Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 19 november 2014

Rare hoeveelheden

's Ochtends vind ik het heel handig om mijn brood voor de lunch te beleggen met plakjes kaas. Dus geen gedoe met zelf schaven, nee lekker snel uit een pakje. Uiteindelijk nog steeds veel goedkoper dan in de bedrijfskantine broodjes kopen, maar wel iets duurder dan kaas van het stuk. Eigenlijk koop ik alleen plakken kaas als er een aanbieding is. De afgelopen week was er bijvoorbeeld een aanbieding met 40% korting en heb ik kaas gekocht. Het rare van die kaas is dat de hoeveelheden vreemd zijn:
voorverpakte pakjes met 190 gram in plaats van 200 gram.
Gelukkig staat dan wel de kilogram prijs vermeld op een bord dat er boven hangt of een kaartje aan het schap in de koelvitrine. Ik geloof dat dit ook wettelijk voorgeschreven is. Of de prijzen van de voorverpakte plakken verschillen van de ook voorverpakte "verse", weet ik niet, daar heb ik niet op gelet.
Waarom niet gewoon 200 gram of 250 gram? Zou het zijn om ons te misleiden? 10 gram minder en toch dezelfde prijs?

15 opmerkingen:

 1. Er zit een vast aantal plakjes in zo'n verpakking en dat wordt dan weer op gewicht verkocht. Vandaar die 'vreemde' gewichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die plakjes voorgesneden kaas zijn zwaarder van gewicht dan wanneer ik de kaas zou schaven. Dus aan twee kanten duurder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ..als de prijs per kilo er bij staat maakt het niet uit of er nu 190 of 200 gram in zit!
  Dus geen sprake van misleiding, dunkt me!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Natuurlijk is dat misleiding. Regelmatig zijn er groente en fruitaanbiedingen per 400 gr. Of een prei per stuk. Wie rekent dat om?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij werkt het andersom: als ik een heel stuk kaas ga kopen en daarvan ga schaven ga ik mezelf geheid helemaal te buiten door telkens stukken kaas los te eten als tussendoortje. Daarom heb ik plakjes. Ik let bij aanbiedingen enkel nog op de kiloprijs, ideaal, geen omrekenen nodig. Ooit als ik mezelf helemaal in de hand heb ;-) dan koop ik een heel stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook ja, dat uit het vuistje eten van stukken kaas.

   Verwijderen
 6. Inderdaad een beetje een raar totaalgewicht! Wij hebben altijd zo'n groot rechthoekig stuk kaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik schaaf gewoon kaas voor een paar dagen per keer. In een bakje en steeds gewoon drie plakjes op een boterham. Scheelt de helft aan gewicht tov voorgesneden kaas. Half zoveel vet, half zoveel zout, half zoveel calorieën. Daarnaast vind ik persoonlijk die plakken voorgesneden kaas een beetje vies. Rubberig en gauw droog. Ik koop bij een kaasboer, iets duurder dan de goedkoopste supermarkt kaas, maar veel lekkerder. En veel beter houdbaar, uitdrogen doet het pas na drie weken, dan de dure supermarkt kaas.
  Mijn moeder schaafde voor ieder die wilde drie plakjes en die legde ze net voor het eten klaar op je bord. Heb ik toch iets van haar over genomen.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik koop alleen een stuk kaas, plakjes vind ik te duur, mijn kaasschaaf kan dat zelf veel goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Is ook met Pampers. De prijs is altijd €10, maar er zitten elk jaar minder luiers in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Veel mensen weten niet dat ze naar de eenheidsprijs moeten kijken om een goede vergelijking te kunnen maken... Ik heb dat bijvoorbeeld mijn leasedochters geleerd die het vervolgens ook weer doorvertellen. Dus ja, in dat opzicht is er zeker sprake van misleiding...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misschien ook handig om prijs vergelijken lastiger te maken voor de consument.
  Ik koop gewoon een blok kaas maar ik heb weer andere geneugten waar ik wel extra geld aan uit geef.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Onze lokale kaasboer heeft lekkere kaas die hij vakkundig voor mij in plakjes hakt. Voor mij gatenkaas, geitenkaas met kruiden of jong belegen. Voor man extra oude. Heerlijk. ik zeg het eerlijk heb verwende smaakpapillen. Een stuk is teveel voor mij.
  Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik koop ook pakjes gesneden kaas, soms de goedkope van de Plus wanneer er geen reclame is. Eigenlijk at alleen mijn man kaas en dan 1 plak per dag. Dan komt een pakje goedkoper uit ook al is de plak dikker. tegenwoordig neem ik vaker kaas maar dan het liefst geitenkaas, plakjes of half-smeerbare
  Maar in een gezin zou ik nooit plakjes kopen maar een plat stuk, daar kun je het zuinigst van schaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik vermoed dat het rare gewicht komt door de vorm+dikte van de plakken, die een bepaald gewicht vormen, en dat 1 verpakking een vast aantal plakken is. Dat resulteert dan in een mogelijke verpakking van 190 g, of 200zoveel gram. En dan is 190 marketing technisch vast handiger.
  De vorm en/of dikte van de kaas aanpassen kan natuurlijk (om precies 200 g te doen), maar dat kost investeringen, die het bedrijf niet wil maken. Bovendien 190 is toch een prima gewicht? En niemand klaagt.
  Dus alles blijft zoals t is?

  BeantwoordenVerwijderen