Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 7 januari 2015

Aardbevingsbestendig

Gisterochtend was er in de omgeving van Loppersum, nog geen 17 km van mijn woning, al weer een aardbeving. Deze was 2,7 op de schaal van Richter. De zoveelste in de regio binnen een jaar. Op 30 december was er een beving bij Woudbloem, op ruim 11 km afstand. Het wachten is op de volgende en die daarna en die weer daarna.

Mijn huis en ook het gebouw waar ik werk zijn van vóór de aardgasaardbevingen.  Dat betekent dat ze niet bevingsbestendig gebouwd zijn. Ik vertelde jullie al van de beving die ik meemaakte op mijn werk op 30 september afgelopen najaar. De muur waar ik naast zat, schudde voelbaar heen en weer. Een beangstigende gewaarwording! Er zijn plannen om het gebouw te verbouwen en uit te breiden. De verbouw zou afgelopen herfst beginnen, maar doordat verbouwplannen niet aardbevingsbestendig zijn en de nieuwe norm gaat worden dat gebouwen een flinke beving moeten kunnen doorstaan, is de verbouwing uitgesteld. Aardbevingsbestendig maken betekent dat er miljoenen meer geïnvesteerd moeten worden en dat geld is er niet. Tenminste voorlopig niet. Dus zitten we voorlopig opgepropt in een te klein gebouw.

En mijn huis? Ik heb geen idee hoe het gaat. Er is nog niet veel aan te zien.  De tussendeur naar de voordeur is een beetje scheef en schuurt tegen de drempel aan. Wat de schade echt is van zo'n 100 (96 volgens het KNMI) bevingen per jaar? Ik weet het niet. Blijft het betonnen geraamte goed intact als er zó regelmatig beweging in zit? Ik ben bang dat binnenkort de eerste doden vallen. Niet dat ik dat zal zijn, hoewel dat op 30 september wel even door mijn hoofd flitste, maar de huizen pal boven het gaswinningsgebied hebben het zwaar te verduren. Met het opvullen van een scheur ben je er niet, een heel huis ligt uit het lood, waardoor dragende muren het dak en de vloeren van verdiepingen niet meer goed dragen.

Max van den Berg, de commissaris van de Koning, sprak afgelopen maandag in zijn Nieuwjaarsspeech: niet de schatkist, maar de veiligheid moet voorop staan. Zie hier het Youtube filmpje:

5 opmerkingen:

 1. Oh, wat erg zeg van je huis. Hopelijk wordt er een oplossing gevonden voor alle gedupeerde mensen. En gaat er niet eerst 40 jaar van heen en weer emmeren overheen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een tijdje in de omgeving van Slochteren gewoond en in de stad Groningen. Toen stond ik er niet zo erg bij stil, maar als ik nu steeds die berichten hoor, dan ben ik toch erg blij dat ik daar weg ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die man had met zijn speech helemaal gelijk. Helaas kijken de mensen die daarover gaan alleen naar het geld, voor de gevolgen die dit op den duur kan gaan hebben sluiten ze hun oren en ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 100 aardbevingen per jaar is wel bizar veel zeg!
  Ik wist niet dat het er zoveel waren.
  Heel naar als je in het gebied woont.

  Hopelijk blijft je eigen huis heel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag was er al weer 1, deze keer bij Delfzijl. Niet zo heel zwaar, maar toch!

   Verwijderen