum is geen voorlichtingscentrum van Unilever, het wordt gefinancierd door de overheid.

   Verwijderen
  2. Beetje snel gereageerd, Zuinigaan. Er is wel degelijk twijfel over de onafhankelijk van het Voedingscentrum. Google maar eens 'Voedingscentrum onafhankelijk'. Dan kom je bijvoorbeeld deze link tegen: http://goedgezond.info/2014/03/wie-zijn-de-sponsors-van-het-voedingscentrum-m-a-w-hoe-objectief-is-het-voedingscentrum/. De vreterij bij de kassa was er al toen mijn dochter net zo'n peuter was als op je foto en die is nu bijna veertig... Anna

   Verwijderen
  3. En denk je dan dat deze anti-verkoop-verleidings-actie gesponsord wordt door de voedingsindustrie?

   Verwijderen
 2. Ik let niet eens op dat snoep vlakbij de kassa, Heel af en toe koop ik weleens pepermuntjes die daar staan maar heb verder geen last van verleidingen. Ik dacht dat die spullen daar staan omdat ze zo klein zijn, dus makkelijk in een jaszak verdwijnen. De supermarkten staan trouwens vol ongezonde snoep, koekjes, chips etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, gelukkig kan ik ze wel weerstaan en naast ongezond zijn zeker de losse producten erg duur. En dat geldt niet alleen voor de snoeprepen, maar ook voor de gekoelde kleine flesjes drinken. En stel nou dat ze aan de kassa losse appels zouden verkopen en als die dan ook zo duur zouden zijn, dan zou ik ook voor die gezonde appel niet kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sta er precies zo in.

   Komt nog bij dat mijn ouders consequent nee zeiden bij de kassa als ik wel dat verrassings-ei wilde. Ik ben het niet gewend en ik heb die lijn doorgezet.

   Ik lust het wel allemaal, maar het is geen gewoonte en dat hou ik graag zo.

   Verwijderen
 4. Ja...ik maak mijn eigen "vreterij" want ik wil geen suiker en onnodige toevoegingen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik laat me in een bepaalde periode van de maand wel eens verleiden om een reep Dove caramel mee te nemen. De rest van de maand lukt het me vaak wel om eraf te blijven. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hou niet van snoep, dus dat scheelt veel. Ook bij veel benzinepompen wordt standaard gevraagd of je de (snoep)aanbieding van de dag wilt kopen. De reep wordt je dan al bijna aangereikt. Ik snap dat veel mensen dan moeite krijgen om Nee te zeggen. Overigens ligt het hele pad naar de kassa vol met snaaiwerk... Je kunt er gewoon niet omheen... Ik ben blij dat ik het allemaal niet lust.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man vroeg eens bij de kassa van een tankstation "Waarom vragen jullie steeds of de klanten snoep willen?'. Het antwoord was,dat het personeel dat moest vragen en verplicht een bepaalde omzet van "vreterij"moest halen.Triest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. inmiddels doen ze het ook bij de Hema. Het grappigste vind ik dat ze het ook nog presenteren als een aanbieding. 'Wilt u nog gevulde speculaas?', met een schuine blik op het rek dat naast de klant staat aan de kassa. De prijs is niet anders dan in de winkel en ook niet in de aanbieding. Maar hoeveel mensen zullen niet denken: 'O, dat kan ik inderdaad wel eens meenemen?''... Anna

   Verwijderen
 8. Ik heb eigenlijk nooit last van die verleiding. Ik hou niet van die snoeperij en ben er bovendien te gierig voor om er de hoofdprijs voor te betalen. Bij de Lidl staan er trouwens ook bekertjes snoeptomaten enzo bij de kassa. Die neem ik weleens mee als ik een lange(re) autorit voor de boeg heb.
  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook de HEMA biedt je nu, in deze Sinterklaastijd, gevulde speculaas aan bij het afrekenen, vind ik nóg dwingender.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik stoor mij enorm bij de HEMA in onze stad aan dit fenomeen. Elke keer staat er iets anders te eten op de toonbank bij de kassa en krijg je de vraag of je nog een pak koek of een zak chips erbij wilt hebben. Echt vreselijk! Groet Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Snoep bij de kassa koop ik nooit maar afprijzingen en aanbiedingen kan ik echt niet weerstaan. Standaard veel te veel in huis dus.... Nu ik probeer te minderen omdat al die voorraad voor uitpuilende kasten zorgt merk ik dat dat mijn verslaving is. Maar, zeg ik dan tegen mezelf, moet je nou echt nog thee kopen als je al 30 soorten in huis hebt ? Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goeiemorgen, Ik ben een aantal jaren anders gaan eten, geen suiker of toch heel weinig en geen dierlijke producten. Daardoor ben ik 10 kg kwijt voel me beter en heb geen goesting in zoete spullen. Mij kunnen ze niet meer verleiden tot het kopen van ongezonde voeding. Het is de moeite waard geweest. Wat ik spijtig vind is dat gezonde en biologische voeding duurder is. Zelfgemaakte confituur met diksap is bijvoorbeeld duurder dan gesuikerde confituur van een huismerk.
  Vriendelijke groet,
  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vind de bemoeizucht veel te ver gaan, nog even en we krijgen een menu lijst en dat moet er gegeten worden in die periode.
  Voedselpolitie die invallen doet rond etenstijd of we wel het goede eten.
  Dit is misschien een beetje ver gezocht, er komen gewoon teveel regeltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In een winkel vind ik het helemaal niet moeilijk om het te laten staan, ik werk zelf in een winkel waar ook snoep wordt verkocht en daar heb ik in de 4 jaar dat ik er werk nog nooit iets van gekocht, ik fiets dus geen tankstationverleidingen voor mij.. MAAR als ik bij iemand op visite kom met koekjes of pepernoten oid kan ik geen nee zeggen? uit beleefdheid? of omdat het er staat en het is speciaal voor mij gekocht?? ik weet het niet maar het is wel raar dat het zo voor mij werkt.
  Als ik zelf visite krijg heb ik vaak druiven of noten op tafel staan... maar echt nooit koekjes..
  en o ja, als we een weekend weg zijn kopen we chips en eten we dat in het hotelbed op met een blikje bier.. zo heeft iedereen zijn verleidingen/gekheden Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben meer van het hartige, een blokje kaas oid, dus mij verleiden ze niet ;) met snoep maar het gebeurt wel overal en 'k stoor me daar soms wel aan!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Al die vreterijen kan ik rustig laten staan. Het interesseert me niet. Ik heb ook nooit snoep in huis, behalve voor mijn man, die regelmatig een pepermuntje neemt. Als ik honger heb, neem ik wel een snee brood. Nu met sint Maarten nemen we altijd 2 zakken marsen in huis. Wat overblijft, eten wij op. Elke dag een. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb daar totaal geen last van : van mij mogen ze aan de kassa leggen wat ze willen want ik laat me daardoor niet beïnvloeden om snoep, frisdrank te kopen. Ik denk dat het gewoon een kwestie is van discipline of je je laat verleiden tot aankoop of niet. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik kan t prima weerstaan, maar vind het wel bloedirritant dat ik bij het tanken steevast de vraag krijg of ik nog gebruik wil maken van de aanbieding.

  Prima dat er snoep te krijgen is, als ik t wil pak ik t wel, maar ook nog dat specifiek vragen terwijl ik nota bene kom tanken: heel vervelend.

  Als t er gewoon ligt, vind ik t minder storend iig. Dan is t gewoon een kwestie van sterk zijn en negeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bij de kassa kan ik het wel weerstaan; het is veel te duur. Maar in de winkel zelf niet altijd... Op zich vind ik bemoeienis niet zo erg, omdat het de discussie weer eens aanzwengelt. Als ongezond eten en/of te dik zijn net zo'n smet krijgt als roken, dan zullen er velen toch meer op letten. Ik ben ook op die manier gestopt met roken, omdat ik geen outcast wou zijn. Het kan toch geen kwaad mensen te wijzen op verkeerd eetgedrag?! Ik ben zelfstandig genoeg om in de winkel zelf mijn (on)gezonde vreterijen te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik kon de verleiding altijd weerstaan. Dochterlief moeilijker, maar een duidelijk nee hielp wel. Sinds een klein half jaar snoep ik niet meer en zie ik de rekken zelfs nog niet meer staan.
  En zoals meerdere bovenstaande reacties vind ik de Hema actie ook slecht. Word je constant gevraagd of je dat snoep erbij wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Tegenwoordig kan ik die verleidingen veel beter weerstaan in winkels. Ik heb een keer besloten: ik wil het niet kopen. Bij een tankstation beslis ik vooraf of ik wel of niet iets neem, als ik nog een lange rit voor de boeg heb neem ik wel eens chocolade, maar meestal neem ik iets van huis mee zoals een "eat natural" reep een redelijk verantwoorde keus.

  Bij de kassa overvallen ze me niet meer, ik WIL het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik kan die verleidingen bij de kassa heel goed weerstaan. Aangezien mijn jongste een koemelk allergie heeft valt 99,99 % van wat er bij de kassa ligt al af voor hem. Aangezien ik automatisch de etiketten lees of het nu voor mij of voor jongste is. Ik wil zo min mogelijk jongste in de verleiding brengen thuis om een verkeerd product te eten. Dus wij eten met zijn alleen koemelkvrij mee op de kaas en de melk na.
  Hier vragen ze ook bij de kassa van de Hema of je nog een pak koekjes wil. Ik bedank hier vriendelijk voor en geef aan dat ik het niet prettig vind dat men mij dit aanbied. Dan krijg ik een verbaasde sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Verleidingen bij de kassa die kan ik goed negeren. Mijn kinderen inmiddels ook. Ze weten dat ze nooit iets krijgen van wat er bij de kassa uitgestald is. Maar wat me opvalt en verbaasd, is dat bij het afrekenen bij het tankstation er elke keer word gevraagd of ik gebruik wil maken van de aanbieding. Die aanbieding betreft altijd snoep en staat dan naast het betaalloket. In heb begin moest ik er om lachen. Hoezo aanbieding, de producten waren ook in de aanbieding schrikbarend duur. In de supermarkt betaal je hier vaak maar de helft voor en zelfs dan bedank ik.
  Het is logisch dat winkels en ook tankstations zo veel mogelijk willen verkopen/verdienen. Voor mij mogen ze zoveel snoep aanbieden als ze willen, ik val niet in de verleiding.
  Maar dat er bij het afrekenen van benzine structureel word gevraagd of ik gebruik wil maken van de aanbieding dat begint wat vervelend te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik vind het betutteling van het voedingscentrum.
  (en die vreterij bij de kassa staat er al decennia lang)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik heb er geen last van bij mijn Plus, die heeft nu een ander groter pand en ik kan nu heerlijk zelf mijn boodschappen scannen en kom niet langs allerlei "verleiders" die ik trouwens heel goed links kan laten liggen. Zulke "vreterij"" kopen past ook helemaal niet in het beleid van een consuminderaar..
  In het oude pand van mijn Plus stond ook geen tot nauwelijks snoep bij de kassa, nu weet ik het niet want ik ga naar de speciale scankassa.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Meestal wel! Is dat ook niet een stukje eigen verantwoordelijkheid? Ik geloof dat in de VS consumenten een chipsfabrikant aanklaagden om ze dik waren geworden. Maar ze dwingen je toch niet die chips/snoep te kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Tegenwoordig wordt bijna overal aan bij-verkoop gedaan, ik heb daar persoonlijk geen problemen mee. Niemand kan je verplichten iets te kopen. dat is immers ieders eigen verantwoordelijkheid. Ik werk in een winkel waar ook iedere week balie-acties zijn. Op mijn vraag of men nog interesse heeft in bijvoorbeeld een reep chocola, krijg ik heel vaak als antwoord: nee hoor, dat is niet goed voor mij. Maar ik wil wel graag een pakje shag/sigaretten!! Hoezo, weerloze klanten......

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik koop nooit iets uit die bakken bij de kassa. Natuurlijk koop ik wel eens iets wat ik niet nodig heb of neem wat meer mee dan gepland, maar nooit uit de bakken bij de kassa. Er is overal verleiding en het is aan jezelf of je daar aan toegeeft of niet. Je weet als je een winkel binnengaat dat het doel van die winkel is om jou zoveel mogelijk te laten kopen. Dus liever eigen verantwoording aanspreken, dan de winkel die wil verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen