maandag 10 november 2014

Meer werken voor het zelfde geld

Mijn bedrijfstak heeft een nieuwe CAO.

Er komt, na bijna 4 jaar, een loonsverhoging aan! Jarenlang hebben we geen loonsverhoging gekregen, dat was in januari 2011 voor het laatst, toen kreeg ik 0,4% er bij, maar nu krijgen we er in 2 jaar tijd 3% bij! In december 2014 2% en in december 2015 nog weer 1%. Verder krijgen we in augustus volgend jaar eenmalig 475 bruto. Dat bedrag is op basis van full time werken. Ik krijg 360 euro bruto.

Verder worden in het kader van de duurzame inzetbaarheid per 1 augustus de seniorenregelingen veranderd. Het komt er op neer dat een groot deel van de seniorenuren die ik nu heb, verdeeld worden over de collega's die nu  geen extra uren hebben. Daardoor kunnen werknemers 40 uur (als je fulltime werkt, anders naar rato) per jaar besteden aan bijvoorbeeld het opdoen van werkervaring bij een andere werkgever, mantelzorg voor een beperkte periode, sabbatsverlof of aanvullend studieverlof. Je mag de uren ook gebruiken voor herstel van balans tussen werk en privé, dat mag voor een beperkte periode of een recuperatieverlof, ook voor een beperkte, aaneengesloten periode. Die 40 uur krijg ik in de toekomst ook + 50 uur omdat ik ouder ben dan 57 jaar. Ik werk 80%, dus ik krijg 72 uren in het kader van de duurzame inzetbaarheid. Die wil ik inzetten voor de balans privé-werk, had ik zo gedacht.

Ik heb nu een heel riante seniorenregeling en die verdwijnt helaas. Ik heb vanaf mijn 60e 4 uren per week betaald seniorenverlof, dat is 160 uren seniorenverlof per jaar. Daar gaan dus 88 uren van af. Die offer ik op om te zorgen dat jongere collega's duurzamer inzetbaar blijven. De 60 plussers leveren verlof in en de jongeren krijgen er wat bij. Voor 60 plussers zoals ik is dit wel zuur! Ik had het niet verwacht, ik had gehoopt dat ik mijn oude rechten zou houden, maar dat is niet het geval.
Hoe het dan moet met mijn duurzame inzetbaarheid? Met die 88 uur werktijd die ik er helemaal gratis en voor niets bij krijg wordt de werkdruk minder. Ik krijg (nou ja, krijg?) meer tijd voor hetzelfde werk. Ik zou beter kunnen zeggen: ik lever 88 uren verlof in en blijf hetzelfde werk doen. Ik moet weer van 8.30 - 17.00 uur werken (inclusief 30 min pauze in mijn eigen tijd).
Ik vind een 7 urige werkdag toch wel heel prettig en die is met 72 extra uren duurzame inzetbaarheid per jaar niet te realiseren. Ik heb zitten nadenken over oplossingen. Op dit moment werk ik meer dan ik minimaal zou moeten doen, ik spaar voor extra verlof. Een fulltime baan = 36 uren per week en ik werk op basis van 40 uren, dat betekent dat ik per week uren spaar voor extra vakantie. Daarom heb ik 10,5 weken per jaar vakantie. Als ik op basis van 36 uur per week zou werken, dan zou ik 6 weken vakantie hebben en zou ik 28,8 uur per week = 7 uur en een kwartier per dag moeten werken. Dan gebruik ik de extra 72 uren als recuperatieverlof voor 2,5 weken extra vakantie, om lekker te recupereren (=herstellen, bijkomen).  Ik denk dat ik dat maar doe. Dus ik lever gewoon 2 weken vakantie in en werk ik iedere werkdag een kwartier meer, daar komt het op neer. 
Of dit op termijn mijn duurzame inzetbaarheid bevordert? 
De tijd zal het leren.

2 opmerkingen:

  1. Ja je moet wat verzinnen. Dit lijkt me niet zo gek. Maar dan stop je toch wel met al dat onbetaalde overwerk? Ik meen me te herinneren dat je dit jaar in de vakantie een week heb doorgewerkt zonder dat er wat tegenover stond. Gewoon gaan tijdschrijven en af en toe nee zeggen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat onbetaalde overwerk doe ik inmiddels al niet meer. En binnenkort werk ik volgens de nieuwe CAO iedere week 1 uur extra en heb ik 2 weken minder vakantie, dus méér tijd om mijn werk te doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.