Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 21 maart 2015

Belasting (terug)betalen

Toen ik de aangifte 2014 invulde, bleek dat ik €838 terug moet betalen. Dat is veel geld, op die manier blijft er van mijn vakantiegeld in mei maar weinig over! Dat wordt helaas vakantiegeld = belastinggeld. Niets meer aan te doen!
Om nu te zorgen dat ik volgend jaar niet weer mijn vakantiegeld mag besteden aan het terugbetalen van te veel ontvangen belastinggeld, heb ik de voorlopige aanslag aangepast. Ik zou volgens de voorlopige aanslag in 2015 €625,- ontvangen. Deze voorlopige aanslag heb ik stopgezet en laten wijzigen. Nu moet ik alles wat ik van dit bedrag reeds ontvangen had, weer terug betalen. Dat is inmiddels €156,- euro.
Vervelend voor mij dit jaar, want nu betaal ik dus in totaal €994,- terug en dat bedrag komt inderdaad heel dicht in de buurt van het volledige vakantiegeld. Ik ga mijn vakantiegeld er voor reserveren.
Toch jammer van mijn vakantiegeld!

Voordeel: ik mag dan volgend jaar weer genieten van mijn vakantiegeld, want dan hoeft er niets of in ieder geval heel weinig, verrekend te worden.

PS ik heb de 2e brief over de terugbetaling van de voorlopige aanslag 2015 met de acceptgiro vandaag ontvangen. Ik moet inderdaad binnen de termijn 156 euro terugbetalen. Er staat: betaal op tijd, anders volgen er invorderingsmaatregelen. Maar ..........  er wordt nergens een termijn genoemd. Wanneer is dan die uiterste datum?  Ook op de site "mijn belastingen" staat helemaal niets over betalingstermijnen. Blijkbaar een foutje in de ICT programmatuur van de belastingdienst. Dus heb ik maar eens in mijn administratie de brieven tevoorschijn gehaald waarin ook sprake was van terugbetaling belastingen. Daar was de termijn wel genoemd en was het steeds ongeveer 6 weken na dagtekening. Zal ik dat dan maar aanhouden?

19 opmerkingen:

 1. Zeker weten dat je alles goed ingevuld hebt? En ook: dit jaar was wel een uitzonderings-jaar, vanwege dat men op je werk te weinig belasting ingehouden heeft per maand, en dat weer vanwege de afspraken die men laat in 2013 in de politiek gemaakt had. 2015 zou beter moeten gaan, wat dat betreft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh echt vervelend! Jij voldoet dus ook niet aan de gemiddeld 150 euro... Maar was het wel nodig om hem over 2015 stop te zetten? De spelregels zijn veranderd voor het jaar 2015, ik weet nu al dat ik niet terug hoef te betalen (staat netjes op de site van de belastingdienst). Maar aan de andere kant dat geld krijg je dan wel in 2016 terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat jammer van het vakantiegeld.

  Een paar jaar geleden ging mijn vakantiegeld helaas ook naar de Belastingdienst.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij krijgen terug. Vorig jaar hebben we de voorlopige aanslag stop laten zetten en het nu jaarlijks uit laten keren, zodat we zeker weten niets teveel te krijgen. Een fijn gevoel en maandelijks komen we er goed mee uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei ... dat gaat om wel heel veel geld. Heb je de complete maandelijkse teruggave daadwerkelijk nodig om rond te komen ? Anders zou je deze nog verder kunnen aanpassen, dan krijg je volgend jaar wellicht juist geld terug i.p.v. bij de moeten betalen. Veel succes !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die maandelijkse teruggave heb ik helemaal stop laten zetten. Ik ben het zat om zo veel terug te moeten betalen. Misschien krijg ik dan komend jaar wél wat terug.

   Verwijderen
 6. Dat is jammer ja. Wij hebben de teruggave per 1-1-14 stop laten zetten, ook omdat wij niet helemaal in konden schatten wat onze te betalen kosten zouden zijn. En nu, anderhalf jaar later krijgen wij terug. Blij dat wij toen besloten hebben tot stopzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je maandelijks geld terug wilt van de belastingen voor de aftrek van b.v. een eigen woning dan is het uitkijken ! Want ook deze verrekening vindt je baas aantrekkelijk. Hij betaald dan ook minder belasting omdat je bruto loon naar beneden is bijgesteld. Kom je dan boven dit brutobedrag als inkomen dan wil de belastingdienst ook het bedrag wat je terug moet storten ook het aandeel van je baas. Daarom vallen zulke verrassingen ook altijd tegen. Wij hebben daarom nooit een verrekening per maand aangevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gerrie,
   Dat is niet het geval. Hypotheekrente aftrek verlaagt je verzamelinkomen, maar niet je bruto-inkomen. Het heeft geen enkele invloed op de sociale premies die de werkgever moet betalen en de loonheffing die hij voor je afdraagt. Voor je werkgever maakt het niets uit. Dat zou anders ook betekenen dat mensen met een koophuis goedkoper zijn als werknemer dan mensen zonder.

   Groeten Anne

   Verwijderen
  2. Anne, dank voor deze informatie. Het leek me ook al raar dat een maandelijks uitkeren van de hypotheekrenteaftrek voor de werkgever goedkoper zou zijn dan de jaarlijkse. Het bedrag komt immers niet bij je bruto loon op, maar je ontvangt het geld van de belastingdienst.

   Verwijderen
 8. Balen zeg!! Wij krijgen nog flink wat terug. Ik heb vorig jaar van januari tot maart nog WW-uitkering gehad en daar word ook belasting vanaf gehaald. Maar omdat ik onder de grens bleef voor de heffingskorting kreeg ik nog flink wat terug daarvan. Helaas het laatste jaar voorlopig...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zit je met de betaalde rente ook niet dicht op de bijtelling huurwaardeforfait?
  Is dat wel goed gegaan? De bijtelling vervalt als de rente gelijk of lager is dan het forfait.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit lijkt me een terechte opmerking van Bloem. Je betaalt inmiddels zo weinig hypotheekrente !

   Verwijderen
  2. Het klopt dat mijn huurwaardeforfait niet meer in box 1 bijgeteld wordt. Dat is wegens geen of kleine eigenwoningschuld. Het aangifteprogramma rekent dat automatisch uit, daar hoef ik niets voor te doen.

   Verwijderen
 10. In art. 9 lid 1 van de Invorderingswet 1990 staat dat een belastingaanslag invorderbaar is 6 weken na de dagtekening van het aanslagbiljet. Als je binnen 6 weken na dagtekening betaalt, dan hoef je je geen zorgen te maken over invorderingsmaatregelen. Maar evengoed vervelend dat je je vakantiegeld niet aan vakantie kunt besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, prima, dan komt het wel goed. Mijn aanname, aan de hand van de vorige keren dat ik terug moest betalen, dat de periode 6 weken is, klopt dus wel.

   Verwijderen
 11. Beste Zuinigaan,
  Ik las op een andere blog dat er na 10 maart een wijziging in het aangiftesysteem is aangebracht door de belastingdienst, waardoor aangiftes voor die datum nu benadeeld kunnen zijn. Spaarolifantje schreef hierover. Dus heb je voor 10 maart alles ingevuld, dan is het wellicht de moeite waard om er nog eens doorheen te lopen. Misschien komt het positiever uit dan nu het geval is...

  Groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen