Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 28 augustus 2015

Opruiming met grote kortingen

Regelmatig kom je op internet of in de winkels artikelen tegen met korting, soms kost het maar de helft of minder dan de oorspronkelijke prijs. Dat lijkt heel aantrekkelijk en ik ben ook heel regelmatig door de knieën gegaan voor zo'n koopje.
Leuk, handig en zó voordelig, zo lijkt het!

Mijn ervaring is, dat het kopen van deze koopjes regelmatig miskopen oplevert. Het zijn spullen die in de kast belanden en uiteindelijk in de kringloop eindigen. En dan is het helemaal niet zo goedkoop, want je geeft geld uit ook al is het een stuk minder geld dan wat het eerst moest kosten, maar je doet er niets mee en dan heb je er helemaal niets aan.
Bij kleding is het nogal eens dat het net niet helemaal goed past, iets te krap, iets te ruim of het staat mij niet erg goed.
Mijn advies: kijk goed of het werkelijk is wat je wilt hebben.
Koop je het alleen omdat het zo voordelig is? Niet doen! Het voordeel is een schijnvoordeel.


Zo is kopen in de hamsterbonus  ook zoiets. Dan denk je dat je heel goedkoop bezig bent. Maar juist omdat het zo goedkoop is, ga je er al snel méér van gebruiken. Deze week zijn bijvoorbeeld de pakjes met plakjes kaas voor de helft van de prijs.
Wat doe ik dan? Dan koop ik er gelijk 4, want héél goedkoop.
Het gevolg is wel, dat ik er bijna automatisch meer van gebruik. Zo nu en dan een lekker plakje uit het vuistje, een paar plakjes bij de warme maaltijd. En voordat ik het weet is mijn goedkope kaas ook al weer op en is het voordeel in rook opgegaan.

15 opmerkingen:

 1. Mooie instinkers inderdaad. En herkenbaar van die hamsteraanbiedingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt, dat had ik ook wel toen ik nog wel eens groots inkocht bij de Makro. Dat was bovendien niet eens echt heel voordelig, want zodra de btw er weer overheen kwam, viel het al tegen. Ik hoop het liefst groot in van producten die langer houdbaar blijven, dan ben ik veel minder geneigd om extra te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goed punt Zuinigaan! Ik moet mezelf soms ook echt afvragen: Vind ik het nou leuk vanwege de lage prijs, of vind ik het echt leuk?

  Hamsteren vind ik wel handig voor mijn voorraden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier herken ik mezelf niet in. Heb gisteren veel gehamsterd en dat gaat de voorraad in. Eet dan nu niet 3x in de week knor wereld gerecht maar nog steeds gewoon 1x. Zo ook voor afgeprijsde dingen. Koop t alleen als t ook nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee ook ik herken mezelf niet erg na er over nagedacht te hebben.
   Ik ben op het moment veel oudere voorraad aan het opmaken dmv 2 wekenmenu's.

   In het begin van de opkomst van de kringloopwinkels ben ik wel in de val van teveel kopen getrapt, mede omdat erg toen nog echt veel mooie spullen lagen voor erg kleine prijsjes, maar sommige kledingstukken -zoals een fijne winterjas- draag ik nog steeds.

   Verwijderen
  2. Met de voeding gaat het de afgelopen jaren bij mij steeds beter, en trouwens ook de non-food aankopen. Ik koop geen miskopen meer en ik hamster alleen voor de voorraad. Echt verleidelijke smul-dingen die ik niet of nauwelijks kan laten staan koop ik niet meer. Dat was wel eens anders.

   Verwijderen
 5. ..ik koop
  alleen het gebruikelijke. Eet dagelijks twee boterhammen met kaas en hoe goedkoop (of duur) de kaas is en wat mijn voorraad is maakt geen verschil!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voedsel en drinken koop ik niet graag extra in als het in de aanbieding is. Wel rijst of thee of blikjes tonijn, maar van verse artikelen heb ik ook de neiging om er meer en gemakkelijker van te gebruiken. Of eten tegen heug en meug. Zo kocht ik laatste 2 zakken spinazie voor de prijs van 1. Moet ik mijn weekmenu omgooien om die tweede zak op te krijgen. Ja, je bent een dief van je eigen portemonnee als je het laat liggen, maar of je er nu altijd je voordeel mee doet? Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel herkenbaar. Vooral die kleding die het net niet is. Ik heb me voorgenomen geen kleding meer op Marktplaats of de kringloop te kopen, maar gewoon weer redelijk dure basisstukken waar ik dan wel twintig jaar mee doe. En laatst stond ik inderdaad met een zak rucola bij kassa van de Albert Heijn: mevrouw, de tweede zak is gratis hoor. Nee dank u, ik heb er maar een nodig. Werd wel erg gek aangekeken, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan de tweede zak natuurlijk wel mee nemen en aan een vriendin of buurvrouw geven en elk de helft betalen.

   Verwijderen
  2. Hoi Gerda, dat heb ik wel eens geprobeerd. Dan keken ook de buurvrouw en mijn vriendin me heel raar aan. Ik ben helaas de enige in mijn omgeving met consuminderneigingen. Buurvrouw/vriendin zou die tweede zak zo de vuilniszak ingooien.

   Verwijderen
  3. @Suzanne, raar is dat toch, dat sommige mensen zo weinig consuminderminded zijn! En dat bedoel ik niet als grapje. Ik kan het mij gewoon niet voorstellen dat mensen niet blij zouden zijn met gratis boodschappen.

   Verwijderen
 8. Alleen bij fruit eten we meer als het in de aanbieding is. Is het niet in de aanbieding dan eten we minder fruit. Zo heb ik nu een kilo nectarines en een pond pruimen gekoxht bij de Aldi in de aanbiedng. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. veel aanbiedingen in de supermarkt zijn vaak van versproducten die je niet al te lang kan bewaren of je moet het invriezen en meestal is de rest aanbiedingen van dure A merken en meestal niet erg gezond, ik ben dus zeer kritisch.

  BeantwoordenVerwijderen