Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 11 augustus 2015

Witte vleugels, zwarte vleugels

Laatst mocht ik tijdelijk geen e-boeken meer lenen bij de bibliotheek.
Vanaf morgen mag ik weer 2 boeken lenen en daar ga ik ook zeker gebruik van maken!
Ik ging, toen ik een leenstop kreeg, op zoek naar andere mogelijkheden.
Ik heb 2 boeken geleend via het Gutenberg project. Twee Duitse boeken van de schrijver Thomas Mann: Buddenbrooks en Tot in Venedig. Buddenbrooks had ik al eerder gelezen, het is een enorm boek uit 1901. Ik had het toen ik 20 was al eerder gelezen, het boeit wel, maar is zware kost. Het andere boek, Tot in Venedig, is nog moeilijker te lezen. Zo'n Duitstalig boek met 2 héél erg lange zinnen per bladzijde, waardoor ik, als ik aan het einde van een zin ben, soms nog niet weet wat er staat. Ik lees weer terug en langzaamaan wordt het duidelijk. Kortom, een perfect boek om snel in slaap te vallen.

Ik zocht ook bij Bol en daar kwam ik een e-boek tegen voor €2,99. Niet helemaal gratis, maar zeker niet duur. Voor e-books hoef je geen verzendkosten te betalen, dus ik had voor weinig geld een boek dat me interesseerde.
Het heet Witte vleugels, zwarte vleugels (the invention of wings) en het is geschreven door Sue Monk-Kidd. Oprah Winfrey is dolenthousiast en ik vind het ook een prachtig boek. Het boek gaat echt over héél andere tijden en is geïnspireerd op echte levens.
Lees hier de review in The New York Times.

Het gaat over de meisjes Sarah en Hetty en begint in 1803. Dan krijgt Sarah, de dochter van een plantagebezitter en de vader is tevens rechter, op haar 12e verjaardag de huisslavin Hetty cadeau. Het meisje is verpakt met een paarse lint om haar hals en Hetty staat voortaan tot Sarah's beschikking.
Het boek volgt gedurende 35 jaar de beide vrouwen in hun leven.
Deze vrouwen zijn beide niet vrij. Hetty is een slavin die onder de knoet leeft van de moeder van Sarah. De slaven worden wreed onderdrukt en regelmatig excessief mishandeld. Sarah is dan wel geen slavin, maar vrij is ze allerminst. Ze mag niet studeren, ze mag niet zeggen wat ze denkt, ze mag geen beroep uitoefenen, ze heeft geen kiesrecht en geen recht op zelfbeschikking. Als ze niet gaat trouwen, dan mag ze niet zelfstandig wonen, maar moet ze óf bij haar ouder(s) of bij een broer gaan wonen.
Wat mag ze wel? Bijbelclubjes organiseren, borduren en proberen een man aan de haak te slaan.
Sarah is tegen de slavernij, ze wordt een abolitionist en dat is niet gemakkelijk in de omgeving waar zij woont, in South Carolina. Ze gaat daarom met haar zusje naar het Noorden, waar meer mensen zijn die tegen de slavernij zijn. Dat kan daar ook gemakkelijker, omdat daar geen plantages zijn, slaven worden daar niet gezien als economische noodzaak om aan goedkope arbeidskrachten te komen.
Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van de zusters Sarah en Angelina Grimké.
Beide vrouwen waren strijders voor vrouwenrechten en afschaffing van de slavernij.
Het boek is nu helaas niet meer in de aanbieding. Het e-book kost nu €9,99 en een papieren versie kost ongeveer 2x dat bedrag.

Als ik zo'n boek lees, dan prijs ik mij gelukkig met de rechten van vrouwen en het feit dat de slavernij bijna overal is afgeschaft. Ik weet wel, er zijn nog steeds gebieden in de wereld waar wel degelijk slaven gehouden worden. Ook dat zou anders moeten, maar deze praktijken lijken in die landen heel hardnekkig te zijn.

7 opmerkingen:

 1. Je kunt bij BOL eventueel ook afrekenen met airmiles.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit klinkt als een heel mooi en bijzonder boek, dankjewel voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi het verslag over het boek en inderdaad helaas zijn er nog steeds mannen en vrouwen die onder verschrikkelijke mens onwaardige omstandigheden moeten werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ongeveer een half jaar geleden een lijstje opgesteld met adressen waar je gratis e-boeken kunt downloaden. Zie onderstaande link,misschien heb je er wat aan.
  http://stapstories.blogspot.nl/2014/12/gratis-e-boeken.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stomme vraag misschien maar ken je de app vakantiebieb en luisterbieb ? Tot eind augustus gratis te gebruiken, in de herfstvakantie geloof ik ook weer :-)
  Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op de website van Elly's choice kan je maandelijks voor een klein bedrag 10 boeken downloaden. Die boeken kunnen op 3 apparaten en blijven je eigendom. Theoretisch zou je dus samen met iemand kunnen doen. Ik kreeg via de ANWB een lidmaatschap aangeboden voor minder dan €30,- voor een jaar. Ik denk dat er op internet ook wel kortingscodes te vinden zijn. Ik heb te weinig tijd door het jaar om te lezen op dit moment, maar zou het anders zeker overwegen. Met de bibliotheek erbij en vakantiebieb ben je dan goed "gedekt".

  BeantwoordenVerwijderen