Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 20 april 2015

Boodschappen in de afgelopen 2 weken, wel wat meer dan 2,50 per dag

Als ik naar mijn boodschappenlijstjes kijk met de blik van: kun je eten en drinken voor 2,50 per dag, dan zijn er toch een aantal boodschappen die geschrapt zouden moeten worden.

In week 15: mango in blik, blauwe kaas, tomatensaus en ook de tortellini.
De mango was, in vergelijking met wat je er bij AH voor betaalt, wel erg goedkoop. Action 59 cent  en AH 167 cent, voor precies dezelfde blikjes. Ik combineerde ze met Griekse yoghurt en heb een paar blikjes cadeau gedaan aan oudste dochter toen ik daar ging eten. Die mango is wel erg lekker, maar te duur als je echt zuinig moet doen.
De blauwe kaas gebruik in de pasta, in de quiche en op wraps. Heerlijk, maar wel aan de prijzige kant.
De tomatensaus kocht ik voor als ik een keertje snel moet. Normaal voor €2,55 en €2,29 en nu voor 1 euro per fles of pot. Als je werkt met een goedkoop blikje gepelde tomaten ben je goedkoper uit.
De tortellini is eigenlijk schandalig duur. Normaal €2,36 voor 250 gram. Dat is bijna een tientje de kilo! Door de aanbieding kocht ik ze nu voor 4 euro de kilo.

Week 15 van 6 - 13 april '15
*=aanbieding, @=afgeprijsd  WAAR PRIJS
FRUIT
sinaasappels, 2 kg lidl 1,99
mango in blik, 5x Action 2,95
ONTBIJT EN LUNCH
rijstwafels AH 0,21
pindakaas met stukjes noot Lidl 1,49
biokarnemelk* AH 0,85
WARME MAALTIJD
sla, ruim 600 gr Lidl 0,99
bloemkool, bijna 2 kg*. AH 1,49
4 zakjes tortellini* AH 4,00
3x blauwe kaas* AH 3,81
vissticks AH 1,49
salami Lidl 2,29
spekreepjes Lidl 1,35
2 x tomatensaus in fles* AH 2,00
Griekse yoghurt AH 1,49
LEKKERS/diversen/tussendoor
noten Action 1,89
TOTAAL week 15,  april '15 26,30

Niet geschikt voor eten voor €2,50 per dag in onderstaande week:
Noten en kaas
Kaas: als je budget per persoon €17,50 per week is, dan is €3,59 een onevenredig groot bedrag. Dat is namelijk 20% van het besteedbare budget.
Hetzelfde geldt voor de noten, dat is 22% van het budget. Met die aankoop van kaas en noten blijft er te weinig meer over voor andere belangrijke voedingswaar.


Week 16 van 13 - 20 april '15
*=aanbieding, @=afgeprijsd  WAAR PRIJS
FRUIT    
bananen, 3 stuks Lidl 0,51
ONTBIJT EN LUNCH    
melk, 2 liter Lidl 1,18
kaas AH 3,59
brood Lidl 1,19
rijstwafels Lidl 0,27
eieren @, 6 stuks AH 1,01
melk, 6 liter AH 3,19
WARME MAALTIJD    
courgette Lidl 0,69
uien, 2 kg Lidl 0,79
aardappels, 2.5 kg Lidl 0,99
cherrytomaatjes Lidl 0,49
mini trostomaten, 15 stuks, 500 gr Lidl 0,79
prei AH 0,45
gember, stukje 65 gram AH 0,45
yoghurt AH 0,79
zoetstof Kruitvat 1,89
LEKKERS/diversen/tussendoor    
noten, 400 gr Lidl 4,00
TOTAAL week 16,  april '15   22,27

Over die €2,50 per dag: Ik ben bezig te kijken of ik toe kan met €2,50 per dag. Nou dat blijk héél moeilijk te zijn. Ik probeer heel zuinig te zijn, noteer alles wat ik eet en reken uit hoe veel het kost. Ik schrijf er binnenkort een bericht over.

10 opmerkingen:

 1. Ik heb ook altijd tomatensaus in huis en haal die bij de lidl. Italiaanse gezeefde tomaten, blauwe verpakking, 0,52 cent. Smaakt heerlijk. Misschien kun je het eens proberen. En inderdaad de kaas is altijd duur. Hier ook hoor. Ik ben meestal 2 verpakkingen kwijt. De 2e verpakking is 30+ kaas en daar doe ik twee weken mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat het leven van 2,50 per dag lastiger is als je alleen bent. Voor ons als gezin is het goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben benieuwd naar je artikeltje over die 2,50 EUR per dag, het intrigeert me mateloos hoe mensen dit kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als alleenstaande is boodschappen doen niet extreem veel goedkoper dan voor 2 personen boodschappen doen. Ik zie dat vaak om me heen. Die €2,50 per dag komt van de €35 voor gezin zonder kinderen, die je krijgt in de schuldhulpverlening.
  Ik ga proberen in mei de €90 per week voor 4 personen te halen (jongste nog in luiers, dus die ook mee).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik vraag me ook altijd af hoe je echt uitgebalanceerde gezonde voeding kunt eten voor dat bedrag. Ik zie bij Annemiek van Deursen wel allerlei goede voorbeelden voorbij komen, maar waarschijnlijk ben ik gewoon een lastige eter (verdraag ook niet alles, dus dat is al lastig). Misschien dat het wel kan als het écht écht moet? Wat denk jij?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij is het voor een alleenstaande nog lastiger dan voor meerdere mensen. Kleine verpakkingen zij vaak duurder. Bulk inkopen leidt toch vaak tot weggooien. Kortom ik ben blij dat ik het niet moet doen met 2.50

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kan verse pasta ook zelf maken. Goedkope tarwebloem van 39 ct per kilo, olijfolie ei en water. recepten bijv hier
  http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/tortelloni-en-ravioli-vouwen
  http://koken.vtm.be/de-keuken-van-sofie/recept/tortellini-in-brodo
  dan kost een portie pasta een fractie van wat je nu uitgegeven hebt. Blauwschimmelkaas heeft een sterke smaak. Je kan wel met de helft toe in recepten. Nootjes kan je vervangen door doppinda's. Soms erg goed en goedkoop bij de Lidl. Erg leuk dat geknabbel,vooral als je buiten kan zitten. Doppinda's verschillen erg in prijs en kwaliteit. Goed vergelijken! 2,50 per dag is voor een 60 + vrouw natuurlijk wel een ander verhaal als ern 30 jarige man. Die eten bijna het dubbele. Ik denk dat jij wel met 1 brood toe kan per week. Mijn zoon heeft er zeker 2 nodig per week.
  Succes met je experiment gewenst. Met de voorgestelde wijzigingen redt je het met 17,50 denk ik.
  Groeten
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga het ook proberen, ben erg benieuwd of ik dat ga redden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ga die recepten voor 2,50 eens goed bekijken. Wat voor mij werkt is alles zelf maken, nooit gesneden groente oid, van het seizoen en uit Nederland. Dus in de winter veel kool, winterpeen, erwtensoep noem maar op eigenlijk is er altijd genoeg te variëren. In de zomer koop ik aardbeien als ze goedkoop zijn en daar maak ik jam van, ik maak sowieso veel in met de weckketel. Zodat je in de winter ook eens een lekker potje tuinboontjes kunt pakken. Brood bak ik zelf, veel voedzamer, je weet wat erin zit en vooral wat er niet in zit en het is zo verschrikkelijk simpel en veel goedkoper. Verder geen vlees, voor mij hoeven geen dieren te lijden. Ik poog ieder jaar wat uit mijn moestuin op te kweken, ben ik nog niet zo goed in. En verder let ik op gevarieerd en gezond en behoud van eigen smaak van het product dus geen groente in beslagjes in de olie bakken. Daarmee krijg je veel te veel vet binnen, dat is slecht voor je gewicht maar ook voor de binnenkant van je lichaam. Ik probeer hiermee zowel mijn portmonee als lichaam gezond te houden en het geeft zoveel voldoening als je bijvoorbeeld zo'n heerlijk zelfgebakken brood uit de oven haalt ( ik bak er altijd gelijk twee efficiënter met gas :-) )

  BeantwoordenVerwijderen