maandag 10 augustus 2015

Gratis rondleiding in het Paleis op de Dam

Om cultureel bezig te zijn, is het niet noodzakelijk om er naar toe te gaan. Op internet kun je heel veel prachtige dingen zien en beleven. Zo ben ik gisteren rondgeleid in en rond het Paleis op de Dam in Amsterdam! Ik was er toch vanwege die gratis kindervoorstellingen zullen we maar zeggen ;-)
Op deze internetsite krijg je een mooie rondleiding en uitleg.
Op 36 pagina's staan beschrijvingen en prachtige foto's van allerlei vertrekken en van de buitenkant:
- het timpaan met het werelddeel Amerika,
- het timpaan met het werelddeel Afrika
- het bronzen beeld Vrede
- de grootste kroonluchter
- het bureau voor de koning. De eerste koninklijke bewoner van het paleis was koning Lodewijk Napoleon. Voor hem is het bureau gemaakt.
- de koninklijke boekenkast. Ook van Lodewijk Napoleon, hij had 4.325 boeken.
- het balkon
en nog veel meer!

Overigens was het Paleis van oorsprong helemaal geen paleis, maar een Stadhuis, gebouwd tussen 1648 en 1665. Pas toen Lodewijk Napoleon er in 1808 als koning van Nederland in ging wonen werd het een paleis en vonden er aanpassingen plaats.

Wikipedia: De galerijen werden door houten wanden in vertrekken verdeeld. Aan de voorzijde werd een balkon aangebracht. Beeldhouwwerken die stoorden werden achter doeken verborgen. Lodewijk had in het paleis ook een kapel ingericht. Een aantal zilveren voorwerpen liet hij bij zijn vertrek achter. Uit deze periode stammen ook de fraaie empire-meubelen die in het paleis zijn te zien. Dit is de grootste collectie van deze meubelen buiten Frankrijk. In 1810, toen Nederland werd ingelijfd bij het Franse Keizerrijk, werd het zelfs tijdelijk een keizerlijk paleis.

Het Stadhuis omstreeks 1670 door Gerrit Adriaenszoon Berckheyde. Bron: wikipedia
Ongetwijfeld kun je nog veel meer kunst en cultuur via internet beleven en bekijken. Zo maar, gratis en voor niets!
Heb jij nog tips voor meer?

5 opmerkingen:

  1. Wat een leuke link! Ik ben volbloed Amsterdamse er 23 jaar gewoond en duizenden keren erlangs gelopen maar nooit binnen geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het leuke is dat je op deze links alles veel beter ziet dan bij een echte rondleiding. Dan zijn de objecten te hoog of te ver van je vandaan om het goed te kunnen zien. Of er staan mensen voor die je het zicht belemmeren.

      Verwijderen
  2. Als je de gratis app van het Rijksmuseum download kun je ook rondgeleid worden. Het van Goghmuseum heeft ook een mooie app

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In het Paleis, waar ik al een aantal keren ben geweest, heb ik nooit het gevoel dat ik last had van andere mensen. De plaatjes zijn prachtig maar ik vind het echte gevoel in de Burgerzaal niet te overtreffen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat je dit wil delen met ons. Ik wist van het bestaan niet af, maar ga zeker kijken.
    Bedankt, groetjes, Astrid

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.