dinsdag 24 februari 2015

50% kans op zwaardere aardbevingen

Jullie moeten het mij maar niet kwalijk nemen, ik blijf nog even schrijven over aardbevingen.

Mijn indruk is dat de NAM de situatie vaak rooskleuriger voorstelt dan dat die in werkelijkheid is, maar de NAM (+ Shell) kwam gisteren met nieuws naar buiten waarvan ik dacht: poeh, dat is niet best. Afgaande op die indruk van mij is het heel goed mogelijk dat de situatie nóg ernstiger is dan dat hij wordt voorgesteld. Ze zullen van de NAM en Shell zeker niet over één nacht ijs gaan.

Wat was het nieuws?
Er is een kans van 50% dan Groningen in de komende 8 jaar getroffen wordt door een aardbeving die zwaarder is dan de aardbeving van augustus 2012 bij Huizinge. Vooraanstaande onderzoekers van de NAM en Shell komen tot die conclusie. Ze hebben deze conclusie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift SolidEarth. Je kunt het hier lezen.
Die aardbeving in Huizinge was 3.6 op de schaal van Richter.

Omdat het om aardbevingen gaat die relatief dicht onder het aardoppervlak liggen, zal deze aardbeving veel schade met zich mee kunnen brengen. Je kunt een aardbeving van 1.2 op de schaal van Richter al waarnemen. De aardbeving die op 30 september 2014 bij Ten Boer plaatsvond, had een kracht van 2.8. Die aardbeving was in de stad Groningen héél duidelijk merkbaar. Ik voelde de vloer bewegen en de muur achter mij trillen. Volgens een collega was het net alsof er een grote vrachtwagen tegen het gebouw aanreed. Die beving was dus 2.8 op de schaal van Richter en dat is iets héél anders dan een aardbeving zwaarder dan 3.6.

Die kans van 50% betekent dat er morgen al een zeer zware aardbeving kan plaatsvinden, maar misschien valt het allemaal wat mee en hebben we te maken met die andere 50% en maken we die superzware aardbeving helemaal niet mee.

Eergisteren vonden er op één dag 3 aardbevingen plaats, 1 in Meedhuizen, 1 in Sappemeer en 1 in Steendam. De aarde is in ieder geval nog wel in beweging, zo veel is zeker.

1 troost: in de berekening wordt uitgegaan van een ongewijzigd gaswinningsbeleid. Als we nu in maart allemaal zó stemmen dat de gaskraan helemaal wordt dichtgedraaid, dan valt het misschien mee.

11 opmerkingen:

  1. Het is bizar dat de veiligheid van mensen zo in het geding is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt afschuwelijk! Bovendien zullen de aardbevevingen voor een aantal mensen, waaronder ik, reden zijn niet naar de provincie Groningen te verhuizen. Je koopt nu eenmaal geen huis, waarbij het risico groot is dat het scheurt oid door aardbevingsgevaar... Logisch, maar ook afschuwelijk... Ook ik ben groot voorstander van het dichtdraaien van de gaskraan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tsjonge dat klinkt inderdaad onheilspellend zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zoals Youp van 't Hek laatst in een column schreef, zorgen dat het geld van Griekenland terugkomt, dan kunnen we - met een fractie ervan - de woningen in Groningen (onbedoelde rijm) opknappen en aardbevingsbestendig maken.
    Ik hoop van harte dat ze van regeringswege hun verstand eens beginnen te gebruiken, maar realiseer me aan de andere kant ook dat we met z'n allen jarenlang geprofiteerd hebben van het gas en de opbrengsten ervan. Het is allemaal zo dubbel, maar deze situatie zal er niet voor zorgen dat de provincie Groningen er aantrekkelijker op wordt om je te gaan vestigen, wat volgens mij wel nodig zou moeten zijn, want aan leegloop heeft niemand iets.
    De stad Groningen is een ander verhaal, hoorde ik gisteren op de radio, die behoort tot de steden waar de koopwoningen niet aan de slepen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Help, mijn reactie was weg. Nog maar een keer: Ik vind het schandalig hoe er wordt omgegaan met de bewoners van Groningen door de dames en heren in Den Haag! Geld verdienen mag nooit ten koste gaan van de gezondheid en de veiligheid van mensen. Ik ben het helemaal eens met Gerda.
    Ik stel dan ook voor dat met het geld dat door Griekenland teruggestort wordt (ahum) naast het herstel en aardbevingsbestendig maken van de woningen geïnvesteerd wordt in duurzame warmte, bijvoorbeeld warmte die uit de aarde komt en door een warmtepomp gewonnen kan worden. Ik geloof niet in die akelige stink kachels waarbij heel milieuonvriendelijk allerlei troep in de fik wordt gestoken "omdat dat zo goedkoop is". Hier in de wijk hebben wij een paar van dat soort mensen die de omgeving dusdanig vervuilen met hun geschilderde en bewerkte hout en die zorgen dat de kans in de wijk op longkanker met 600% doen toenemen en de overige bewoners niet meer kunnen luchten en de ramen open kunnen hebben. En ik geloof ook niet in het winnen van schaliegas in de rest van het land waarbij de hele drinkwatervoorziening in gevaar komt.
    Ik wens dat wij allemaal kunnen wonen in gezonde, goed te luchten woningen waarvan de funderingen en de muren blijven staan omdat er geen aardbevingen meer zijn. Heel veel sterkte. Inez

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inez, ik reageerde een paar dagen geleden ook al over aardbevingen. Die kunnen we niet voorkomen. De aarde heeft diverse platen die langs elkaar heen schuiven en daardoor aardbevingen veroorzaken. Daarnaast hebben we diverse grote en vele kleinere breuklijnen in Nederland. De grond ernaast verzakt en gaat omhoog; dat is nu eenmaal de werking van de aarde. Wat we wel kunnen doen is ervoor zorgen dat de gebouwen waarin we wonen en werken stevig genoeg zijn om een aardbeving te kunnen weerstaan.
      Het probleem met Groningen is dat de holtes waaruit het gas gewonnen is, nog niet gevuld zijn met aarde. Zolang er holtes zijn kunnen die instorten en een aardbeving veroorzaken. De Groningers kunnen dus niets doen behalve afwachten totdat de aarde haar werk heeft gedaan. En dat maakt dat men zich angstig voelt maar bovenal niet gehoord in Holland.

      Verwijderen
    2. Dank u voor de uitleg Anoniem. Zo zie je maar dat je heel zorgvuldig moet zijn met uitspraken doen (ik dan natuurlijk). Mag ik wel stellen dat er iets gebeuren moet? En dat we moeten zorgen dat we verder door moeten gaan met ontdekken en ontwikkelen van duurzame energie? Dit ook om te voorkomen dat er meer holtes in de aarde komen die door de zakkende aarde voor bevingen kunnen zorgen? Want ik neem aan dat niemand weet hoe lang het duurt voordat de bevingen ophouden.

      Verwijderen
  6. http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=127382

    In een animatie zie je in beeld hoe vaker en erger de aardbevingen worden.
    In het begin denk je, ik zie niets. Klopt. Blijf kijken, op het laatst denk je, dit is continu...Indrukwekkend.

    Ik ben blij dat ik niet meer in dat gebied woon...maar het heeft mijn aandacht wel.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen meer dan een halve eeuw geleden aardgas werd ontdekt in de buurt van Slochteren werden onze bestuurders hebberig. En wel op een rare manier. Wij betaalden voor gas 7 Hollandse centen per kuub. Maar export was nog leuker, de omliggende landen betaalden 3 á 4 cent per kuub. Toen de aarde onrustig werd was de hebberigheid nog groter. De gaskraan nog verder open en hopen dat je de bevolking nog langer probeert dom te houden. Nu er geen weg terug is en de NAM en SHELL door de veiligheidsraad toch moeten toegeven dat ze -samen met de staat- hun zakken teveel hebben gevuld mag je als Groninger zien dat je toch echt schadeloos wordt gesteld. Maar geld is belangrijk daarvoor. Maar hoe zit het met de trauma's van de kinderen en volwassenen? We mogen op 18 maart stemmen, Hoe ?? Een partij in Groningen die wil knokken voor gerechtigheid? Ja graag, maar wat gebeurt er met deze stemmen voor de Eerste Kamer ?? Hoe je het ook wendt of keert; De gasbel in Groningen heeft ons warm gehouden, de staatskas gespekt, maar er niets van gespaard voor calamiteiten, en onze mooie Provincie naar de haaien laten gaan. Zoals boven al werd aangegeven; in die mooie ruimte durven wij niet meer te wonen. En als ik alles goed heb begrepen is het volledig dichtdraaien nu nog gevaarlijker. Wat is wijsheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ik dus echt helemaal niet snap is waarom er niet al vijftig jaar geleden is begonnen met aardbevingsbestendige huizen in combinatie met een beter gasbeleid. En geld apart zetten voor mogelijke evt problemen later.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. http://www.dwarshuis.com/aardbevingen-groningen/gronings-gas

    Zo werden de Groningers bedrogen.
    En vandaag -woensdag- was er weer een aardbeving bij Appingedam.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.