Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 26 juni 2015

Duur reizen

Op 12 juni reisde ik met het openbaar vervoer naar Arnhem om mijn nicht te bezoeken. Het werd een duur ritje, want ik betaalde €46,80 voor de trein.
Waarom?
Ik maakte geen gebruik van aanbiedingen of kortingskaarten.
Ik heb een jaar een NS Dalvoordeelkaart gehad + een senioren abonnement met 7 vrije reisdagen. Om deze nu aan te schaffen, zou dat mij €74,50 kosten. Dan zou ik 1x per 2 maanden vrij kunnen reizen + 1 x extra. Ik reis te weinig om er echt goed van te kunnen profiteren. Ik heb destijds deze voordeelkaart + seniorendagen er nèt uit kunnen halen en na dat jaar heb ik dit abonnement en de dalvoordeelkaart opgezegd. De reden van opzegging was ook omdat dochter niet meer in Gelderland woonde.
Ik had plannen om zo nu en dan een voordelig kaartje bij Kruitvat, Blokker of zo te kopen, maar dat was er niet van gekomen en dus stapte ik voor de volle prijs op de trein!
Is dat erg?
Welnee!
Het was een leuke en zeer welbestede dag en ik heb er van genoten!

Voor een volgende reis naar mijn nicht ga ik zeker een voordelige dagkaart aanschaffen. Dat scheelt natuurlijk wel vrij veel geld. Probleem van die voordelige dagkaarten is dat ze maar beperkt geldig zijn. Er moet dus maar nèt kort van tevoren een aanbieding zijn geweest.

Overigens, als je ooit per trein naar Groningen reist, vergeet dan niet "onze" prachtige stationshal te bewonderen!  Het station is ontworpen door architect Isaac Gosschalk. Is het niet fantastisch? En dan te bedenken dat ze in de jaren 60 werkelijk alles afgetimmerd hadden. Modernisering heette dat, met een verlaagd plafond. Er was toen ik in 1972 in de stad kwam niets van dit prachtigs te zien. Het was een enorme verrassing voor mij toen het stationshal in de oude staat teruggebracht was.

10 opmerkingen:

 1. Fijn dat het het geld waard was! Die dagkaarten zijn inderdaad vaak vrij beperkt geldig, en ook niet altijd op handige momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad schitterend en je het geld is inderdaad behoorlijk, maar je hebt genoten en een fijne dag gehad en dat is ook wat waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik koop wel vaak 1 of 2 dagkaarten als ze bij Kruidvat of Blokker in de aanbieding zijn en stem mijn reisjes, waar mogelijk, af op de geldigheidsperiode van die kaarten. (Daarnaast nog een dal-uren-abonnementen haal ik er niet uit want zo veel reis ik niet per OV.)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig was het zijn geld waard ;) en wat een prachtige hal!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was even vergeten hoe mooi die inderdaad was, terwijl ik er toch jaren elke dag gestaan heb! Je kunt trouwens vaak ook online kaartjes regelen, ik had laatst een dagkaart voor €20 inclusief Bijenkorf-lunch (die anders €10 had gekost).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De volgende keer moet je gewoon even kijken op de site van de NS en dan voordeeluitjes. Daar zit elke maand wel een kaart bij die tussen de 18 & 25 euro kost, meestal met een lunch of kopje koffie. En die hoef je niet gelijk te besteden maar als je in de buurt bent van zo'n eetgelegenheid. Wij doen dit elk jaar wel een keer. Het zijn wel e-tickets maar volgens mij heb jij daar niet zoveel moeite mee, en anders wil vast 1 van je dochters dit wel voor je doen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De dalvoordeelkaart wordt regelmatig met korting aangeboden. Dan is het pakket van de kaart met de dagen maar 54 euro. Leuke dagjes uit zijn er genoeg te bedenken. Je hebt nu ook een leuke dingenpotje dus....... denk eens aan een dagje naar Leer en daar kun je voordelig een aantal zaken aanschaffen. Bij arriva mag je fiets voor 3 euro per dag mee buiten de spits. Je kunt er ook voor kiezen om leuke tochtjes te maken in het Noorden. En dan natuurlijk ook weer eens naar je nicht. Je krijgt ook het blad spoor en daar zitten vaak voordelige meereiskaarten in. Leuk om een keer met een dochter of vriendinn op stap te gaan. Ook zitten er diverse kortingsbonnen in. Zelf heb ik een dalvrijkaart. Voor 65+ kost dat 42 euro per maand, maar maakt een auto bijna overbodig. Ik spoor overal heen, je kan er gratis 3 kidsvrij bij krijgen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die stationshal is inderdaad prachtig. Dat geldt overigens voor meer van die stations die nog uit die tijd zijn overgebleven. Men had er duidelijk wat geld voor over.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je kunt ook kijken op de site Goedkopetreinkaartjes. Dan heb je altijd alle aanbiedingen bij elkaar

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Let op de aanbiedingen van nu. Nu adverteren ze op hun suite met een maand lang onbeperkt buiten de spits reizen voor 33 euro.

  BeantwoordenVerwijderen