Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 21 april 2015

Wat doe je als je meer buffer hebt dan het heffingsvrij vermogen?

Het heffingsvrij vermogen is op dit moment €21.139,-. Over je spaargeld dat daarboven komt, moet je belasting betalen. Hoeveel?
De belastingdienst gaat uit van 4% rente over dit vermogen en daarover moet je belasting betalen.
Dit heet vermogensrendementsheffing. Over die veronderstelde 4% van alle spaargeld boven het heffingsvrij vermogen betaal je 30% belasting. Dit komt neer op een tarief van 1,2% vermogens-rendementsheffing.
Eigenlijk is die 4% van de belastingdienst absurd, want welke gewone spaarder ontvangt 4% rente? Ik in ieder geval niet. Mijn hoogste rente is op dit moment 1,4% en over het meeste spaargeld ontvang ik op dit moment 1,2% rente.

Ik heb niet zo veel meer spaargeld dan het heffingsvrij vermogen, maar ik baal er wel van dat dit geld in feite minder waard wordt. Met de rente compenseer ik nèt de inflatie, maar die rente gaat door de vermogensrendementsheffing helemaal naar de belastingdienst. Wat doe ik daar aan?
Alle spaargeld boven €21.139 in een oude sok stoppen?

34 opmerkingen:

 1. Helaas, ook oude sokken moet je opgeven bij de belastingdienst. Ik zou met het meerdere de hypotheek aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daarom was die kluisroof bij de bank in Londen zo lucratief. Investeer in een goede safe in je woning, of wacht op de wetswijziging die er nu aan gaat komen. Na een uitspraak van een EU rechter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De 'oude sok' is een matige oplossing aangezien er ook een grens is aan onbelaste contanten in huis, daarboven betaal je evengoed belasting (en nu dan zonder enige rente inkomsten). Die 'sok' kan je natuurlijk ook verzwijgen (want lastig te controleren) maar dat is dan weer belastingontduiking.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het in de eerste instantie aflossen of op een bepaalde manier investeren. Misschien zonnepanelen of iets dergelijks. In ieder geval iets dat geld oplevert en niet meetelt qua vermogen. En ik denk dat ik idd zeker ook wat in de sok zou doen. Geen tienduizenden euro's, maar een paar kan wel. En met sok bedoel ik dan een brandwerend kluisje natuurlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Of ga groen sparen bij bijvoorbeeld ASN of Triodos:

  http://informatie.spaarrente.nl/vrijstelling-vermogensrendementsheffing
  http://www.spaarrente.nl/groen-sparen.aspx

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groen sparen is inderdaad kan inderdaad een overweging zijn. Alleen moet je er op bedacht zijn, dat je dit pas in december regelt en niet nu. Dit i.v.m. het feit dat de hiervoor geldende belastingvrije voet, pas voor het volgende jaar geldt en de rentevergoedingen bij groensparen nog lager zijn dan wat je op je gewone spaarrekening krijgt.

   Verwijderen
  2. Ik deed dit vorig jaar al, maar ontdekte pas onlangs het voordeel. Overigens heb ik het product van ASN en die rente is op dit moment niet lager dan de rest (althans hetzelfde als mijn andere spaarrekening bij ING).

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  3. Volgens mij heeft ASN geen groen sparen, ik lees nergens op de ASN website dat je het geld dat je daar op spaart, niet hoeft aan te geven. Terwijl dit voor hun groen-beleggen product (het groenprojectenfonds) WEL overal heel nadrukkelijk aangegeven staat, omdat het natuurlijk een groot voordeel is. Dus ik denk dat ASN sparen NIET groen sparen is en ik denk dat je dat geld gewoon moet aangeven als vermogen.

   Verwijderen
  4. Je moet al het vermogen ALTIJD aangeven als vermogen maar onder voorwaarden is het vervolgens niet belast.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 6. Hypotheek aflossen, investeren in je huis bijv zonnepanelen. Groen beleggen in een fonds Investeren in jezelf bijv leuke cursus.
  Schenking aan dochters, of aan goed doel.. Iets kopen wat je altijd al had willen hebben etc, of gewoon maar accepteren. Als je vermogen hebt dan is dat nou eenmaal zo, dan draag je op die manier bij aan de maatschappij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb bij het invullen van de belastingaangifte gemerkt dat de hypotheekschuld afgetrokken wordt van het vermogen. Het is dus in de zin van vermogensrendementsheffing moeten betalen helemaal geen probleem dat ik iets meer vermogen heb dan de heffingsvrije voet.

   Verwijderen
  2. Zuinigaan. Dan doe ik al jaren iets fout of jij. Ik betaal al jaren vermogensrendementsheffing met een hypotheek. Ik heb ook nog nooit in de media gehoord dat een hypotheek wordt gezien als negatief vermogen en van spaartegoeden af gaat. Echt vreemd. Dan zou ik al zeker vier jaar te veel belasting betalen. Zou wel fijn zijn. Mascha.

   Verwijderen
  3. Hypotheekschuld moet je NIET aftrekken van je vermogen!!! Hypotheekschuld hoort niet in box 3.
   Je hebt het misschien fout gedaan, Zuinigaan, en dan zou je in grote problemen kunnen komen als ze jouw aangifte controleren. Misschien handig om er nog eens samen met een vriend, kennis of collega die meer van de inkomstenbelasting weet, samen naar je al gedane aangifte te kijken?

   Verwijderen
  4. @Fabiooltje: Zo stond het formulier voor mij klaar. Ik heb gewoon het formulier verder ingevuld, de belastingdienst had de aftrek van de hypotheekschuld zelf zo vooringevuld. Ik zou niet weten hoe het anders moest worden ingevuld.

   Verwijderen
 7. Misschien voorlopig die oude sok/kluis? Tot er een eerlijke belasting over werkelijke rente is. Volgens Dijsselbloem komt die verandering er aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag maar tot ongeveer 500 euro cash geld hebben. Alles doorboven moet je gewoon aangeven en belasting op betalen.

   Verwijderen
  2. En wie komt er in je sokkenkast zoeken??

   Verwijderen
 8. Sinds een paar jaar betaal ik ook vermogensrendementheffing. Ik wil geen geld thuis hebben liggen. Van het belastinggeld doet de overheid veel goede dingen.
  kinderbijslag, zorgtoeslag e.d. voor mensen die het minder hebben. Als ik er zo tegen aan kijk vind ik het minder erg.
  Ergens las ik dat ze gaan bekijken of deze regeling eerlijker kan.
  Groeten en fijne dan
  Jootje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij gebruiken het om de hypotheek af te lossen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 1. Goed nadenken waarvoor je nog meer geld zou willen opsparen boven die €21.139. Wat wil je er mee? Bewaren 'voor de zekerheid'? Welke zekerheid? Als er écht 'stront aan de knikker' is, is zelfs dertigduizend spaargeld snel op
  2. Vrede in je hart hebben met de buffer die je al hebt
  3. Kijken wie je blij kunt maken met een klein extraatje
  4. Afwachten wat Wiebes/Dijsselbloem gaat doen met de vermogensrendementsheffing. Hij vindt die 1,2 % ook niet meer zo passend las ik in de krant.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. die sok kan.
  Of je hypotheek aflossen/bijstorten in spaarhypotheek.
  Zelf investeren kan ook: ik vind geldvoorelkaar.nl een fijne site, en ze werken helder en betrouwbar. Rendement 6% of meer (wel met risico, maar tot nu toe geen afzeggingen bij mij)
  Of op de beurs zetten, al dan niet via een aandelenfonds (ETF genoemd). Check de consumentengeldgids voor de aandelenrekeningen die het minste kosten. Is meer risico, en waarschijnlijk meer rendement. Als je zenuwen voldoende staal bevatten.
  Of sponsoren aan goede doelen, kickstarter (goede producten) of familiefeestjes (herineringen!).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook contant geld is belast in box 3, als het tenminste meer is dan € 517 (vrijstelling 2015). Als je eerlijk opgeeft wat je in je oude sok hebt, dan heb je daarom geen belastingvoordeel. Voor de Belastingdienst is het natuurlijk wel erg moeilijk om te controleren hoeveel contant geld je hebt. Als je bereid bent om daarover te jokken, dan kun je waarschijnlijk geld besparen.
  Maar daar staat tegenover dat contant geld onveilig is. Je loopt risico bij brand of diefstal, en sommige mensen vergeten simpelweg waar ze hun oude sok verstopt hebben. Als je je geld op de bank laat staan dan loop je dat risico niet (mits je onder de € 100.000 per bank blijft). Ik beschouw de 1,2% vermogensrendementsheffing daarom maar als een soort verzekering tegen brand, diefstal en verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij schenken jaarlijks een bedrag aan de volwassen kinderen zodat we onder de vermogensgrens komen. Hypotheek is al afgelost, kluisje in huis heb ik geen trek in.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo zie je maar weer...geld, meer dan nodig, maakt niet gelukkiger.
  Het is al een behoorlijk bedrag 21000 euro, om als reserve te hebben.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zit er op dit moment ook niet boven, maar mocht dat gebeuren dan gaat bij mij alles daarboven naar de hypotheek.

  Overigens gaat er zeker iets veranderen op het gebied van de VRH, zie ook:

  http://zakelijkbezuinigen.blogspot.nl/2015/04/nieuw-belastingstelsel-part-2.html

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Er is een maximum bedrag dat je in huis mag hebben voordat je het moet gaan opgeven aan de belasting. Ik meen dat het 500,00 is. Sokken helpen dus ook niet erg.

  Op het leven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En als je meer in huis hebt dan 500 euro komt de "oude sok-politie" langs om je een boete te geven?

   Verwijderen
  2. Haha ja die bange nederlanders. Gewoon een vlamvrije kluis en ophalen dat geld. Ze vragen er toch om met hun buitensporige rendementsheffing?

   Verwijderen
 17. ik heb geluk dat ik niet boven de heffings vrije som kom met mijn buffer, nou ja geluk in dit geval dan wel, mocht ik er wel boven komen dan is aflossen geen optie aangezien ik in een huurhuis woon, ik zou dan gaan kijken of er nog spullen in huis aan vervanging toe zijn of mijn dochter nog eens wat extras toestoppen, ik ga er zeker geen belasting over betalen, schandelijk zullen een aantal mensen zeggen ,maar ik kan alleen maar sparen door vreselijk zuinig te zijn , met een inkomen van net bovenbijstandsniveau dus meer belasting betalen laat ik over aan mensen met een meer dan modaal inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tot 1 juli zes procent belasting op onderhoud. Profiteer er van. Laatste kans op eenhoorns badkamer. Potten kan altijd nog. Of een auto, ook leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Investeren in fijne herinneringen. Wij zitten nu bv op Aruba op bezoek bij oudste zoon en jongste zoon en vriendin zijn ook mee. Vakanties met de kinderen en aanhang is wat mij betreft het best bestede geld. Wij hebben overigens onze hypotheek al afbetaald en gaan over 2015 ook al wat vermogensbelasting betalen! Wij besparen al jaren flink op alles behalve op vakanties met de kinderen. Ik maak me niet zo druk over het betalen van die vermogensbelasting. Ik voel me ontzettend rijk en bevoorrecht want ik had nooit gedacht ooit vermogensbelasting te moeten betalen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Tja, als je veel hebt, moet je ook veel afdragen. Ik voel het als een luxeprobleem, dat ik afweeg wat ik met mijn geld zou kunnen doen, i.p.v. dat ik moet bedenken wat ik er nu weer van moet betalen. Ik los af en soms geef ik wat weg. Leuke dingen doen kan ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Helaas blijft inflatie voor de spaarder een probleem. Ook bij de nieuwe belastingregels wordt hier geen rekening mee gehouden.
  Stel dat de spaarrente weer 4% is in de toekomst en de belasting 1,2%.
  Als dan de inflatie 3% maak je weer verlies.
  Politici vertellen niet het hele verhaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je hebt een tijd geleden gehad over de aanschaf van een autootje. Misschien om eens rond te gaan kijken naar een leuk, zuinig modelletje? Eens een keer vaker naar Ameland gaan, of weer eens met je dochters en aanhang naar de Canarische eilanden? Toch naar die ene voorstelling gaan; kortom investeer in belevenissen wat je graag mag doen. Je hebt het geld er wel voor....genieten van de dingen waar je blij van wordt. Of je dochters af en toe wat extra's toestoppen.
  Ik heb zelf nog niet de grens bereikt (gelukkig) maar het geld van mijn kinderen telt ook mee en ik pas ervoor om belasting te gaan betalen over mijn zuurverdiende spaarcenten. Ik ben nu een aantal jaren zuinig bezig en ben al een heel eind, maar zodra de 21 dichterbij komt zal ik wat meer gaan uitgeven. Niet aan onzindingen, maar bijvoorbeeld toch een andere auto aanschaffen die ik graag wil hebben. En fijn dat er een buffer is....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen