Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 22 november 2015

Kunst voor eten

De laatste tijd schrijf ik alle dagen over eten, over water bij de vis, over de adviezen van de Gezondheidsraad, over spruitjessoep, over mijn boodschappen.

Vandaag over een leuke actie voor de Voedselbank in Groningen: Art4Food.
Op vrijdag 27 november worden kunstwerken geveild en de opbrengst is voor de Voedselbank!
Je kunt vanaf de site de catalogus downloaden en in die catalogus ook informatie over de Voedselbank:

Landelijke kerngegevens

Er zijn 161 voedselbanken aangesloten bij Voedselbanken Nederland. Bij deze voedselbanken
zijn 10.000 vrijwilligers actief.
Wekelijks worden 94.000 mensen gevoed, waarvan 37.600 kinderen.
Het aantal personen dat een beroep deed op de voedselbanken groeide in 2014 met 11% ten opzichte van 2013. Het betreft een autonome groei want de toekenningscriteria werden niet verruimd.

Armoede in Nederland

De armoede in Nederland neemt van jaar tot jaar toe: ruim 1,3 miljoen mensen leven in armoede. In totaal zijn dat ruim 664.000  huishoudens waar ruim 375.000 minderjarige kinderen opgroeien.
Dat is 1 op de 9 kinderen! Tienduizenden kinderen zitten dagelijks met honger in de klas. In Groningen leven 1 op de 5 kinderen in armoede. Sinds 2014 zien we nieuwe groepen aankloppen bij de voedselbanken: ZZP-ers, MKB-ers en mensen
met hypotheekschulden.

Klantenprofiel
• 55 % van de aanvragers van een voedselpakket is vrouw
• 32 % van de huishoudens die klant zijn, betreffen éénoudergezinnen. Alleen het segment alleenstaanden is groter: 40 % .
• Een kwart van alle klanten is binnen 3 maanden weer weg.
• Meer dan de helft van alle klanten is binnen een jaar weer in staat om zelf aan voedsel te komen.
• 23 % van alle klanten ontvangt de volledige termijn van 3 jaar een voedselpakket.

De kunstveiling van Art4Food bestaat uit kunstwerken uit privécollecties die gedoneerd zijn: beelden, aquarellen, schilderijen, tekeningen. Verkocht worden o.a. werken van Matthijs Röling, Herman Brood, Henk Helmantel, Maya Wildevuur.
Persoonlijk ben ik heel gecharmeerd van dit werk:
Marcus Delanjo - geen titel - olieverf op doek


De veiling vindt plaats vanaf 17.00 uur in het gebouw van de Voedselbank: Oosterhamrikkade 119. Inloop vanaf 16.00 uur.
Vocaal kwartet ZinGroon gaat zingen!
Dus als je altijd al eens in het gebouw van de Voedselbank wilde kijken, grijp je kans!

Harm Plat, één van de organisatoren: "Dat er vermogende bieders tussen de voedselpakketten staan te bieden op prachtige werken is op zichzelf al kunst. Het geeft een rauwe en betekenisvolle sfeer."

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi initiatief, er zijn verschillende beeldjes die me erg aanspreken. Ga er toch eens goed over nadenken of ik ergens op ga bieden, als dat tenminste kan online, ga er goed naar kijken.

  Waar ik woon is een stichting die adressen, door de gemeente aangemeld, ondersteunt met voedseluitgifte, kleding huisraad etc. Eigen FB pagina waarop van alles kan worden aangeboden en gevraagd. Ik heb hier al het een en ander aan gedoneerd en ik heb me opgegeven voor vervoer van grotere spullen, ik heb een grote stationscar waarin makkelijk veel past. Zo vervoerde ik een droger uit donatie naar gezien die net baby had en erg klein woonde. De afstanden zijn maximaal zo'n 20 km. Zo doe ik toch wat aan vrijwilligerswerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al een tijd vraag ik me af, wat is de zgn armoedegrens in Nederland, zijn dat vaststaande bedragen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd schokkend om dit weer te lezen...in Groningen leeft 1 op de 5 kinderen in armoede...Hoe ontstaat armoede? Hoe kunnen wij dit als maatschappij voorkomen? Door de eeuwen heen is dit al een probleem...hopelijk kan dit probleem ooit wereldwijd worden opgelost...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zuinigaan je hebt jaren moeten leven van "de bijstand". Je had kinderen en moest die voeden. Heb jij je in die tijd ooit armoedig gevoeld? Ik bedoel er mee aan te geven; je hebt een huisje gekocht en door te willen aflossen heb je ook moeten leven van een minimum. Mijn idee is dat medemensen al snel denken; die hebben zelf een huis en dan kun je met geld "gooien". Terwijl het omgekeerde vaak waar is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verschil zit in de keuze: leven in de bijstand is geen keuze...het kopen van een huis...aflossen...en zuinig leven is een keuze

   Verwijderen