Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 24 juni 2015

Lastig prijsvergelijken

Ik houd van sesamknäckebröd.
Een pakje van AH huismerk kost 83 cent
Een pakje van Wasa kost 75 cent
Een pakje bij de Lidl kost 82 cent.
Nu zou je denken: waarom is het A-merk goedkoper dan de prijsvechter en goedkoper dan het huismerk?

Nu, dat zit zo: ieder pakje heeft een verschillende inhoud.
In dat van de Lidl zit 300 gram, je betaalt per 100 gram 27,33 cent
In het pakje van AH zit 250 gram, je betaalt per 100 gram 33,20 cent
In het pakje van Wasa zit 200 gram, je betaalt per 100 gram 37,5 cent.
Op het eerste gezicht lijkt het A-merk dus goedkoper, maar bij nader inzien is dat niet zo.

Nu heeft AH dit knäckebröd regelmatig in de aanbieding en koop ik 2 voor de prijs van 1. Dat geldt voor het A-merk en ook voor het huismerk.
Dan wordt het weer interessant om deze duurdere merken te kopen.

Als ik de inhoud van verpakkingen knäckebröd vergelijk, dan valt het op dat de inhoud van de verschillende soorten (lichtgewicht, rustiek, volkoren, vezelrijk, met pompoenpitten enzovoort) varieert:
260 gram AH
205 gram W
300 gram W
220 gram AH
215 gram W
195 gram W
235 gram W
270 gram W
De prijzen liggen tussen €0,70 en €1,88.

Uiteraard kun je het voordeligst gewoon brood kopen. Dat is per portie veel goedkoper dan knäckebröd, crackers of iets dergelijks, maar ter afwisseling vind ik niet al te hard knäckebröd heerlijk. Van keihard knäckebröd krijg ik een open verhemelte. Dat zit in de familie, mijn dochters hebben dat ook. Ooit dacht ik dat ik de enige was die daar last van had, maar ik heb het doorgegeven aan mijn nageslacht.

8 opmerkingen:

 1. Ik kijk zelf met prijzen vergelijken inderdaad ook altijd naar bijvoorbeeld de kiloprijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk altijd hoeveel broodjes er in zitten. Want ik eet er eentje per keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat van een open gehemelte heb ik ook helaas :( wel goed die vergelijking in grammen, want ik zou op - hoppa - naar het A-merk rennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik het van de Lidl altijd. Dat vind ik het smaakvolste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag heb ik voor het eerst het knäckebröd van de Lidl gegeten. Het is mij te hard! Niet goed voor mijn verhemelte!

   Verwijderen
 5. Het is inderdaad belangrijk om naar de kiloprijs te kijken. Fabrikanten spelen er natuurlijk slim om op in door net iets minder in de verpakking te doen, waardoor het product goedkoper lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of: de schenkopening groter te maken waardoor je meer verbruikt. Zo heeft mijn dochter altijd Brinta, pak van 500 gram. Afgelopen week kocht ik een soortgelijk product van j.umbo, ook 500 gram, iets goedkoper. Bij nader inzien mag het 'volkorenpap' heten omdat aan het tarwebloem zemelen zijn toegevoegd, een bekende truc die ook bij volkorenbrood wordt toegepast. Ondertussen is er dus wel een E-hulpmiddel toegevoegd. Beide verpakkingen zijn 500 gram, maar het j.umb0merk heeft een veel wijdere schenkopening waardoor je uitschiet met doseren en dus meer gebruikt.

   Verwijderen
  2. Ik weeg dergelijke dingen altijd af ;)

   Verwijderen