Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 21 oktober 2015

Een afbreekbare urn die een boom laat groeien

Boven op zolder staat de aardewerken urn waar de as van mijn vader ruim 19 jaren in bewaard is. Ook de as van mijn moeder zat daar een aantal maanden bij in. Mijn moeder zei vlak voor haar overlijden dat ik die urn maar moest gaan gebruiken als ze dood zou zijn en de as van mijn ouders verstrooid zou zijn. Die urn kon ik na de asverstrooiing mooi gebruiken als bloemenvaas of zo.
Eerlijk gezegd staat deze urn als vaas mij helemaal niet aan. Ik heb zat vazen die mooier zijn, bovendien wil ik, als ik een mooi boeket bloemen in huis heb, helemaal niet aan mijn ouders denken.
Deze pot voor mij als urn in de toekomst? Ook daar heb ik twijfels over, ook doordat ik na mijn dood helemaal niet geassocieerd wil worden met mijn ouders.
De aardewerken pot is nog prima en kan nog jaren mee. De as heeft niet direct in de urn gezeten, die as zat in een asbus en die asbus zat weer in de urn. Zou de kringloop de urn willen of zouden mensen hem gratis af willen halen? Ik heb geen idee!

Nu las ik op internet over een biologisch afbreekbare urn waar een boom in kan groeien!
Dat is een geweldig idee, dat je voortleeft in een boom! Mijn asresten voeden een boom waardoor deze boom groeit en mijn kinderen en mogelijke (achter)kleinkinderen nog steeds naar mij toe kunnen komen. Een prachtig idee van recycling!
Ik vraag me wel af: waar plant je dan zo'n urn? Niet in de tuin van één van de kinderen, want die verhuizen misschien weer en dan staat "mijn" boom in de tuin van iemand anders. Maar waar dan wel? Ergens stiekem in een park of bos?
Ik zou het liefste willen kiezen voor een lindeboom of een tamme kastanje.

Wat vind jij van deze bios urn?

8 opmerkingen:

 1. Een mooi idee. Wij strooiden vroeger al de as van mijn schoonmoeder rond haar lievelingsboom in het familieweekendhuisje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je begraaft de urn waarschijnlijk in het "bos van de toekomst" In mijn omgeving is zo'n bos!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik neem aan dat daar regels voor zijn toch? Ik vind het een mooi idee. Met begraafplaatsen heb ik niks maar ik weet zeker dat ik vaak zo'n boom zou bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn inderdaad delen van een bos voor. In Duitsland zie het meer. Je kunt daar bij leven ook een boom uitzoeken, die adopteer je als het ware en je as wordt dan aan de voet van die boom begraven en dient zo ook als voeding voor de boom

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig, dat is precies wat ik zocht! Ik wil terug in de kringloop, en hoef niet begraven te worden (hoge kosten, en je wordt toch na 10 jaar oid geruimd). En Duitsland met een boom verblijden lijkt me prima.
  Dank je voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Belgie is dat al goed ingeburgerd een "begraafbos" op een apart stuk van de begraafplaats met recycleerbare urnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn ook urnen die je bv in je tuin kunt zetten.D.m.v. water (regen) verdwijnt de as langzaam in de grond. Het zijn prachtige ronde urnen, eens gezien bij een steenhouwer toen ik op zoek was naar een mooie grafsteen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit mooie product is tw verkrijgen bij één van de verkooppunten op www.levennahetleven.nl .

  BeantwoordenVerwijderen