Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 22 juli 2015

Actie Foodwatch tegen E-nummers

Foodwatch is een e-mailactie gestart (KLIK) tegen Albert Heijn en Jumbo. Deze marktleiders in de supermarkt hebben nog minstens 30 respectievelijk 50 producten met AZO-kleurstoffen in de schappen staan.

Van de website Foodwatch:
Stop de verkoop van dubieuze kleurstoffen
Zes kleurstoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen, worden gewoon gebruikt in snoep en frisdranken. Nederlandse supermarkten verkopen deze producten, hoewel al jaren bekend is dat de kleurstoffen omstreden zijn.
De schoolprestaties van kinderen kunnen verslechteren door de effecten van deze Southampton Six, laat onderzoek zien. E102, E104, E110, E122, E124 en E129 zijn in verband gebracht met hyperactiviteit en verminderde concentratie.
Ondanks de mogelijke risico's zijn fabrikanten alleen verplicht tot een waarschuwing op de verpakking die vaak onzichtbaar is voor jou als consument: “kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.” Natuurlijk zou de overheid moeten ingrijpen, maar dat doet ze vooralsnog niet.
Daarom maakt foodwatch samen met jou een vuist richting supermarkten. Wij willen dat zij producten met de omstreden kleurstoffen uit hun schappen halen. We beginnen met onze actie bij Albert Heijn en Jumbo, de twee supermarkten die samen ruim de helft van alle Nederlandse boodschappen verkopen. 

Bron: Foodwatch

Ik houd me niet zo bezig met kleurstoffen, maar ik vind het onbegrijpelijk dat de overheid niet ingrijpt en producten met dubieuze kleurstoffen niet van de markt haalt. Als de kleurstoffen verdacht zijn, dan kun je dit toch niet laten gebeuren?

Foodwatch heeft voor de actie de teksten van mailtjes gemaakt. Je hoeft zelf helemaal niet te schrijven. Als je het eens bent met de tekst, dan klik je op verzenden. Je hoeft alleen je gegevens nog in te vullen, zodat ze bij de supermarkten en bij het ministerie kunnen zien dat de mailtjes door een echte persoon verzonden zijn en het niet een nepmail is.

Ik heb een mailtje naar de verantwoordelijke minister gestuurd om haar op te roepen de verkoop van producten met  E102, E104, E110, E122, E124 en E129 te stoppen!
Ook heb ik een mailtje gestuurd naar genoemde supermarkten.

Klik hier om te lezen wat er mis is met deze kleurstoffen.

6 opmerkingen:

 1. Ik ben het hier helemaal mee eens.

  Wegschuld.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wist helemaal niet dat er nog steeds van die stomme kleurstoffen in snoep en frisdranken zaten! Ik ga ook mailen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die E nummers en kleurstoffen hadden ze toch allang moeten verbieden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lees ook eens de blogs van Liesbeth Oerlemans, voedingsdeskundige m.n. natuurvoeding. Zij is nuchter, ontrafelt mythes rondom superfood en legt genadeloos alle kletspraat bloot rondom voedsel. Niet altijd gemakkelijk, maar ik zie in ieder geval door de bomen het bos weer en kan gewoon afgaan op mijn eigen gezonde verstand.
  groet, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Langs 1 kant zou een verbod goed zijn,langs de andere kant hebben mensen wel een beetje eigen verantwoordelijkheid. Sinds een paar jaren lezen wij gewoon etiketten en laten we regelmatig iets staan dat ons niet aanstaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bijgaand stuk.is.ook interessant, een eenvoudige regel.is.om.niets te.kopen met een onnatuurlijk kleurtje, vaak gaat het hier om snoep en.toetjes.die ook zonder die e nummers al niet bijster gezond zijn. Maar voor.kinderen zijn die felle kleurtjes.nu.juist extra aantrekkelijk..
  Het blijft lastig om gezonde keuzes te maken...voormensen.waarvoor hwt lastig is.om.die.keuzes zelf te maken.zou het helpen.als die e nummers.gewoon in de ban.gedaan worden. Daarnaast zitten.ze echt in veel producten verstopt, gewoon ergelijk dat je kleine mini.lettertjes moet besyuderen in de supermarkt.. Ms dat een.duidelijk symbool ook een optie is?

  http://www.addskills.nl/verminder-adhd-met-30-door-het-vermijden-van-enummers/


  BeantwoordenVerwijderen