Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 18 april 2015

Een interessante discussie: eten van 2,50 per dag

Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant is een interessante discussie ontstaan over de (on)mogelijkheid om van €2,50 per dag te eten. Culinair journaliste Loethe Olthuis at samen met haar vriend een maand lang voor nog geen €2,50 per dag en volgens diegenen die de menu's tegen het licht gehouden hebben, was deze voeding zowel duurzaam als gezond.
Duurzaam snap ik: geen eten van ver, (vrijwel) geen vlees, alleen seizoensgroenten van de koude grond, geen pakjes en kant-en-klaar, want dat is te prijzig.
Gezond kan ook heel goed, je bent kook-journalist of je bent het niet. Loethe heeft vast en zeker verstand van volwaardige voeding.
Min of MeerLeven zonder Schuld en ook Vet op de botten hebben er al over geschreven, op hun weblogs kun je een heleboel reacties vinden. 

Ik vind het een leuke discussie, omdat ik weer over keuzes en aankopen ga nadenken. Ik kook bijvoorbeeld de laatste tijd nooit meer zelf peulvruchten, ik koop steeds vaker blikjes, terwijl die zelf gekookt toch het goedkoopste zijn. Dus heb ik gisteren maar weer eens een flinke pan kikkererwten in de week gezet. Ik kocht al weer een tijd geleden 2 kg kikkererwten voor €4,99. Als je kikkererwten een nacht in water laat staan, dan zijn ze verdubbeld in gewicht. Dat betekent dat ik effectief 4 kilo kocht voor 5 euro. Bij de Actie koop ik blikjes met netto 240 gram voor 49 cent. Dus dan heb je voor €4,90 netto 2400 gram kikkererwten in blik. Natuurlijk maak ik die kikkererwten die ik vandaag kook (in mijn snelkookpan) niet in één keer op. Ik maak porties voor in de vriezer.

Ik kan misschien wel wat zuiniger en in plaats van €4,25 per dag minder uitgeven, maar eigenlijk is dat voor mij niet nodig. Ik verkeer in de luxe positie dat ik voldoende geld heb om niet alle aanbiedingen langs te fietsen en bij het sluiten van de markt langs de marktkramen te gaan.

Als je op de link klikt, dan vind je op de site van de Volkskrant ook een aantal recepten van journalist Loethe Olthuis (klik):
Thaise pompoensoep met pinda's
Fusili met vis, tomatensaus en wintergroenten
Spitskoolschotel met kerrie
Nep Boston-baked beans met pompoen en spitskoolsalade
Haringsalade met bietjes
Pannenkoeken
Italiaanse knolselderijpuree met gehaktballetjes in tomatensaus
Crunchy pasta met ui, tijm en kaas
Preipasteitjes met gember

Ik heb alle recepten van de site van de Volkskrant gekopieerd en opgeslagen. Het zijn goedkope, inspirerende recepten, waar ik zeker wat mee ga doen!

8 opmerkingen:

 1. Voor dat gedeelte van de Volkskrant moet je betalen, dus ik kom niet bij de recepten. Ik heb een vast weekbudget en als ik mij daar aanhoud voor de hele maand hoef ik niet voor 2,50 te eten. Natuurlijk is het goed om een standaard van goedkope recepten te hanteren voor als je minder geld heb of nauwelijks geld, zodat je niet alleen maar droge aardappelen moet eten of helemaal nada in huis hebt, omdat je zeg de eerste twee weken teveel hebt uitgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was er al bang voor dat dit een betaalartikel was. Omdat ik een abonnement heb, kan ik alles automatisch lezen.
   Het is inderdaad verstandig om de tering naar de nering te zetten en te zorgen dat je niet aan het einde van de maand zo krap komt te zitten dat er nauwelijks geld meer is om eten te kopen.

   Verwijderen
 2. Vooral de Nep-Boston-beans ben ik nieuwsgierig naar, hoop dat je die op de site kan en mag zetten.
  De andere recepten maak ik eigenlijk al regelmatig.alleen pompoen eet ik niet, vind het echt niet lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat ik dit recept op mijn weblog mag publiceren, er zit namelijk copyright op. Je kunt me mailen op zuinigaan@gmail.com dan stuur ik je het recept.

   Verwijderen
 3. door niet meer elke dag vlees te eten, heb ik mijn kosten voor eten al aardig verlaagd en mocht ik toch zin in een stukje vlees hebben maak ik gewoon een kleinere portie klaar, verder kook ik regelmatig grotere porties van een maaltijd en vries dat in een persoonsporties in ,zodat ik als ik eens geen zin heb om te koken ik al iets kant en klaar heb en niet in de verleiding kom om een duur kant en klaar maaltijd in de winkel te kopen. hierdoor bespaar ik flink op mijn boodschappen , moet wel bekennen dat dit voor een persoon simpeler is dan voor een gezin met meerdere personen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij eten enkel kapucijners en grauwe erwten. Maar nooit uit blik, dat vinden wij lang zo lekker niet. Deze peulvruchten hoeven lang niet meer zo lang gekookt te worden als vroeger, maar een half uurtje. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hier kun je alles wel zien: http://www.voedselbankhouten.com/volkskrant-artikel-over-eten-voor-250-per-dag/

  BeantwoordenVerwijderen