Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 24 juni 2015

Schelden op mensen in de bijstand

De voorzitter van de werkgevers, VNO-NCW, Hans de Boer, zei vandaag in een interview met de Volkskrant dat het grootste deel van de half miljoen mensen in de bijstand labbekakken en slappelingen zijn. Hij noemt in een interview met deze krant het grootste deel van de half miljoen bijstandsgerechtigden, onder wie veel hoogopgeleiden, labbekakken en slappelingen. Verder stelt hij voor om de bijstand te verlagen om er zo voor te zorgen dat mensen eerder op zoek gaan naar werk.
Verder zegt hij, dat hij het als werkgever vertikt om arbeidsgehandicapten aan te nemen.

En ik maar denken dat er in Nederland vrij veel werkloosheid is en dat het voor veel mensen knap lastig is om aan een baan te komen! Dat is dus helemaal niet zo, je moet gewoon de bijstand verlagen en dan gaat "iedereen" aan het werk, ook de 50+-ers, de slapjanussen en andere "aanstellers" zoals arbeidsgehandicapten!

Waarom zegt deze man zoiets? Wat wil hij daarmee?

41 opmerkingen:

 1. Zo'n persoon kun je toch niet meer serieus nemen?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omdat deze man vanuit zijn eigen kader denkt. Hij kan zich absoluut niet voorstellen hoe het er bij anderen aan toe gaat. Alsof je niet ziek of gehandicapt kunt zijn. Er zal een klein percentage van uitkeringsgerechtigen zijn die de boel flessen. Dat is altijd al geweest en xal ook altijd blijven maar om daar nu iedereen voor te straffen vind ik nogal wat. De man heeft waarschijnlijk ook geen idee hoe je overleeft in de bijstand. Tja....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hiermee zie je maar weer dat we geregeerd worden door een stel kinderen ......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig regeert deze man ons niet! (Maar het feit dat zo'n domme vent zo'n hotemetotenbaan heeft stemt me wel zorgelijk......)

   Verwijderen
  2. ..ik heb nog nooit een kind zo'n domme opmerking horen maken...

   Verwijderen
 4. Rare uitspraak voor een man die volgens mij bij de grote graaiers hoort. Veel te veel betaald krijgt voor zijn baan waardoor hij het contact met de werkvloer, de man in de straat en de realiteit helemaal verloren is. En vervolgens een podium krijgt om zijn waarheid rond te toeteren.
  Gelukkig was op standpunt.nl op het moment dat ik even keek "slechts" 26% van de stemmers het met hem eens.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarschijnlijk weet hij als hoogopgeleide groot-verdiender niet eens hoe laag het inkomen van iemand in de bijstand is! Hij zou er zelf eens een jaartje van moeten leven, zonder vermogen achter de hand. En dan natuurlijk ook als laagopgeleide in een achterstandswijk en met een partner die psychisch in de kreukels ligt door alle armoedestress. En dan is er op 250 km afstand een tijdelijk baantje waarbij hij het minimumloon kan verdienen. Gaat hij dan verkassen en elders een onderkomen zoeken? Hoe zat het ook al weer met die goedkope huurwoningen? Moest je dan niet jaren ingeschreven staan?
  Misschien is dat tijdelijke baantje ook helemaal niet zo reëel. Hans de Boer is 60 jaar. Zeg nou zelf, wie wil nu een 60 jarige laagopgeleide man als werknemer? Nee ik denk dat Hans de Boer tot zijn 66,5e van een verlaagde bijstand mag blijven leven.
  Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je zou bijna wensen.......nee laat maar, want dan verlaag ik me tot zijn niveau.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De maatschappij verhardt in een heel hoog tempo. Als je niet in staat bent om te werken sta je aan de kant. De overheid is druk bezig om alle sociale zekerheden om zeep te helpen. Dit soort figuren krijgen dan een podium om te roeptoeteren. Nu wordt er nog met verontwaardiging gereageerd. Ik ben bang dat wat hij zegt over vijf jaar realiteit wordt. Misschien moeten we in Nederland toch een keer met z´n allen een landelijke staking houden vóór sociale zekerheden en tegen zelfverrijking van de top (overheid, de zorg).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. meneer de Boer wil schijnbaar laten zien hoe intelligent hij is , nou dat is bij deze dan heel duidelijk. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waarom hij dit wil? Zodat werkgevers nog goedkoper uit zijn. Dat is zijn beroep. Als er nog meer mensen gaan vechten om die paar banen, dan kan de vergoeding voor arbeid nog verder omlaag. Als een andere werkgever in de gaten krijgt dat hij ook voordeliger uit kan zijn, zal ook hij weer zijn best gaan doen zijn 'duur' personeel te vervangen.
  Wanneer komt er weer die nationale verontwaardiging? Wanneer gaan we staken? PvdA is PvdW geworden , toch?
  Het netto inkomen uit een voltijdsbaan is hier E1350. Moeilijk van te leven. Hoe moet een bijstandgezin het dan redden?
  Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Maar ik snap nu ook wel waarom werklozen/bijstandgerechtigden niet meer aan werk komen. Welke werkgever wil er nu een labbekak...
  Lekker zo, deze stigmatisering. Dat kunnen die groepen er nog wel bij hebben.... Zijn ze écht mee geholpen.
  En altijd maar weer dat geroep dat je door mensen financieel klem te zetten, ze wel aan het werk krijgt. Welk werk dan?? Het wordt hoog tijd dat de werkgevers klem worden gezet om mensen aan te nemen. Dat zou een hoop problemen oplossen. Maar dat gaat met het huidige neo-liberale beleid voorlopig niet gebeuren.
  Overigens schijnt het geroep van deze meneer een soort hobby van hem te zijn, waar hij nog prat op gaat ook. Op zich zou ik zeggen: lekker laten gaan. Maar gezien het feit dat hij de voorzitter van de werkgevers is vind ik dergelijke uitspraken totaal niet kunnen en eigenlijk ook doodeng. Dat iemand in zijn positie zoiets kan 'roeptoeteren'.
  Maar wat ik eigenlijk nog wel het ergste vind is dat wij als Nederland compleet murw geslagen lijken te zijn door alle maatregelen. We zijn het er niet mee eens maar pikken het op een of andere manier wel. Die paar uitgezonderd die het hen aangedane onrecht in een eenzame, maar dappere strijd aanvechten. Het volk laat zich niet meer horen lijkt het wel. Dat is een nadeel van social media. Iedereen reageert daar zijn frustraties af en dat heeft veel minder effect dan wanneer je 's avonds op het nieuws bent vanwege een grote aktie. En inderdaad.....ik maak me daar ook schuldig aan.
  Kee

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die man is niet goed bij zijn hoofd. Hoezo scheert hij iedereen over een kam? Misschien willen mensen het wel, maar zijn er goedkopere krachten op de arbeidsmarkt. Lekker roepen en zelf blijven graaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een schandalige opmerking waar hij heel veel mensen die graag anders zouden willen enorm mee kwetst en daarnaast angst aanjaagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En dat mens is dan ook nog voorzitter van de KNGF???? Die kunnen hem dus beter per direct ontslaan. Trouwens, ook e VNO kan hem er beter uitdonderen. De idoot.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gelukkig heeft Rutte hier afstand van genomen en ook Lodewijk Asscher ( van hem had ik het wel verwacht), maar ook goed dat Rutte het er niet mee eens was. Hopelijk is het gewoon weer een storm in een glas water?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben het helemaal met alle vorige reacties eens..... wat een idioot zeg!
  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De uitspraak die hij doet is niet echt tactisch. Toch ben ik het ten deel wel met hem eens: de bijstandsuitkering moet omlaag. Het verschil tussen steun krijgen en zelf voor een inkomen zorgen moet zeker groter worden. Werken moet weer lonend zijn.
  Ik vind het echt van de zotte dat iemand die werkt minder overhoudt dan iemand met een uitkering en allerlei vrijstellingen, potjes en extra's.
  De tijd van 'recht hebben op' is nu echt voorbij.
  Ja, iedereen heeft recht om de basisbehoeften (eten, dak boven het hoofd en basis zorg)
  Maar voor alle extra's moet toch echt gewerkt worden.

  De uitspraak is wel erg over één kam geschoren. Natuurlijk zijn er mensen die niet kunnen werken. Als je echt arbeidsongeschikt bent, hoor je niet in de bijstand.
  Maar ik ken ook mensen die niks mankeren, nog maar amper gewerkt hebben, zich rot lachen om degene die iedere ochtend vroeg naar hun werk vertrekken en zelf regelmatig bij gaan beunen. Die kunnen echt wel gekort worden. Of een betaalde baan zoeken.
  Verder denk ik ook dat je eerst moet bijdragen voordat je kunt claimen.
  Dus hier naartoe komen en meteen in de bijstandsregeling vallen vind ik bizar. Dat blijft niet goed gaan. Hoe blijven we dat bekostigen?

  Neemt niet weg dat de wachtgeldregeling voor mij gevoel een soort bijstand op hoog niveau is. Dus ook die wachtenden zullen in moeten gaan leveren. Regeling zowel in hoogte als in duur inkorten aub.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tessa, wat je beschrijft noemen ze de armoedeval. Als je van de bijstand moet leven zijn er nog wel tegemoetkomingen. Maar als je werkt vervalt veel. Conclusie, je kunt beter niet gaan werken. Iemand met behoorlijk wat inzicht heeft uitgerekend wat een gemiddeld mens in de bijstand te besteden heeft. Ong. € 1750,- Oh en nu de grote verontwaardiging.........Iemand met dit inkomen krijgt geen enkele tegemoetkoming en komt dan netto lager uit dan een bijstandsgerechtigde. Daarom zijn veel mensen die helaas op deze manier moeten leven ook zo tegen het basisinkomen.

   Verwijderen
  2. @Gerrie. 1750euro in de bijstand? Ja inclusief kinderbijslag ed, maar die krijgt iedereen die kinderen in die leeftijd heeft. Een minimumloner, die werkt krijgt kan ook huurtoeslag krijgen en kinderbijslag, zorgtoeslag.
   Maar dan nog.
   @Tessa. Niet de bijstand naar beneden, maar de minimumlonen omhoog. Mijn beste, 1303 euro per maand bijstand voor een gezin is echt heel weinig hoor. Dan kan er wel huurtoeslag zijn, maar je wordt wel geacht dan nog 300 euro er zelf aan mee te betalen.

   Verwijderen
  3. Dat is een leuke Tessa dat werken lonend moet zijn.Het bedrijf waar mijn man werkzaam was sloot haar deuren omdat de aandeelhouders over de grenzen nog meer winst hoopten te kunnen maken.Man kwam in de ww en leverde en die was ruim €500,- lager dan zijn laatste salaris.Man wil graag aan het werk en laat zich omscholen.De begeleiding vanuit het uwv stelde niets voor qua begeleiding.Manlief is weer aan de slag en werkt nu 50 uur per week voor hetzelfde bedrag als de ww uitkering was.Het is geen vaste baan maar hij moet ergens ervaring opdoen na het omscholen.En nu komt de grap : manlief is eigenlijk nooit ziek maar loopt een heel naar buikvirus op met veel spugen en acute diarree.Hij mag kiezen : ''gewoon'' doorweken of baan kwijt want voor jou tien anderen.Dus werkte mijn man door met koorts, diarree en spugen.Hij zat op handdoeken tegen het doorlekken en ging meerdere keren schoon ondergoed aandoen.......
   Werken voor je geld is prima maar dit is schandalig.

   Verwijderen
  4. Ja, dat is schandalig. Sterkte, en ik hoop dat er nog een leuke baan voor je man voorbij komt.

   Verwijderen
 17. Het is nooit zo geweest dat iemand in de bijstand meer kreeg dan een werkende, dat is een grote leugen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sowieso krijgt iemand in de bijstand meer. Een werkende doet wat voor zijn geld, die krijgt het niet zomaar.
   En ja, met bijstand en allerlei tegemoetkomingen houd je echt meer over.
   Voor mij geen kwijtschelding van allerlei lasten, geen bijzondere bijstand, geen bijdrage bij een nieuwe wasmachine, geen ondersteuning om de sport van mij kinderen te betalen, geen potje om eens wat leuks te kunnen doen.
   Als je dat allemaal optelt, heb je als werkende echt minder over. Tenminste, bij een niet te hoog inkomen natuurlijk.
   Ik gun iedereen zijn pleziertjes, maar ik verwacht ook van iedereen inzet (behalve van degene die echt niet kunnen werken, maar dat zijn er niet zoveel als die nu in de bijstand zitten)

   Verwijderen
  2. Tessa, jij gaat er van uit dat er werk is voor iedereen, maar dat is juist het probleem, er is niet genoeg werk voor iedereen. Werkenden met een laag inkomen hebben ook recht op huurtoeslag en zorgtoeslag en als ze geen vermogen hebben, dan krijgen ze net zo goed als mensen in de bijstand kwijtschelding voor hondenbelasting en waterschapslasten.
   Toen ik in de bijstand zat, had ik een minibuffer en dus geen recht op kwijtschelding helaas. Dat was mij "straf" voor het zuinig zijn.
   Ondersteuning voor sportende kinderen is er ook voor niet-bijstand gezinnen met een laag inkomen.
   En nog iets anders: mensen met te weinig inkomen hebben gewoon recht op bijstand. Dat staat zo in de wet en die wet die geldt voor mij en voor jou en voor iedereen. Die bijstandsuitkering krijg je het niet zomaar, je moet door een gigantische ambtelijke molen.

   Verwijderen
  3. En als je dan net iets meer verdient dan een bepaalde grens val je weer overal buiten zoals mij overkwam toen ik ging scheiden.
   Geen alimentatie omdat ex dat niet kon betalen toen hij na de uitspraak van de rechter werkloos werd - ook nog door eigen schuld- en ik de schulden alleen mocht aflossen en een dochter die naar naar vervolgopleiding was gegaan.

   Verwijderen
  4. Wat werkenden met een laag inkomen aan extra's kunnen krijgen verschilt per gemeente.

   Verwijderen
  5. Toch denk ik dat er nog steeds werk te vinden is. Zolang er zo veel oostblokkers gehaald worden om de banen op te vullen, zou je zeggen dat er nog gaten gevuld moeten worden. Er staan genoeg vacatures open hoor. Maar niet altijd het leuke, goedbetaalde werk.
   Ik vind het hoog tijd dat de wet aangepast wordt.
   Vind die potjes voor sporten echt niet nodig. Waarom zijn die er überhaupt?
   Zelf hebben wij geen hoog inkomen. Vissen overal naast, daar verdienen we dan weer teveel voor. Dus moeten we keuzes maken en prioriteiten stellen.
   Ja, het steekt me dat een werkloze zowat hetzelfde kan dien als wij.
   Binnenkort gaat ons eerste kind studeren. Dat mogen we zelf gaan betalen. Voor ons zit er dan ook geen sport meer in.

   Verwijderen
  6. Praktijkgeval: man met zieke echtgenoot en 2 kinderen ontvangt maandelijks van zijn werkgeven 1750 euro. Weinig huurtoeslag, weinig zorgtoeslag, slecht gedeeltelijke kwijtschelding van gem.bel., kinderbijslag.
   alleenstaande moeder met 2 kinderen, woont naast bovenstaand gezin, ontvangt bijstandsuitkering, huurtoeslag, zorgtoeslag, kwijtschelding van gem.bel., af en toe bijzondere bijstand, kinderbijslag en tegemoetkoming in sportclubs van kinderen en culturele of sportieve uitjes.
   Netto te besteden inkomen van beide gezinnen is ongeveer gelijk, alleen het eerste gezin moet er met 4 personen van rond komen!

   Verwijderen
  7. En dat bedoel ik dus Janne. Dat is toch niet eerlijk. Daarom mag van mij de wet worden aangepast.
   Basis bestaan vanuit de bijstand. En alle andere extra's laten verdwijnen. Daar moet je toch echt voor werken. Waarom zou een alleenstaande moeder niet kunnen gaan werken?
   Dat je kinderen hebt is een eigen keuze. Daar kan de regering toch niet voor opdraaien.

   Verwijderen
  8. Weer een Anonieme reactie en niet vriendelijk. Iedereen mag zijn mening geven, maar anoniem? Anoniem zit je in de overgang? Staat je huis onder water Anoniem?

   Verwijderen
  9. @Gerrie ik heb de reactie waar jij op doelt verwijderd. Ik vond hem te ver gaan.

   Verwijderen
  10. Beste Zuinigaan, ik heb zo'n hekel aan anonieme reacties ! Als je wilt reageren kom er dan ook voor uit. Hartelijke groeten.

   Verwijderen
 18. Rutte reageert beleefd afwijzend maar staat er om bekend dat hij een groot voorstander is van het afschaffen van de bijstand.

  Feit is dat er o.a door de automatisering gewoon niet genoeg werk meer is voor iedereen. Er zou vanuit dat oogpunt meer genivelleerd moeten worden, ja bah! scheldwoord.
  Als je 50+++ bent ben je gewoon helemaal de pineut.
  De bijstand is echt geen feestje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me af of het wel zoveel met de automatisering te maken heeft. Allicht ook wel iets, maar ik denk dat het er ook heel erg mee te maken heeft dat we alles maar steeds goedkoper willen en daarmee heel veel werk uitbesteden naar goedkopere landen. En wat is dan uiteindelijk de winst?

   Verwijderen
  2. ik schreef onder andere.

   het gaat om het gegeven dat er blijkbaar niet (meer) genoeg werk is voor iedereen.

   Verwijderen
 19. Groot gelijk hoor Meneer De Boer!!

  Want ik ben 50+, hoger opgeleid en heb wel een superbaan gevonden - want als je maar wil dan kan je best werken he meneer De Boer. Dat mijn bruto uurtarief 10,-- en dat dit inclusief vakantietoeslag en vakantiedagen is en dat ik, als ik naar de wc moet, me dat geld kost, want dat betaalt mijn werkgever niet; ik lach erom; Als ik, God verhoede, ook ziek zou worden, dan krijg ik dat ook niet doorbetaald. Want ze trekken natuurlijk zo weer een blik radeloze 50+ ers open, die jaren hebben gesolliciteerd maar nergens meer aangenomen worden, want men zoekt jong, naief en goedkoop.
  Levenservaring en werkervaring; nergens voor nodig. Managementskills en blabla woorden dat is wat men nodig heeft.

  Zo blij ben ik dat ik niet in de bijstand hoef en niet een stigma van mensen zoals u, meneer De Boer, hoef te krijgen.

  Dus helemaal gelijk hoor meneer De Boer; gaat u ook werken onder deze voorwaarden?? Natuurlijk wel gelijke monikken gelijke kappen!

  Zou geestelijke ongesteldheid ook als een arbeidshandicap gelden? Dan lijkt het me toch wel zinnig voor u om uw broekriem aan te halen??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...door het ontbreken van de geest zal hij nooit ongesteld worden!

   Verwijderen