Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 8 maart 2015

8 maart: internationale vrouwendag

Op 8 maart wordt wereldwijd internationale vrouwendag gevierd. Ook in Nederland wordt hier al ruim 100 jaren aandacht aan besteed. In het jaar 1912 werd de eerste vrouwendag in Nederland gehouden. Belangrijke thema's: economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.

Klik hier voor het thema 2015: economische zelfstandigheid.
Ik vind economische zelfstandigheid een heel belangrijk thema. Vooral in Nederland zijn er veel vrouwen die parttime werken en die daardoor weinig inkomen hebben. In de ons omringende landen is de arbeidsparticipatie onder vrouwen veel hoger en wordt ook minder parttime gewerkt.
In Nederland was in 2014 52% van de vrouwen tussen 25-65 jaar financieel onafhankelijk. (financieel onafhankelijk = tenminste 900 euro per maand netto verdienen). Dat betekent dus dat 48% van de vrouwen in deze leeftijdsgroep financieel afhankelijk is van een partner of van een uitkering.
Ik zelf ben sinds 1999 financieel onafhankelijk en ik kan jullie zeggen: ik ben er heel blij mee!
- niet meer afhankelijk van een uitkeringsinstantie,
- geen controle meer van bankafschriften door de sociale dienst,
- geen beperking van het aantal vakantieweken (in de bijstand mocht ik max. 3 weken vakantie nemen),
- niet hoeven zwaaien met een stigmatiserende "armoedepas" (kortingspas voor minima),
- niet meer naar de middelbare school om daar een bewijs van inschrijving van mijn dochters te halen zodat ik een extra vergoeding kreeg.
- geen familieleden of anderen die vonden dat ik een profiteur was van hun belastingcenten
kijk ook nog eens hier, over mijn jaren in de bijstand.

Gewoon iedere maand een eigen salaris waarmee ik kan doen en laten wat ik wil! Niet dat mijn inkomen ooit gigantisch was, maar genoeg om fijn van te leven.

5 opmerkingen:

 1. Ik ben voor zelfvoorzienendheid van vrouwen, maar daar hoef je toch niet altijd full-time voor te werken? M.i is dat volledig afhankelijk van je salaris / opleidingsniveau en van je wensenpakketje natuurlijk.

  Hier zou ik ons gezinnetje met de 24 uur die ik per week werk prima kunnen onderhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het ook niet over een full-time baan. Economisch zelfstandig = minimaal 900 euro netto per maand verdienen. Ik neem toch aan dat je met een full-time baan méér verdient dan 900 euro netto per maand. Ik werk nu 24 uur per week en dat inkomen is voor mij genoeg om van rond te komen.

   Verwijderen
 2. ...ik vind het erg belangrijk dat een vrouw voor zichzelf kan zorgen en niet financieel afhankelijk is van een partner of van de staat!
  ...daar hebben wij, als ouders van 2 dochters, altijd veel aandacht aan besteed en gelukkig hebben ze allebei een baan naar hun zin met een goed salaris. De ene dochter werkt voltijds, de andere in deeltijd naast haar studie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn ouders hadden niets met economische zelfstandigheid van hun 2 dochters. Je hoorde te trouwen en dan hoorde je man voor je te zorgen. Punt. Hun 2 dochters (waarvan ik de oudste ben) zijn nu respectievelijk weduwe en gescheiden. Ik heb een nabestaandenpensioen van de werkgever van mijn partner, waarmee ik nog geboft heb, want vele nabestaanden krijgen dat niet meer. En mijn zus heeft een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Maar de reden waarom ze die heeft, daar wil ik het maar niet over hebben.
  Dus financiële zelfstandigheid, ja, zeker belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op dit moment ben ik financieel afhankelijk van mijn man. Mijn man is afhankelijk van mij w.b. de zorg voor de kids in de breedste zin van het woord, het draaiend houden van de gehele huishouding etc etc. Met andere woorden wij zijn een goed samenwerkend team wat veel rust en stabiliteit in ons gezin heeft gebracht en zichtbaar ten goede is gekomen aan iedereen. De zorg die vooral de oudste twee kinderen op dit moment nodig hebben zouden wij niet kunnen geven als wij allebei zouden werken. Voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling studeer ik en daarnaast 1x per 1 a 2 jaar werk ik een paar maanden bij mijn oude werkgever mits dit goed in te plannen is. (lees; de rust en stabiliteit in het gezin gewaarborgd wordt en geen geld kwijt ben aan opvang, want dan kan ik beter niet werken gezien de kosten hiervoor)

  BeantwoordenVerwijderen