Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 29 april 2015

Omdat het zo leuk is, nog meer over vroeger

Toen ik voor het blogje van 24 maart opzocht, wat de afstand was tussen de scholen en ons huis, toen kwam ik er achter, dat het buurhuis te koop stond! Ik kon een kijkje nemen in exact zo'n huis als waar ik tot mijn 9e jaar in woonde! Ik heb er niet zo lang gewoond, ik schat 6 jaar, op mijn 9e zijn we vertrokken.
Maar leuk dat het was om foto's te bekijken van het buurhuis!
Het is een klein huis, véél kleiner dan ik mij herinnerde!
Beneden is er een smalle gang met trap naar boeven, een kamer en suite met schuifdeuren en kasten ertussen en een erker. Boven zijn kleine slaapkamers en er is een zolder met vaste trap. Dat was destijds ook al zo. Onder de zoldertrap stond de grote groene kist die we meenamen op vakantie. Daarin bewaarde mijn moeder buiten de vakanties dekens.
De achterkamer beneden is 3.12 x 3.20 meter en de voorkamer is 4.10 x 3.78 meter. Verder is er een kleine, smalle keuken met een keldertje en een bijkeuken met wc en douche. Dit sanitair is op dezelfde plaats gebouwd als dat in ons huis rond 1960 gebeurde. Toen bouwden mijn oom (beroep metselaar) en mijn grootvader (beroep timmerman) een douche en een toilet en hoefden we niet meer in de tobbe en op de poepton!
Ton als toilet
Op de foto's van het buurhuis lijkt het allemaal zo klein! Door die foto's komen er veel herinneringen van 53 jaar geleden weer terug. Verbazend eigenlijk! De kleuren in de gang en van de trapleuning waren donkerrood/bruin, volgens mij heet die kleur oxblood rood. Op de foto's kan ik "ons" huis gedeeltelijk zien en de ramen zijn nog hetzelfde! In al die jaren niets veranderd.
De afmetingen van mijn slaapkamer waren 3.70 x 2.40 meter en die van mijn broertje 2.49 x 2.62.
De woning die nu te koop staat, werd in die jaren bewoond door een gezin met 10 kinderen en verder woonde er een oma bij in.  Oma sliep waarschijnlijk in het kleinste slaapkamertje. De meiden in de slaapkamer van 3.70 x 2.40 en de jongens op zolder. Het huis heeft nu een G-energielabel, dat zal in de jaren 50 niet anders zijn geweest, waarschijnlijk was het kouder en nog minder comfortabel, want nu heeft het huis deels dubbel glas. Ik bewoon nu in mijn eentje een veel comfortabeler en ruimer huis dan dat die 13 buren van ons bewoonden.
Op dit moment staan beide buurhuizen te koop, zowel aan de ene kant als aan de andere kant. Voor het ene, nogal wat verouderde huis, waar ik hierboven over schreef, wordt 85.000 euro gevraagd (Klik). Het andere huis is eigentijdser, zelfs de toendertijd ijskoude zolder is bewoonbaar gemaakt. Daar wordt 125.000 euro voor gevraagd. Overigens heb ik mij vergist, in dit laatste huis woonden rond 1960 welgeteld 13 mensen. In dat andere huis woonden alleen een echtpaar met hun puberzoon.

Nog meer over school: leren lezen deed ik met het leesplankje en de bijbehorende letters.

Ik denk dat dit leesplankje in 1959 al wel tamelijk ouderwets was, maar mijn school gebruikte het nog wel. Ook hing de bijbehorende plaat van Jetses aan de muur.


En dan de rapporten op de lagere school ( nu basisschool groep 3 t/m 8)
De vakken die er op stonden waren:
lezen
schrijven
rekenen
Nederlandse taal
vaderlandse geschiedenis
kennis der natuur
zingen
tekenen
lichamelijke oefening
nuttige handwerken - alléén voor de meisjes
handenarbeid - alléén voor de jongens
vlijt
gedrag
Uiteraard werden er cijfers gegeven en bestond het rapport niet uit verhaaltjes.
Ik was slecht in gymnastiek, ik grossierde in vijven.
Achten werden zelden gegeven. Ik was braaf en vlijtig, dus daar wel vaak achten, maar verder alleen 3 keer voor nuttige handwerken. Verder waren het meest zessen en zes-en-een-halven. Beetje jammer, want voor achten kreeg ik een bonus van mijn opa in de vorm van een gulden.
Helaas heb ik het voor lezen, taal en rekenen nooit verder geschopt dan hooguit een 7,5, maar meestal kwam ik daar helemaal niet aan toe. Ik had toen geen idee dat ik ooit nog een aantal jaren onderwijs zou volgen aan een universiteit.
Lag het aan de rapporten dat ik geen idee had van mijn toekomstperspectief?
Nee, dat denk ik niet. Als ik de rapporten van jongste dochter doorlees, heb ik ook absoluut niet het idee dat daar nu een toekomstige Master-student biologie uit zou groeien.10 opmerkingen:

 1. Ik zat vorige week nog even op het stoepje van het huis uit mijn jeugd. Wat is alles dan groot in kinderogen met je kinderlengte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedant voor je blog, ik lees je al een hele tijd! Jij bent altijd zo lekker nuchter over de dingen, dat doet echt deugd om te lezen. Ik reageer niet vaak want met de ipad loopt er altijd wel iets fout als ik een reactie wil plaatsen.
  Mijn oudste dochter heeft ook geen al te beste rapporten en ikzelf was op school ook nooit een hoogvlieger, toch werd ik batchelor in interieur. Fijn om te lezen dat die rapporten in de lagere school toch erg nietszeggend zijn
  Groetjes, nina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk! Wij hadden (zeg maar eind jaren 80) op de basisschool ook nog leesbakken en plankjes, maar toen zaten ze wel al in van die plastic dozen. Letterbakken ofzo, heten ze denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op de lagere school waar ik 6 jaar naar toe ging hadden we nog 2 'vakken' meer: namelijk godsdienst en netheid. Mijn ouders vonden godsdienst, gedrag en vlijt het belangrijkste. Na de lagere school ging ik naar het U.L.O. en daar moest ik in het tweede jaar 'godsdienst-examen' doen. Ik kreeg 'n 'godsdienst-diploma' en was dus 'gediplomeerd katholiek'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ging naar een openbare lagere school. Daar hadden we in klas 6 wel godsdienst. Dat vak was facultatief, niet iedereen ging er naar toe en we kregen er geen cijfer voor op ons rapport. Dus gediplomeerd in godsdienst werden we niet.

   Verwijderen
 5. Zo'n poepton hadden wij vroeger thuis ook...gelukkig nu een andere poepton..haha..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de zomer, als de zon op de houten buitenmuur stond, vond ik de stank echt vreselijk! Er was absoluut geen stankafsluiter!

   Verwijderen
 6. Jammer dat je de Funda link er niet opzet..
  Had graag gezien als jongere hoe het er destijds uitzag..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je voor de Fundalinks.. Leuke huizen!

  BeantwoordenVerwijderen