Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 25 juni 2015

Een potje met geld

Veel bloggers schrijven over allerlei potjes die ze gebruiken voor de diverse bestemmingen van hun inkomen:
Een potje voor de huisdieren
Een potje voor vakantie
Een potje voor extra zorgkosten
Een potje voor de aflossing van de hypotheek
Een potje voor de auto
Een potje voor de kinderen
Een potje voor de kleding
Sommige mensen hebben eindeloos veel potjes!
Als je daar baat bij hebt en het je overzicht geeft, dan zou ik zeggen: gewoon doen!

Ik heb nooit potjes gehad, ik zorgde altijd dat ik niet te veel uitgaf en dat er enige reserve overbleef en dat was het dan, maar ik geloof dat ik enigszins besmet ben geraakt door het potjes-denken:
Ik ga een potje maken!

Wat voor potje?

Een potje voor de leuk: voor uit eten, voor uitstapjes, voor cadeautjes voor mezelf.
Wat stop ik er in?
1. Mijn zakgeld. Ik heb ooit vastgesteld dat ik mijzelf 80 euro zakgeld per maand zou geven, maar dit heb ik vervolgens weer laten versloffen. Ik geef niet zo heel gemakkelijk geld voor mezelf uit.
2. Mijn extra verdiensten uit blog en stembureau.

Voor dit potje heb ik een nieuwe spaarrekening geopend. Daar zet ik met terugwerkende kracht alle verdiende geld en zakgeld vanaf 1 januari 2015 op.
Het leuke is dat ik met het openen van deze spaarrekening ook nog een cadeaubon van 25 euro verdiende. Nog meer geld voor leuke dingen!
Ik kan maar beter voor een duidelijk overzicht de netto inkomsten storten op deze spaarrekening. Hoeveel belasting zal ik rekenen voor de extra inkomsten? Misschien kom ik door die extra inkomsten in schijf 2, dus ik reken 42%.
En dan heb ik een overzichtelijk potje voor leuke dingen!

Wat ik wel een goede grap vind: de mail die ik kreeg ter bevestiging!
Vertel aan niemand uw gebruikersnaam en wachtwoord. Schrijf deze ook niet op, maar leer deze uit het hoofd.
Ze vragen nogal wat!
Ik heb gebruikersnaam en wachtwoord voor:
- marktplaats
- euroclix
- facebook
- wakibi (uitlenen van microcredieten)
- bel-me-niet-register
- digitale Volkskrant
- air miles
- digiD (daarmee kan ik inloggen bij de belastingdienst, zorgverzekeraar en pensioenfonds, 3 vliegen in 1 klap!)
- mijn bankrekening
- 2 andere spaarrekeningen
- mijn kapper, om digitaal een afspraak te kunnen maken
- OV chip
- bibliotheek
- bol.com
- 2 privé mailaccounts
- login op mijn werk
- 4 mailaccounts op mijn werk
- een catering-bestelaccount op mijn werk
Waarschijnlijk zijn er nog wel meer, even vergeten.

Geadviseerd wordt om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. En dan moet ik als 60+-er al deze gebruikersnamen en wachtwoorden onthouden?
Er zijn gebruikersnaam- en wachtwoordcombinaties die ik paraat heb, nog redelijk veel eigenlijk, maar als ik niet regelmatig zo'n combinatie gebruik, dan heb ik werkelijk geen idee, dus noteer ik ze toch maar. Bovendien, er zijn instanties die regelmatig een nieuw wachtwoord van mij willen, vooral op mijn werk wordt iedere 3 maanden een nieuw wachtwoord gevraagd en dat moet aan allerlei veiligheidseisen voldoen.

Hoe ga jij met die wachtwoordellende om?
En doe jij wat met potjes?


17 opmerkingen:

 1. Ik gebruik wel vaak hetzelfde wachtwoord.En heb alles opgeschreven. Zelfs de bankwachtwoorden liggen op papier in de kluis. Ik hoop niet,dat de tijd komt,dat ik dat alles niet meer kan onthouden.Want wij worden de eerste pc-generatie,die mogelijk vergeetachtig of zelfs dement wordt.En dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik tekenen van dementie ga vertonen, dan ga ik mijn financiële zaken uit handen geven aan 1 van mijn dochters.

   Verwijderen
 2. Ik heb ook geen echt budget of potjes, geef ook niet mer uit elke week dan basis en als ik iets extra wil kan dat zowel spontaan of na goed overdenken of dat echt nodig is.

  Jammer dat de cadeaukaart alleen bij de ...korf besteedt kan worden, daar kom of koop ik nooit. Als de zwitzerse tenminste die rekening is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad de spaarrekening van het Zwitserse leven. In Groningen is nog een .. korf. Waarschijnlijk verdwijnt die binnenkort. Je kunt bij deze winkel ook digitaal winkelen en deze cadeaukaart besteden

   Verwijderen
 3. Stel dat omeloeks1966! j huidige wachtwoord is. Dan kun je dat veranderen in een zin. Dat wordt dan omeloeks1966!ismijnwachtwoordvoorbol.com . Of omeloeks1966!is mijnwactwoordvoorovchip. Dat heb ik een ergens gelezen. Dat lange wachtwoorden in de vorm van een zin het beste zijn. Je kunt er ook omeloeks1966!ovchip van maken. Het lijstje wat je dan maakt is alleen de toevoegingen opschrijven

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf heb ik geen potjes. Of ja, we hebben een gezamenlijke spaarrekening, een rekening voor onszelf en ik heb nog een rekening voor extra inkomsten. Die laatste rekening is eigenlijk ook voor ons beiden, maar omdat ik vaker iets extra's krijg, stort ik er vooral op.

  Ik ga er geloof ik niet aan beginnen om potjes te maken voor alles, het gaat gewoon van de grote hoop af.

  Wachtwoorden heb ik gewoon in een beveiligd bestand op mijn computer staan. Ik heb niet overal hetzelfde wachtwoord en ik kan ze ook niet allemaal onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is voor mij als niet 60+ ook een probleem, als je al die verschillende wachtwoorden en inloggegevens wilt onthouden moet je ze toch ergens opschrijven, omdat inderdaad ook nog weleens geregeld wordt gevraagd naar een te veranderen wachtwoord. DIT IS NIET MEER BIJ TE HOUDEN.

  Groet Berna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor de wachtwoordellende hanteer ik de 'manuele' methode. Ik schrijf ze op een schrijfbloc A4tje en verstop deze ergens waar ik ze terug vinden kan, natuurlijk !
  Ik heb al 3 vellen vol van deze wachtwoord en inlog codes. Ja, hoe kan je die nou allemaal onthouden! Zelfs jonge mensen doen dat niet, volgens mij, die vragen gewoon weer een nieuw wachtwoord aan.
  Aan potjes doe ik niet. Ik maak een begroting en daar houd ik mij aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier noteer ik alle wachtwoorden (want dat zijn er inderdaad nogal wat) in een beveiligd document (met wachtwoord, dát wachtwoord moet ik dus niet vergeten) op een externe schijf. Soms dus een beetje gedoe als ik een wachtwoord niet weet, moet ik eerst dat apparaat uit de kast halen en inpluggen. Aan de andere kant, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ...ook ik heb een lijst met wachtwoorden en inlogcodes in de kluis liggen. Potjes doe ik niet aan, heb ik ook in slechtere tijden nooit gedaan. Altijd geweten wat er binnen komt en wat er mee gebeuren moest! Behalve de hypotheek nooit schulden gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb gewoon potjes, maar wel digitale en ook echt met aparte rekeningen, anders raak ik in de war. Ik kan dan wel gewoon zien hoeveel geld ik totaal heb, maar geef het makkelijker uit voor het doel waarvoor het potje is. Zo spaar ik bijvoorbeeld apart voor vakantie en heb ik ook geen moeite met dat geld uitgeven voor vakantie. Hetzelfde bedrag uit een 'algemene pot' pakken zou ik een stuk lastiger vinden. Overigens zou het soms wel verstandiger zijn om alles als geheel te doen, want als de buffer flink inkakt, is het dan bijvoorbeeld wel verantwoord om op vakantie te gaan, ook al zit er geld in die pot? Maar ach, voor mij werkt dit nu zo en het motiveert een stuk meer. Anders is het ook maar voor de grote hoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook potjes. Een voor de dieren, een voor vaste lasten die eens per jaar komen, een leuke dingen potje en een gewone spaarpot weer verdeeld over spaar en beleggeld. Ik heb voor ieder potje een andere spaarrekening en soms denk ook wel eens om het op een hoop te gooien want per saldo onder de streep maakt het toch niet uit. Alleen het leuke dingenpotje moet apart omdat ik daar vrij vanaf mag halen en van de gewone spaarpot niet. Daar in mijn interne boekhouder blijer mee. ;)
  Ik betrap mezelf alleen er wel eens op dat ik gewone dingen ook wel eens van dit laatste potje ga betalen zodat het niet van mijn spaarrekening hoeft, zou mist het nog zijn doel...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wachtwoorden, wat een crime zeg. Naast die voor allerlei prive dingen, ook nog voor de tig programma's op mijn werk. Potjes, ja, heerlijk, hier in overvloed. Al worden de fysieke potjes steeds meerder gebruikt. We de rekeningen. Goed van je dat je een rekening voor jezelf hebt voor leuke dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Destijds had ik een rekening geopend bij Jouw Geld (Mnyyu). Daar kun je ook allerlei potjes maken. Ik had bijvoorbeeld Buffer, Huishoudelijke apparaten, kleding, leuke dingen/vakanties en volgens mij ook nog fiets/auto.

  Die auto was een te grote droom. Helaas had ik niet eens geld over om überhaupt te sparen, dus ik was er mee gestopt. De spaarrekening heb ik nog wel, dus ik zou zo weer kunnen beginnen.

  Nu wil ik wel heel graag gaan sparen om te beginnen voor een behoorlijke buffer. Dat zal me heel veel rust geven in het geval van werkloosheid.

  Helaas heb ik regelmatig zo krap gezeten dat ik aan het einde van de maand superveel zorgen had of ik de trein naar mijn werk nog wel zou kunnen betalen. Gelukkig is dat altijd goed afgelopen, maar soms op het nippertje. Dit wil ik liever niet meer meemaken, het geeft heel veel piekeren, spanningen en stress, dus ik hoop regelmatig iets opzij te kunnen gaan zetten.

  Prettig weekend.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb 4 spaarrekeningen. 1 voor mn vaste buffer, 1 voor een verre reis ooit waar maandelijks wat geld heen gaat, 1 voor "diverse" uitgaven als nieuwe apparaten of eigen risico etc en heb laatst de vierde geopend en daar gaat elke maand een vast bedrag heen voor mn jaarlijkse vakantie. Ik weet wat ik max wil uitgeven aan een vakantie en elke keer kwam ik weer in de verleiding om iets meer uit te gaan geven, dat kan nu niet meer, ik weet wat er na 12 maanden op staat en daar moet ik het mee doen!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Uhm, hoe moet ik als 36-jarige omgaan met de wachtwoordellende? En misschien nog wel erger, welke inlognaam!? Een schriftje met een alfabetje. Digidee vind je bij de D en Euroclix bij de E. En verder een heleboel, een heleboel. Alleen mijn pincode staat er niet in. En ik houd goed de post en mijn e-mail in de gaten. Bijvoorbeeld ook mijn.overheid.nl. Voor mijn e-mail en digidee heb ik wel andere wachtwoorden dan voor de rest. En voor mijn werk heb ik er ook nog een stuk of 10 minstens. Ach, die heb ik dan ook wel af en toe weer op papier staan, of in mail, of in bestanden. Maar gek genoeg weet ik van andere personen wel weer de wachtwoorden, als ze die per ongeluk noemen. Laats noemde een leerling zijn wachtwoord: broodtrommel. Ik vond het zo grappig. Als ik hem nu zie, denk ik alleen nog broodtrommel (het was iets anders, want om nou andermans wachtwoord online te zetten is ook zowat ;-) ).

  BeantwoordenVerwijderen