zondag 16 augustus 2015

Een voedzaam soepje

Op mijn werk hebben we een keuken en in die keuken staat een vriezer en die moest voor de zomervakantie leeg. Ik heb meegenomen: een half pak blokjes boerenkool en een aangebroken pak rode kool en ook nog wat andere zaken. Niet al te veel, want ik was bang dat het niet in mijn vriezer zou passen. Maar het zou jammer zijn dat goed eten weggegooid wordt, ook als het eten van mijn werk betreft.
Toen moest ik iets met die boerenkool. Ik kook sinds ik alleenstaand ben vrijwel nooit meer boerenkoolstamppot. Ik bedacht dat ik boerenkoolsoep wilde maken. Boerenkool is erg in de mode als superfood, er zitten veel goede stofjes in, dus gezond zou het zeker worden.
Ik fruitte 2 grote gesnipperde uien in een beetje olie in een pan, toen ze glazig waren deed ik er 2 eetlepels volkorenmeel bij voor het binden van de soep. Ik bakte het meel en deed er vervolgens een liter water bij. Dat bracht ik aan de kook, goed roeren, anders krijg je klontjes door het meel.
Toen deed ik de boerenkool (ca. 300 gram) er bij en bracht de soep weer aan de kook. Ik kookte de diepvrieskool een kwartier mee en deed er nog een halve liter water bij en 2 groentenbouillontabletten. Daarna kikkererwten uit de diepvries. De hoeveelheid kwam neer op ongeveer 1 blik. Weer aan de kook laten komen, een flinke scheut melk er bij en vervolgens de staafmixer er op en  naar smaak sambal toevoegen.

Wat vond ik er van?
Het vulde enorm, deze soep!
En de ui, boerenkool, kikkererwten en volkorenmeel zijn gezond eten.

Echt lekker?
Nee dat niet, ook niet echt vies, in ieder geval was de soep wel vegetarisch en als je de melk weglaat zelfs veganistisch.
Ik vond vooral de stukjes boerenkool nogal hard en niet zo lekker.
Ga ik het nog een keer maken?
Nee, dan vervang ik de boerenkool door spinazie of zo.

Ik ben er overigens van overtuigd dat de voeding van de de mensen die vooral superfood eten ook niet altijd  heel smakelijk is!
Het mag allemaal super gezond zijn, maar lekker?

20 opmerkingen:

  1. Nou superfood kun je natuurlijk lekker en smerig klaarmaken ;-)
    Maar ik had denk ik toch een ministamppotje gemaakt van de boerenkool. Soep ervan lijkt me jakkie eerlijk gezegd.
    Ik hou niet van voedselhypes. Superfoods? Dat geeft de illusie dat je het daarmee wel redt maar eten moet je gevarieerd, gezond en niet teveel.
    In mijn ogen bestaan superfoods niet en is het weer een handige truc van de commercie om allerlei zaken aan de man te brengen. Veel geld vragen voor iets goedkoops als chiazaad bv.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De soep was voor 2 dagen. De tweede dag was de soep lekkerder. Toen waren waarschijnlijk de stukjes boerenkool door het staan een beetje zachter geworden. Eigenlijk smaakte het toen prima.
      Ik vind overigens dat eten ook niet altijd een 3 sterrensmaak hoeft te hebben. Dan eet je er al gauw veel te veel van.

      Verwijderen
  2. Zelf heb ik weleens Portugese boerenkoolsoep gemaakt, caldo verde. In de winter maak ik graag boerenkoolstamppot, dat is een van mijn lievelingsgerechten.

    Kikkererwten vind ik ook heerlijk. Op de site van AH staat een lekker recept met kikkererwten, spinazie en chorizo.

    Superfoods hoeven niet altijd duur te zijn, zoals havermout. Maar je moet er wel van houden.

    Het recept van de soep van dit blogje ga ik misschien toch eens maken.

    Een fijne zondag.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Superfood is in andere landen gewoon basisvoedsel las ik laatst, lijkt me een goede omschrijving.

    Toen ik je bereiding las werd ik enthousiast, maar helaas was je conclusie over de eetbaarheid minder.
    Boerenkool is zo'n gezonde wintergroente, maar stamppot lust ik niet en dit leek me goede manier om het wel te eten. Ik hou het wel in gedachten om het basisidee te gaan gebruiken.

    Je kan boerenkool ook in pot kopen -althans in Duitsland wel- en dan zal het zachter zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik vind havermout ook niet echt lekker ,maar verwerk het door de vlokken fijn te malen door de yoghurt met vers fruit, dan proef je de havermout niet maar krijg je wel de voedingstoffen binnen, groentes waarvan ik de smaak niet lekker vind verwerk ik in smoothies in een combinatie van groentes en fruit. mijn manier om minder lekker eten lekker en dus eetbaar te maken. ook snij ik die groentes vaak klein en doe ze dan door mijn pasta saus of chili con carne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik eet iedere dag zo'n soort soep. Door ervaring weet ik welke combinaties het lekkerst zijn en daarnaast laat ik me ook en vooral leiden door aanbiedingsgroente(alle restjes groenten gaan er ook door), of gekregen groente. Ik vries het per portie in en smul tussen de middag van een kop groentes van minimaal 150 gr. per kop. Ik voel me er goed bij en ik geniet ervan. Hier geen superfoods, maar gewoon gezond verstand!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor het binden van soep kook ik vaak een in stukken gesneden aardappel mee. Van heel veel groente(resten) en groentecombinaties kun je lekkere soep maken. Groente, water, bouillonblokjes en een staafmixer. Meer heb je niet nodig.
    Ik lees je blog altijd met veel plezier en ik hoop dat je er nog lang mee doorgaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Borenkool stamppot eet ik nog maar zelden in mijn eentje. Ik maak meestal boerenkoolquiche.
    Soep ga ik ook maar eens proberen, ik ben wel een soepmens. Verder eet ik vooral wat ik lekker vind, superfood of niet.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ..mijn (inmiddels overleden) moeder kookte in de winter de ene week stamppot boerenkool en de andere week boerenkoolsoep. De soep heb ik nooit lekker gevonden maar verschillende van mijn broers en zussen koken de soep elke winter!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder kookte alleen soep met pakjes, eigenlijk alleen groentensoep met van die gedroogde stukjes groente. Vreselijk! Omdat mijn oudste dochter helemaal geen soep-mens is, heb ik ook toen de kinderen bij mij woonden weinig soep gegeten. Ik vind soep uit pak of blik helemaal niets. Het zelf soep maken is iets waar ik pas in de afgelopen jaren mee begonnen ben. En ik moet zeggen, ik heb al verscheidene héérlijke soepjes gemaakt! Ik moet er eens wat meer over bloggen en niet alleen over bovenstaand matig gelukte soep.

      Verwijderen
    2. Ik houd me ook aanbevolen! De soeprecepten die hier bij zuinige recepten staan zijn ook heerlijk, binnenkort wil ik de wortelsoep gaan maken.

      Zelf heb ik nu een grote pan eigengemaakte tomaten-paprika soep.

      Pecunia.

      Verwijderen
  9. Mijn moeder en allebei mijn oma's kookten op zaterdag altijd een grote pan soep.Dat rook ook zo lekker ! Die soep aten we op zaterdag met een broodje erbij en op zondag als lunch of vooraf.Zelf maak ik ook wel soep maar niet wekelijks ! Favoriet zijn kippesoep en prei/aardappel. Van die superfoods probeer ik weleens wat me lekker lijkt, ik geloof niet zo in zulke trends. Ik las eens dat havermout, broccoli en eieren bv. ook in die categorie vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn lievelingssoep is 1/2 ltr. water, 1 pak gezeefde tomaten, nu ook wat vers gesneden tomaten, bouillonblokjes (E621vrij), geraspte selderijknol en rul gebakken gehakt (daarvan ben je dan erg weinig nodig). Evt. wat peper. En evt. voor extra binding een wortel koken en dan daarin de staafmixer.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat ik heel vreemd vind is dat je melk bij de soep doet....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar is niks vreemds aan hoor. Ik kook regelmatig aardappel/preisoep en daar gaat ook melk in.

      Verwijderen
    2. Zo raar vind ik dat niet. Anderen doen crème fraîche in hun soep en ik doe er wat melk in. Goedkoper en minder vet.

      Verwijderen
  12. Ik heb moeite met het eten van vaste voeding en daarom eet ik sowieso elke dag soep, zo mogelijk vegetarisch. Zo kom ik toch aan de nodige vitamines en bovendien hoef ik niets weg te doen.
    Afhankelijk van het soort soep kan er wel een scheutje melk doorheen om de soep wat romiger te maken, zoals bij prei-kaassoep, champignonsoep of romige courgettesoep. Daarnaast aardappel om de soep gevulder te maken of linzen om aan de nodige eiwitten te komen en voila: je hebt een voedzame en gezonde soep. Bouillonblokjes vervang ik soms door een flinke bos selderij om het zoutgehalte te beperken. Ik maak de soep in een grote pan, ca 6 liter, en vries daarna porties van een liter in. Favoriet zijn momenteel aardappel-boerenbriesoep, tomaten-groentensoep met linzen, kaasoep en bruine bonensoep.
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.