Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 12 augustus 2015

"Kletspraatjes" van fabrikanten

De Consumentenbond begint een nieuwe actie tegen claims van fabrikanten
"Supermarkten liggen vol met voedingsmiddelen die zeggen 'rijk aan vezels', 'vetarm' of 'rijk aan vitamine C' te zijn. Fabrikanten bieden consumenten met deze voedingsclaims de illusie dat hun vaak ongezonde producten gezonder of beter zijn dan soortgelijke producten".

"De Consumentenbond heeft de misleidende claims gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De wet is helder: informatie op het etiket mag niet misleidend zijn. Etiketten mogen dus niet suggereren dat het levensmiddel beter is dan soortgelijke levensmiddelen die dezelfde kenmerken hebben."

Volgens de Consumentenbond zijn er 2 soorten misbruik:
A. Fabrikanten proberen hun producten beter of gezonder te laten lijken dan dezelfde producten van een ander merk, door er bijvoorbeeld op te zetten: rijk aan vezels. Als een product, net als soortelijke producten rijk aan vezels is, dan mag het er gewoon niet op staan. Dat is wettelijk niet toegestaan.
B. Ongezonde producten krijgen aanbevelingen mee als: met vitamine b bij snoepjes of rijk aan vezels bij chips en zoutjes. Daardoor krijgen consumenten het idee dat deze ongezonde producten wél gezond zijn.

Koetjesreep is helemaal geen gezond tussendoortje, vindt de Consumentenbond, “hoewel de fabrikant ‘met calcium’ prominent op de verpakking zet.” Blue Band Halvarine is niks beter dan budgetmerken en Campina Karnemelk Bosvruchten heeft een zelfde eiwitgehalte als gewone karnemelk, dus de claim ‘rijk aan eiwit’ vindt de Consumentenbond misleidend.

Deze en andere ‘meest opvallende voorbeelden van misleidende claims’ staan op de Wall of Shame van de Consumentenbond.
Neem vooral ook eens een kijkje bij de Wall of Shame en klik op de info die bij de producten staat. 

4 opmerkingen:

 1. CB verkoopt zelf ook veel kletspraat, en wat te denken van de dingen die gebruikt in huis en we tuinen er allemaal in want we willen allemaal de stofzuiger die geen zuigkracht verliest maar er wordt niet bij verteld dat die altijd minder is dan zijn stofzak variant.

  En ook die auto die geen 1 op 26 haalt maar slecht 1 op 14

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat het vooral over het kopen van nieuwe artikelen gaat, ben ik al lang geen lid meer van de CB. Ik koop veel te weinig om er echt iets aan te hebben.

   Verwijderen
 2. Mensen denken zelf ook niet meer na. Dat een zak chips een goede bron van vezels zou zijn....whoehahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo min mogelijk van die zooi kopen. Vezels, vitaminen en eiwitten zitten in gewoon onbewerkt voedsel. Zelf koken & bakken is het gezonder en goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen