donderdag 13 augustus 2015

Rode pepers

Mijn moeder rook en proefde op het einde van haar leven bijna niets meer. Haar smaak en haar reukvermogen waren nagenoeg verdwenen.
Ik geloof dat ik ook steeds sterkere smaken nodig heb om eten lekker te vinden. Geen subtiele smaken meer, maar gewoon smaken en een pittigheid waar ik niet om heen kan. Ik begin eten met rode pepers erin steeds lekkerder te vinden. Lekker pittig en rode peper kan overal door of bij: erwtensoep, pasta, op brood en natuurlijk bij pittig oosters eten, zoals Indisch, Indiaas of Thais.
Bijna drie jaar geleden kocht ik bij de toko een zak gedroogde rode pepers. Op de afbeelding staat een zak met 250 gram, zoveel kocht ik niet, ik kocht 100 gram. De kosten waren €2,59. 250 gram is erg veel, want je hebt per keer per persoon ongeveer een halve peper nodig. 1 peper weegt ongeveer 0,4 gram. Met die pepers doe je heel lang, misschien dat mensen die van nóg pittiger houden sneller kunnen, maar ik kan met 100 gram waarschijnlijk de rest van mijn leven toe. Het is ook niet zo dat ik alléén gedroogde pepers eet. Ik eet ook wel sambal en chilisaus en soms verse pepers. Sinds kort heb ik de sambal badjak ontdekt. Die vind ik vooral lekker op brood: een laagje sambal, een laagje pindakaas en plakjes komkommer. Lekker dat ik dat vind!
Sambal badjak bestaat voornamelijk uit gebakken Spaanse pepers, knoflook en ui.
Dat had ik eerder moeten weten, dat ik deze sambal zo lekker vind, dan had ik die zeker eerder gekocht!
Houd jij van sterke smaken die jouw smaakpapillen flink aan het werk zetten?

12 opmerkingen:

  1. Ik ben niet zo gek op heel heet eten, maa ik strooi wel graag een beetje peper op mijn eten. Ik vind Pul Biber het lekkerst. Gedroogde stukjes rode peper die een beetje warm en rokerig smaken. Ik ben ook gek op gerookte paprikapoeder. Alebei koop ik het bij de Turkse kruidenier.
    Ik lust iets mer zout dan mijn huisgenoten en ik strooi soms wat extra out op mijn eten. Ik eet geen brood vanwege glutenintolerantie en eet geen glutenvrij brood. Daardoor eet ik al weinig zout en daarbij is mijn bloeddruk aan de lage kant. Vandaar denk ik die behoefte soms aan zout.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry voor de taalfouten, typen op een ipad is niet ideaal op de vroege ochtend.

      Verwijderen
  2. Heerlijk , ik kook zoutloos. Dus is ui, knoflook, paprika en kruiden bij ons eigenlijk heel gewoon . Zelfs de ketchup is hier scherp .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wel een beetje, ook omdat ik zoutloos kook, maar niet te erg. Ik gebruik dus wel dingen als knoflook, ui en verschillende kruiden, maar gooi niet ergens zes pepers (of hoeveel pepers dan ook) doorheen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel heet vind ik niet zo heel lekker, daar krijg ik het zo warm van :D.
    Ik hou wel van geurig en smaakvol, indiase kruiden en pesto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sambal Badjak vind ik ook heel erg lekker. Probeer ook eens sambal Djeroek. Met sinaasappel erin. Hier ook echte hete eters. Indische achtergrond zal ook meespelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sambal badjak gebruik ik het meest, vriend wil weinig zout en kruiden en ik hou er juist erg van en dan gebruik ik de badjak als smaakmaker. De Sambal Djeroet klinkt ook lekker, volgende keer meenemen als ik in de toko ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik houd van pittig eten. Ik gebruik graag chilivlokken bij het koken. Deze koop ik op de markt. Ik ben ook een liefhebber van de Badjak. Op brood met bijvoorbeeld kipfilet of door de soep, stoofpotjes, stampotten of vleesgerechten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee ik hou helemaal NIET van pittig eten, vind gewone witte peper al te sterk!
    Daarin tegen vind man en jongste het heerlijk, daarom koop ik meestal op de markt een zak pepers, zitten er een stuk of 40 in voor 1,-
    De pepers snij ik in stukjes en vries ze in.. daar doen ze ruim 1 jaar mee.

    Zelfs als ik mijn handen daarna gewassen hebt en per ongeluk bij mijn mond kom branden mijn smaakpupillen mijn mond uit.
    Weet het moet handschoentjes aan doen maar dat vind ik zo lastig snijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zelf heb ik nooit kunnen ruiken, daarom houd ik ook van pittig eten.

    Goed idee van de boterham met sambal badjak, pindakaas en komkommer.

    Welke sambal ik ook heel lekker vind is Sambal Kemirie, deze sambal heeft een notensmaak.

    Zelf gebruik ik ook regelmatig pepers. Alleen moet je vooral met die kleine gedroogde pepertjes opletten dat je niet in je ogen wrijft...

    Als drankje vind ik tomatensap met een scheutje tabasco erin heerlijk.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed idee, sambal badjak hadden we vroeger thuis ook, is erg lekker en niet te scherp. Ga het op mijn boodschappenlijstje schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zojuist heb ik boterhammen met sambal badjak, pindakaas en komkommer uitgeprobeerd. Het smaakte goed, bedankt voor de tip!

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.