zondag 5 juli 2015

Duurzaam inzetbaar

Duurzaam inzetbaar, een prachtige term, vind je ook niet? In mijn nieuwe CAO krijgen alle werknemers met een taakomvang van meer dan 2 dagen per week bovenop het normale verlof DI (=duurzaam inzetbaarheids-)uren. Die zijn voor van alles inzetbaar: herstel, sabbatical, noem maar op. Als je fulltime werkt, krijg je 1 week per jaar en je mag ze gedurende 2 jaar opsparen. Een leuk extraatje voor de jongere werknemers.

Ouderen krijgen in de eerste periode dat de CAO in werking treedt, per jaar 50 uren extra, tenminste als je fulltime werkt, als je 50% werkt, krijg je 25 uren.
Dat lijkt leuk, maar dat is een doekje voor het bloeden.
Totdat de CAO in werking trad, was het namelijk zo, dat fulltimers van 60 jaar en ouder 5 uren per week seniorenverlof kregen en fulltimers van 50 jaar en ouder kregen 2,5 uur per week seniorenverlof. Allemaal gratis verlofuren. Dat is andere koek dan 50 uur per jaar.
Maar ........ die seniorenuren, dat was leeftijdsdiscriminatie en dat kan niet langer in de huidige tijd. Ouderen moeten evenveel uren maken en ze moeten niet op hun 60e met de VUT*, maar tenminste tot hun 67e doorwerken.
Van mij had die leeftijdsdiscriminatie best nog een tijdje mogen voortduren. Tot mijn 66e of zo .......

Gelukkig heb ik nog gebruik kunnen maken van een seniorenregeling in de oude CAO, waarbij ik 25% minder kon gaan werken, tegen inlevering van 6% van mijn loon. Ik werk nu 1 dag minder, maar op de dagen dat ik wél werk 1 uur meer. Nadeel is wel weer dat ik doordat ik gebruik maak van een regeling in de oude CAO nu niet in aanmerking kom voor die 50 uren extra voor senioren (op fulltime basis) die in de nieuwe CAO staan. Voor mij betekent dit dat ik 40 uren per jaar misloop.
Maar ja, je kunt ook niet alles hebben.

Het is natuurlijk geweldig dat de 50-minners nu extra uren verlof krijgen en daardoor duurzamer inzetbaar worden. Dat is prachtig! Maar die 50 plussers moeten nu toch al langer doorwerken voordat ze hun AOW krijgen en daar komt dan nu nog een schepje bovenop doordat ze per dag ook nog langer moeten werken dan ze inmiddels gewend waren.

Hoe is dat geregeld bij jouw werk? Hebben ouderen daar nog seniorenuren? Of zijn die uren bij jou ook afgepakt en herverdeeld over alle medewerkers?

*VUT = vervroegde uittreding, oftewel vervroegd met pensioen. Dit bestaat niet meer.

9 opmerkingen:

  1. Of deze nieuwe regeling echt de duurzame inzetbaarheid van ouderen verhoogt, is zeer de vraag! Ik denk zelf van niet!
    Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze regeling is in de zorg al een aantal jaar van kracht maar ik vraag mij af of het voor de werkgevers op termijn voordeliger uit valt. Helaas zijn in de zorg de uren per dag minder dan 8 uur waardoor er toch gemiddeld 5 dagen gewerkt wordt. Maar ben blij met mijn 7 weken vakantie.
    Groet, Roelie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik werk als verpleegkundige in de zorg en heb een contract van 30 uur en moet 5 dagen per week werken om aan die 30 te komen. Vervelend, maar ik ben blij dat ik nog werk heb, dat wel. Ik word dit jaar 50 en zou willen dat de VUT er nog was... - Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wel jammer om te horen!

      Verwijderen
    2. Ik neem aan dat je het vut gedeelte bedoelt. Mijn werk is lichamelijk zwaar en mentaal ook wel, en ik doe het al heel lang. De arbeidsvoorwaarden gaan er niet op vooruit in de zorg, en ik ben gewoon moe ervan. Vandaar.

      Verwijderen
  4. bij krijgen op mijn werk ook dat soort uren, ouderen meer dan jongeren. 25% is flink wat minder werken. 6 procent is een schijntje! Ik heb nu ouderschapverlof, dat betekend dat je voor een bepaalde periode `vrijwillig` minder werkt of niet werkt. Je krijgt daar helemaal geen compensatie voor. In hoever dit vrijwillig is? ik probeer mijn kinderen het beste mee te geven. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die 6 procent salaris inleveren is inderdaad geweldig, de regeling bestaat nu niet meer. Als ik me niet vóór 1 december 2014 opgaf, dan kon het niet meer.
      In de nieuwe CAO bestaat nog wel een soortgelijke regeling, alleen kost het meer.

      Verwijderen
    2. dan heb je nu geluk :) Ik ben benieuwd hoe de vlag erbij hangt als ik die leeftijd bereik

      Verwijderen
  5. ...als kleine zelfstandige nooit voordeel gehad van senioren- of vut-regelingen o.i.d.
    Gewoon iedere week meer dan fulltime werken en 'n vrije dag betekent : geen inkomen!
    Zelf voor gekozen? Ja, maar geldt dat niet voor (bijna) iedereen en voor de meesten onder ons een noodgedwongen 'vrije' keus?
    De ontevredenheid onder werknemers verbaast me vaak! Voordelen, gekregen of afgedwongen in de tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden, kunnen toch niet altijd blijven bestaan! Wees blij dat jij, werknemer, daar jaren plezier van hebt gehad en accepteer dat er veel veranderd is! En nee, ik ben geen werkgever......

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.