zaterdag 25 juli 2015

Verdwenen seniorendagen

Het dagblad Trouw meldt dat in steeds meer CAO's de seniorenuren verdwijnen. In ongeveer 1 op de 3 CAO's die in de laatste 2 maanden zijn afgesloten zijn de seniorenuren verdwenen of versoberd.
Ook in "mijn" CAO zijn de seniorenuren verdwenen. Geen gratis uren meer voor 50+ers.

Ik wist niet beter dan dat seniorenuren er altijd waren en ook wel altijd zouden blijven. In mijn eerste echte baan, bij de Universiteitsbibliotheek, was een collega en die was 60+. Hij had seniorenuren en dat was heel normaal. Verder was er niemand bij ons die 50+ of 60+ was, dus hij was de enige. Ik had als 25- er natuurlijk nergens recht op, maar dat leek mij niet meer dan logisch.

Wat vind ik er van dat de seniorenuren verdwijnen?
Ik snap dat jongeren het discriminatie vinden, vooral jonge ouders hebben het ook razend druk en zouden ook graag extra verlofuren krijgen. En zijn ouderen dan werkelijk na een werkdag vermoeider dan een jonge vader of moeder die te maken heeft met gebroken nachten doordat het kind ziek is, of gewoon nog niet dóórslaapt 's nachts? Dat denk ik niet.
Maar ik denk wel dat ouderen vergeleken met bijvoorbeeld 40-tigers toch minder energie hebben na een lange dag werken. Voor mij is er een duidelijk verschil tussen nu en bijvoorbeeld 15 jaar geleden. Toen had ik meer energie om nog weer wat te ondernemen na een werkdag.
Wat mij betreft was ik heel blij met een verkorting van de werkdag met 1 uur vanaf mijn 60e jaar. Ik vond het heerlijk dat ik om 4 uur 's middags op mijn fietsje kon stappen en naar huis kon gaan.
Het went heel snel om lekker vroeg naar huis te kunnen!

Nu zou ik eigenlijk 8 uur per dag moeten werken. Dat doe ik niet, ik houd iedere werkdag 24 minuten eerder op en lever daarmee per jaar 2 vakantieweken in.

Toen ik nog geen vijftig was, kon ik mij verheugen op mijn seniorenuren die ik zou krijgen en dacht ik nog dat ik met 65 met pensioen kon.
Eerlijk gezegd lijkt het me voor diegenen die nog geen 50 zijn ook geen leuk vooruitzicht: geen seniorenuren en werken tot je 67e.
Of zou dat voor hen een "ver van mijn bedshow" zijn waar ze zich nog helemaal niet mee bezig houden?

12 opmerkingen:

  1. De seniorenregelingen waren nodig om senioren gezond aan het werk te houden. De gevolgen van het schrappen zijn voorspelbaar. Meer ziekteverzuim en afknappende ouderen. Jammer, zeker in een tijd dat jongeren moeilijk aan een baan komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau wordt arbeid van ouderen nu goedkoper. Er hoeven immers geen seniorenuren meer doorbetaald te worden. Daardoor zullen ouderen door werkgevers veel gemakkelijker aangenomen worden. Goed voor de werkgelegenheid onder ouderen dus!
      Eigenlijk verwacht ik absoluut niet dat verdwenen seniorendagen de werkloosheid onder ouderen oplost, maar als dat zo zou zijn, dan zou dat fantastisch zijn!

      Verwijderen
  2. Ik ben 53 en moet dus ook tot mijn 67e werken, terwijl ik er altijd van uit ging om met mijn 65e met pensioen zou gaan, wat ik helemaal niet erg vind, want ik heb het leukste beroep van de wereld. Maar in mijn beroep hebben we wachturen, na je 57e hoefde je dan niet meer 's nachts in de wacht en ook niet als je hele kleine kindjes hebt. Geen probleem tot zover mijn tijd zou ook komen..... Ik ben met mijn 45e dit werk gaan doen en heb nu al die jaren extra wachtdienst gedraaid voor mijn jongere en oudere collega's.
    En zo leveren we allemaal wat in.

    wegschuld.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ligt heel erg aan het soort werk dat je doet denk ik.
    Niet dat je van computer/kantoorwerk niet moe wordt, zo bedoel ik het niet, maar een verpleegster of stratenmaker die lichamelijke arbeid verricht voelt dit extra.
    Het afnemen van de seniorendagen en ook nog door moeten werken tot 67 voelt zuur voor onze leeftijdsgroep (man wordt vlgnd jaar 60).
    Dat jongeren het oneerlijk vinden begrijp ik wel maar aan de andere kant: misschien moet deze generatie hun tijd en energie wat beter verdelen.en fulltime werken, en kinderen, en huisdieren en sociale contacten en sporten en uitgaan.....niet raar dat je in een vermoeidheidsdip terecht komt.
    Er zijn niet voor niets veel dertigers met een burnout.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn man is 60 en werkt nu elke 5 weken een waakdienst, dan werkt hij overdag en als het moet naar een storing in de avond of nacht, alleen als hij een hele nacht doorgewerkt heeft mag hij overdag uitslapen. En natuurlijk ook de weekenden. In januari gaat het bedrijf 3 ploegendiensten invoeren, voor alle werknemers. Ik kijk er niet naar uit, vaste avonden kun je hierdoor wel vergeten, en o ja nog steeds waakdiensten in de weekenden.. en doorwerken tot 66 en 8 maanden. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Slechte zaak.In mijn beroepsgroep kon je vroeger stoppen met werken bij 35 nachtdienstjaren of 40 ploegendienst jaren: Verdwenen. Ik heb 20 jaar aan de VUT meebetaald: verdwenen. (mocht je stoppen bij 57,5 jaar en konden jongeren een baan krijgen) Ik werk nu 40 jaar waarvan 38 jaar in de ploegendienst. Ik ben versleten. Moet nog meer dan 10 jaar. Gaat niet lukken. Dus ik stop maar met werken over een paar jaar...zien wel waar we uitkomen....Frank.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben ook geen seniorenverlof meer maar in die plek is gekomen een generatieverlof. Je mag elke drie jaar drie maanden vrij nemen en krijgt dan 40% doorbetaald. Het mooie is nu dat iedereen daar dus gebruik van kan maken

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn ervaring is dat er op geen enkele manier rekening mee werd gehouden dat ik ouder, vermoeider en fibromyalgie en kon alles steeds minder aan, steeds meer hersteltijd nodig,tot ik op mijn vrije dagen echt niets meer kon. En werkgever maar drammen dat ik meer, meer en nog meer me moest inzetten, daar ben ik aan kapot gegaan en totaal afgekeurd op 62,5, na gewerkt te hebben vanaf 16 jaar.
    Met wat extra medewerking en zeker geen tegenwerking was ik graag tot 65 en 3 maanden doorgegaan.
    De huidige maatschappij houdt te weinig rekening hiermee en dat zal zeer waarschijnlijk niet veranderen, goede werkgevers uitgezonderd.

    Maar de jongere generatie zal het ook heel moeilijk krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. in de schoonmaak hebben we de zogenaamde ouwe lullendagen een aantal jaren geleden in moeten leveren net als de ervaringstoeslag, dit om te zorgen dat we toendertijd allemaal 10 euro per uur konden gaan verdienen, zodat er geen ongelijkheid meer in de lonen zat.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Past geheel in de huidige tijdgeest, meer eigen verantwoordelijkheid en dus zelf zorgen dat je minder kunt gaan werken tegen die tijd. Wij zouden door moeten tot na ons 71e! No way, zelf maar wat regelen dus..

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat ligt er misschien ook aan wat voor werkzaamheden je doet, een kantoor iemand kan misschien weer langere dagen maken dan iemand in de haven, datzelfde geld met de pensioen leeftijd, iemand op een kantoor heeft er misschien geen problemen mee maar een stratenmaker tot 67 jaar??
    Man zit ook in zware arbeid 40 trappen per keer op en neer om bij bepaalde apparaten te komen zijn geen uitzondering, 10 jaar terug deed hij dit fluitend nu is hij bijna 52 jaar en is kapot na zijn werk shift, hij maakt lange onregelmatige dagen, soms 6 dagen achter elkaar dan weer 5 maar na een shift van dag/middag/nachtdiensten is hij echt helemaal kapot.. zie hem dan ook dit werk niet volhouden tot 67 jaar, nog niemand heeft het tot 65jaar volgehouden dan zijn de mannen gewoon versleten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met het ouder worden en een kantoorbaan heb je ook moeite met het bijhouden van nieuwe dingen. Dit vergt zeker veel meer energie op je 52 dan als je30 bent.
      Het lijkt ook wel of de werkdruk alsmaar toeneemt. Iets van deze tijd.
      Ook mijn man van 52vraagt zich af of hij dit werktempo vol kan houden tot zijn 67 Martine

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.